26 Απρ 2024
READING

Η συναισθηματική νοημοσύνη δημιουργεί τους σύγχρονους ηγέτες

4 MIN READ

Η συναισθηματική νοημοσύνη δημιουργεί τους σύγχρονους ηγέτες

Η συναισθηματική νοημοσύνη δημιουργεί τους σύγχρονους ηγέτες

“Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες. Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν ποιος είσαι. Αλλά δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να νιώσουν”. Η φράση αυτή του αποδίδεται μάλλον στη Maya Angelou, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των Η.Π.Α., φαίνεται να είναι ο νέος κανόνας-οδηγός για έναν επιτυχημένο leader. 

Ο κανόνας της Maya Angelou, όπως πλέον είναι γνωστός, αναφέρεται σε ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι leader: υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων. Και κυρίως, να είναι σε θέση να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης: Η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά τους νέους εργαζόμενους

Τα κύρια συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η αυτοδιαχείριση, η παρακίνηση, η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά και η ουσία της συναισθηματικής νοημοσύνης την θέτουν ως κύριο παράγοντα για την επιτυχία και την ανάπτυξη υγειών διαπροσωπικών σχέσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα, αυτά είναι που θα ξεχωρίσουν έναν leader από έναν manager.

Αρχικά, ένας leader που με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του και τις αντιδράσεις τους. Αποτέλεσμα είναι να μην λαμβάνει αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής και να δείχνει την κατάλληλη ψυχραιμία, ώστε να μην επηρεάζεται η κρίση του από άλλες καταστάσεις. Μπορεί επομένως να λαμβάνει ορθές αποφάσεις, να αντιμετωπίζει με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις και να επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες. 

Ίσως, όμως, ένα από τα πιο σημαντικά χαρίσματα που διαθέτει είναι ότι μπορεί να εμπνέει τους συνεργάτες του – και αυτό άλλωστε είναι που τον διαχωρίζει από έναν απλό manager. Η σχέση ανάμεσα στους υπαλλήλους και σε ένα leader βασίζεται στην επικοινωνία, την κατανόηση και την ενθάρρυνση. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα «soft skills» είναι τόσο σημαντικά για τους εργοδότες

Ο σύγχρονος ηγέτης έχει αυξημένες επικοινωνιακές δεξιότητες, διαθέτει υπομονή και αυτοπεποίθηση και είναι σε θέση να μιλήσει και να ακούσει τους συνεργάτες του, όπως και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους ως προς το εργασιακό περιβάλλον τους. Μάλιστα, έχει το θάρρος και την ψυχραιμία να πάρει το ρίσκο και να βρει ένα σύστημα που θα οδηγήσει στην επιτυχία. Παράλληλα, ενθαρρύνει τους συνεργάτες του και τους κάνει να αισθάνονται χρήσιμοι και έτοιμοι να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα leader είναι αυτό του CEO της αμερικανικής εταιρείας κονσερβοποιημένης σούπας Campbell’s Soup, Douglas Conant. Πρόκειται για τον επιχειρηματία που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας όταν εκεί βρισκόταν στην χειρότερη κατάσταση που είχε βρεθεί ποτέ εξαιτίας της τοξικής εταιρικής κουλτούρας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Σε λιγότερα από μία δεκαετία, ο Conant κατάφερε να κάνει την Campbell’s Soup μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες, βελτιώνοντας τις εργασιακές συνθήκες. 

Πώς το κατάφερε αυτό; Ο ίδιος έκανε 10.000 βήματα την ημέρα μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Camden του New Jersey, στην προσπάθεια του να έχει επαφή με όλους του υπαλλήλους, ώστε να ακούσει τις ανάγκες τους και να τους εξηγήσει τους στόχους την εταιρείας. Συνεπώς, κατάφερε να αλλάξει την τοξική κουλτούρα της εταιρείας επικοινωνώντας με τους υπαλλήλους, δείχνοντας υπομονή και πίστη σε ένα καλύτερο αύριο. Η στάση του αυτή κατάφερε να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, ώστε να αποβάλλουν τις τοξικές και παράλογες συμπεριφορές ή απαιτήσεις που είχαν. 

Από αυτό και μόνο το παράδειγμα, φαίνεται ότι ο χρυσός κανόνας της Maya Angelou φαίνεται να ισχύει. Κατά έναν μεγάλο βαθμό η μελλοντική επιτυχία ενός ανθρώπου, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα, αλλά και η ικανοποίηση από τη ζωή του και η ευτυχία του, έγκεινται στην ανάπτυξη της συναισθηματικής του ευφυίας. 

Με πληροφορίες από Inc.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.