22 Ιαν 2025
READING

Το ψηφιακό σύμπαν δημιουργεί χώρο για phygital εμπειρίες

4 MIN READ

Το ψηφιακό σύμπαν δημιουργεί χώρο για phygital εμπειρίες

Το ψηφιακό σύμπαν δημιουργεί χώρο για phygital εμπειρίες

Καθώς οι πραγματικές και οι εικονικές εμπειρίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο η μία από την άλλη, δεν είναι απίθανο τελικά να γίνουν ένα και το αυτό. Τι σημαίνει αυτό για τις εταιρείες; Πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τις εμπειρίες του brand τους μέσα από μια phygital οπτική.

Η έρευνα της αμερικανικής εταιρείας The Influencer Marketing Factory περιέγραψε με γλαφυρότητα το μέγεθος της περίφημης creator economy, που θέτει τις βάσεις για τις επόμενες προκλήσεις των επιχείρησεων παγκοσμίως. Σε αυτή τη μορφή της οικονομίας που αναπτύσσεται σε ψηφικές πλατφόρμες και επιτρέπει στους δημιουργούς να κερδίζουν έσοδα από τις δημιουργίες τους, δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι αναγνωρίζουν πλέον τους εαυτούς τους ως μέρος της. Με την αποτίμησή της να εκτιμάται στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα brands βρίσκονται μπροστά σε έναν νέο πολιτισμό ο οποίος δημιουργείται από το απόλυτο μηδέν και οι δημιουργοί του αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δύναμη.

Άρα είναι πολύ σημαντικό για τα brands να βρίσκονται εκεί ακριβώς που βρίσκονται και οι καταναλωτές τους, δηλαδή online, με τις κύριες πλατφόρμες της εποχής μας να επικεντρώνονται στο web3 και το metaverse, που αποτελούν την εξέλιξη του διαδικτύου όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι πλατφόρμες αυτές κατασκευάζονται, λειτουργούν και ανήκουν στους χρήστες τους, δίνοντας την εξουσία στα χέρια ιδιωτών και όχι εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Pepsi. Οι υπεύθυνοι marketing της αμερικανικής μητρικής εταιρείας PepsiCo, αναγνωρίζοντας πως βρισκόμαστε ήδη σε έναν υβριδικό κόσμο, αποφάσισαν τον περασμένο Φεβρουάριο να δημιουργήσουν μια phygital εμπειρία για όσους θα παρακολουθούσαν από κοντά τις συναυλίες στο διάσημο Halftime Show – στο μισάωρο διάλειμμα του δημοφιλέστερου αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου, Super Bowl. Είχαν παρατηρήσει πως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού στις συναυλίες, τις παρακολουθεί μέσω smartphones. Έτσι παράλληλα με το Halftime Show, είχαν δημιουργήσει και ένα application που θα βοηθούσε τους θεατές να βιώσουν ακόμη πιο έντονα την εμπειρία αυτή, γνωρίζοντας ότι όλοι θα παρακολουθούσαν με τα τηλέφωνά τους στα χέρια. Η Pepsi βρήκε λοιπόν έναν τρόπο και συνδύασε φυσικά και ψηφιακό κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε πια τις διαφημίσεις; Όχι ακριβώς. Αλλά η διαφήμιση όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, παύει σταδιακά να είναι αποτελεσματική. Από το 2005 περίπου μέχρι το 2020, ζήσαμε την εποχή του web2 με τις υπηρεσίες διαδικτύου να ελέγχονται από εταιρείες κολοσσούς και την αξία του να συγκεντρώνεται στα χέρια της Google, της Apple, της Amazon και του Facebook. Τώρα πλέον, που βρισκόμαστε στην αυγή του web3, το οποίο συνδυάζει το αποκεντρωμένο internet που καθοδηγείται από την κοινότητα, με τη χρηστικότητα του web2, οι εταιρείες δεν χρειάζεται πια να βομβαρδίζουν τους καταναλωτές με διαφημίσεις. Το νέο ζητούμενο είναι η δημιουργία φυσικού περιεχομένου και ψηφιακών εμπειριών που θα οδηγήσουν τους καταναλωτές να έρθουν από μόνοι τους σε αυτές.

Διαβάστε ακόμα: Από το Metaverse στον πραγματικό κόσμο: η Heineken λανσάρει αθλητικά παπούτσια για την προώθηση της μπίρας Silver

Σίγουρα οι διαφημίσεις στα παραδοσιακά κανάλια συμβάλλουν στη διατήρηση της συνολικής αναγνωρισιμότητας, ωστόσο οι εταιρείες που χτίζουν σήμερα βαθιές και αυθεντικές συνδέσεις με το νεότερο και πιο δεκτικό σε νεωτερισμούς καταναλωτικό κοινό, είναι όσες χτίζουν τις εμπειρίες που οι άνθρωποι αναζητούν και συμμετέχουν με αυθεντικό και ελκυστικό τρόπο. Δεν αρκεί να τρέξει μια διαφήμιση έξι δευτερολέπτων πριν από το βίντεο τους στο YouTube. Χρειάζονται κάτι διαφορετικό, με νόημα και ένα ξεχωριστό μήνυμα, που να τους αφορά και φυσικά να είναι συναφές με το brand.

Για την Pepsi, το phygital πείραμα ήταν ένα ενδιαφέρον αίνιγμα επειδή κανείς δεν μπορεί να φάει ή να πιει στο metaverse και να αντιληφθε τη γεύση του φαγητού ή τη δροσιά του αναψυκτικού. Μπορεί όμως να κυκλοφορεί κρατώντας ένα κουτάκι Pepsi. Τι θα πει αυτό; Πως οι εταιρείες πρέπει να στηριχτούν σε αυτό που θέλουν να κάνουν οι καταναλωτές τους, όχι σε αυτό που θέλουν οι ίδιες να κάνουν.

Με πληροφορίες από AdWeek

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.