25 Απρ 2024
READING

Η Sainsbury’s ανοίγει pop-up κατάστημα με δωρεάν κατεψυγμένα τρόφιμα

3 MIN READ

Η Sainsbury’s ανοίγει pop-up κατάστημα με δωρεάν κατεψυγμένα τρόφιμα

Η Sainsbury’s ανοίγει pop-up κατάστημα με δωρεάν κατεψυγμένα τρόφιμα

Πριν από μόλις ένα μήνα, η Sainsbury’s αποφάσισε να αφαιρέσει την ένδειξη “ημερομηνία λήξης” σε 276 προϊόντα της προκειμένου να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων. Τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα super market της Βρετανίας πρωτοπορεί ξανά με το pop-up store “Sainsfreeze”, σε μια προσπάθεια να δείξει στο καταναλωτικό της κοινό νέους τρόπους μείωσης της σπατάλης μέσω της κατάψυξης των τροφίμων. 

Με την κρίση του κόστους ζωής να συνεχίζεται και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να προκαλούν χάος, η βρετανική αλυσίδα super market θέλησε να αφυπνίσει τους πελάτες της προς μια αλλαγή της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Βασικό όχημα της προσπάθειας αυτής, η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και η παροχή χρήσιμων οδηγιών και κατάλληλων οδηγιών στους πελάτες της.

Διαβάστε ακόμα: Τάση | To λιανεμπόριο «της εμπειρίας» πρωταγωνιστεί στα νέα pop-up stores

Η ιδέα βρήκε έκφραση μέσα από ένα pop-up κατάστημα, όπου θα διανέμονται δωρεάν τα τρόφιμα που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα είδη επιλέχθηκαν κατόπιν έρευνας της ίδιας της Sainsbury’s, που δείχνει πως τα τρόφιμα που πετάνε συνήθως οι καταναλωτές είναι το γάλα, τα αυγά, το ψωμί, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και τα βότανα. Σε επόμενο στάδιο, η αλυσίδα δήλωσε ότι όλα τα πλεονάζοντα τρόφιμα από το Sainsfreeze θα διοχετευτούν στο φιλανθρωπικό οργανισμό διανομής τροφίμων της, FareShare, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα τρόφιμο δεν θα πάει χαμένο.

Το pop-up-store είχε διάρκεια ζωής μόλις δύο ημερών και βρήκε τη θέση του στο δημοφιλές Box Park του Λονδίνου στο Shoreditch. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν walk-in καταψύκτη, με την εξωτερική εμφάνιση να παραπέμπει σε ένα κανονικό κατάστημα Sainsbury’s και το εσωτερικό του να είναι εξοπλισμένο με κατεψυγμένα τρόφιμα που συνήθως πωλούνται φρέσκα.

Τα πάντα στο κατάστημα ήταν κατεψυγμένα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών, κρέατος και αρτοσκευασμάτων. Οι καινοτόμες μέθοδοι αποθήκευσης που παρουσιάζονταν στο pop-up σημείο περιλάμβαναν αυγά σε δίσκους με παγάκια και μερίδες κιμά που καταψύχθηκαν σε επίπεδη μορφή. Η μοναδική αυτή ιδέα της Sainsbury’s έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στους καταναλωτές πώς καταψύχοντας τα τρόφιμα, μπορούν να παρατείνουν το χρόνο ζωής τους μειώνοντας τη σπατάλη και τα οικιακά απόβλητα.

Γιατί όταν οι καταναλωτές σκέφτονται την κλιματική αλλαγή, τα απόβλητα τροφίμων σπάνια τους έρχονται στο μυαλό. Αυτό απέδειξε η έρευνα της Sainsbury’s, βάσει της οποίας περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση, χάνεται ή σπαταλιέται, συμβάλλοντας έτσι με ένα ποσοστό 8-10% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως κάθε χρόνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Full Harvest στοχεύει να μειώσει στη σπατάλη τροφίμων

Το pop-up store αποτελεί μέρος της κίνησης της Sainsbury’s να μειώσει στο μισό τα απόβλητα τροφίμων σε όλες τις δραστηριότητές της μέχρι το 2030. Με την μέθοδο της κατάψυξης που παρουσίασε η αλυσίδα δεν καινοτόμησε, αλλά υπενθύμισε τις βασικές αρχές οικιακής οικονομίας. Όχι μόνο διασώζονται τα τρόφιμα που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, αλλά και μπορούν να αξιοποιηθούν τρόφιμα κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερα χρήματα στον εβδομαδιαίο λογαριασμό του super market.

Με πληροφορίες από TheGrocer

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.