16 Απρ 2024
READING

Το social commerce είναι το μέλλον

3 MIN READ

Το social commerce είναι το μέλλον

Το social commerce είναι το μέλλον

Με την πληθώρα διαφορετικών μορφών κοινωνικών δικτύων που υπάρχουν σήμερα και τη συνεχή ανάπτυξη του livestreaming, οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να μεγαλουργήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει, μεταφέρεται στα social media και μετονομάζεται σε social commerce, λαμβάνοντας ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Η δημοφιλία του ενισχύεται καθημερινά με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επιδιώκουν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν νέες πηγές εσόδων.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι φυλές των καταναλωτών στην υβριδική αγορά

Η μία μετά την άλλη, οι Meta, TikTok, Pinterest, Twitter και Snap διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που είτε διαθέτουν είτε όχι δικό τους e-shop. Μέσα από εύχρηστα εργαλεία όπως η επισήμανση προϊόντων πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο, διαφημίσεις που με ένα κλικ παραπέμπουν στο e-shop της εταιρείας, αλλά και livestreaming παρουσίαση και πώληση προϊοντων, τα social media μετατρέπουν τις αγορές σε μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει με ελάχιστα κλικ, γρήγορα και κυρίως, από παντού.

Οι πιο συνηθισμένες διαφημιστικές λειτουργίες είναι αυτές που παραπέμπουν στις βιτρίνες των φυσικών καταστημάτων. Οι διαφημιζόμενοι μπορούν να κάνουν tag προϊόντα σε αναρτήσεις, συνδέοντας στην εφαρμογή έναν κατάλογο, που οδηγεί σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν το προϊόν.

Το Snapchat πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας στους διαφημιζόμενους τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Με τον τρόπο αυτό θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να περιηγηθούν στο κατάστημα, σαν να ήταν εκεί, να δοκιμάσουν ρούχα μπαίνοντας στο εικονικό δοκιμαστήριο και φυσικά να τα αγοράσουν.

Οι διαφημίσεις με δυνατότητα αγορών προσφέρουν στους διαφημιζόμενους την ευκαιρία να πωλούν αντικείμενα online απευθείας. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα formats των κοινωνικών μέσων επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν αντικείμενα ή και υπηρεσίες μέσα από το διαφημιστικό περιβάλλον χωρίς να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα. Μάλιστα, εφαρμογές όπως το Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok) προσφέρουν εδώ και αρκετό καιρό τη δυνατότητα αγορών με τη μέθοδο πληρωμής ενσωματωμένη στην εφαρμογή (buy-in-ad). Αυτό κάνει την εμφάνισή του στις δυτικές αγορές, με το Instagram να προσφέρει διαφημίσεις με δυνατότητα αγορών στις Η.Π.Α., χωρίς να είναι ακόμη διαθέσιμες δημοφιλείς επιλογές πληρωμής, όπως το Apple Pay και το Google Pay.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα καμπάνια του Mailchimp στα social media

Πώς μπορούν οι εταιρείες να επωφεληθούν από τη λειτουργία buy-in-ad; Βελτιώνοντας τη διαδικασία πληρωμής. Παραδοσιακά, η πρακτική που ακολουθούν οι πελάτες στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου απαιτούσε τη συμπλήρωση μεγάλων φορμών, πολλαπλά βήματα και αργή φόρτωση μεθόδων πληρωμής. Το social commerce απαιτεί πιο απλές διαδικασίες. Οι εταιρείες θα πρέπει να τους προσφέρουν γρήγορες επιλογές πληρωμής με τη μορφή checkouts μέσω τρίτων ή διαφημίσεων με δυνατότητα αγοράς απευθείας μέσα στα social media.

Το livestreaming είναι το επόμενο βήμα για τις εταιρείες. Εξάλλου το “live shopping” ξεπερνά κατά πολύ το κοινωνικό εμπόριο, επειδή μπορεί να ενσωματωθεί στον ιστότοπο μιας εταιρείας και να μεταδοθεί εκ νέου στα social media. Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις αγορές μέσω livestream, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν μακροπρόθεσμη στρατηγική, σαφές όραμα και καθορισμένους στόχους πωλήσεων και αλληλεπίδρασης με τους καταναλωτές.

Το κλειδί για επιτυχημένη προώθηση και πώληση προϊόντων μέσω των social media, είναι η συνέπεια. Αναρτήσεις, tags, φωτογραφίες, βίντεο και livestreams την ίδια ώρα κάθε μέρα ή εβδομάδα, ώστε οι χρήστες να συνηθίσουν να βλέπουν αυτές τις ειδοποιήσεις και να τις περιμένουν. 

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.