26 Απρ 2024
READING

Το φαινόμενο των podcast και 3 προκλήσεις

5 MIN READ

Το φαινόμενο των podcast και 3 προκλήσεις

Το φαινόμενο των podcast και 3 προκλήσεις

Μπορεί τα podcasts να αποτελούν σήμερα εξαιρετικές πηγές ενημέρωσης σε μία τόσο απαιτητική καθημερινότητα, ωστόσο οι marketers φαίνεται πως δεν σκοπεύουν να τα αξιοποιήσουν άλλο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι εμποδίζει τα podcast να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο διαφημιστικό κανάλι;

Με τον όρο «podcast» εννοούμε μια σειρά εκπομπών οποιουδήποτε περιεχομένου, που ηχογραφούνται και αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να τα ακούσει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Το δηλώνει εξάλλου και το όνομά του, Personal On Demand Broadcast. Τα πρώτα podcasts εμφανίστηκαν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες -ήταν η λέξη της χρονιάς το 2005, σύμφωνα με το Oxford Dictionary- και παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας του internet, εξελίχθηκαν σε ένα δημοφιλές μέσο.

Αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό πεδίο πειραματισμού για τους marketers που είδαν ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο διαφημιστικό κανάλι σε ώριμες αγορές, όπως η αμερικανική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Edison Research, οι Αμερικανοί είναι εξοικειωμένοι με τα podcast σε ποσοστό 75% και μάλιστα ένα 24% είναι συστηματικοί ακροατές σε εβδομαδιαία βάση. Ποσοστά που μεταφράζονται σε 68 εκατομμύρια χρήστες κάθε εβδομάδα. Οι marketers και οι επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε ένα κοινό, πρόθυμο να ακούσει προσεκτικά τα μηνύματα που μεταφέρονται μέσα από τα podcast και αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν. Συνεργάστηκαν με γνωστούς podcaster προκειμένου να τοποθετήσουν το διαφημιστικό μήνυμά τους στην αρχή των εκμπομπών (preroll), στη μέση (midroll) ή στο τέλος (postroll) σε ηχητικά μηνύματα διάρκειας από 15” για την αρχή και το τέλος μέχρι 60” για τη μέση των podcast.

Διαβάστε ακόμα: Tα podcasts εμπνέουν τηλεοπτικές σειρές και εξελίσσονται

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση “2022 Marketing Trends Survey” της Hubspot το 34% των marketers σκοπεύουν να σταματήσουν να αξιοποιούν podcasts ή άλλο ηχητικό περιεχόμενο το 2022. Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία προγραμματισμού και εμπορίας λογισμικού για marketing, η οποία διαθέτει και η ίδια στον ιστότοπό της αρκετά podcasts, αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο χώρο του podcast marketing.

1. Θέμα ιχνιλασιμότητας

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να ανακαλύψει κάποιος το podcast που τον ενδιαφέρει. Είτε το αναζητά στις λίστες με την κορυφαία κατάταξη ανά κατηγορίες ή ακολουθεί τις συστάσεις που εμφανίζονται με βάση αυτά που ήδη ακούει, μέσα από τις πλατφόρμες φιλοξενίας των podcast όπως η Buzzsprout, η Soundcloud, η Podbean, σε κανάλια όπως το Spotify. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τις λιγότερο γνωστές εκπομπές να γίνουν αντιληπτές από νέο κοινό.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι εταιρείες παραγωγής podcast βασίσουν τη στρατηγική τους στη διασταυρούμενη προώθηση. Με τον τρόπο αυτό τοποθετούνται μηνύματα για λιγότερο αναγνωρισμένα podcast μέσα στα ήδη δημοφιλή, απευθύνοντας έτσι το λόγο στο κοινό που ξέρει τι ακούει και γιατί το παρακολουθεί. Αξιοποιούν δηλαδή το κοινό που ήδη έχουν κατακτήσει και με τέτοιο τρόπο που να συμβάλλει στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των podcast, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την πιστότητα του κοινού. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις με πρόσβαση σε μεγάλο διαφημιστικό προϋπολογισμό, μπορούν να επιλέξουν τα midroll μηνύματα, καθώς έτσι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προβολή και προσεγγίζουν ακόμη περισσότερο το επιθυμητό κοινό.

Άλλες τακτικές περιλαμβάνουν τη δημοσίευση των podcast σε πολλαπλά κανάλια και την αύξηση της παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ρίσκο όμως της τυχαίας ακρόασης. Δεν είναι λίγοι οι podcasters που δημοσιεύουν το podcast τους στα social media, όπου είναι πολύ πιο εύκολο και να τους ανακαλύψουν και να τους ακούσουν. Ανάλογα με το περιεχόμενο, μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους πιστό κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Το LinkedIn λανσάρει podcast

2. Πρόσβαση σε δεδομένα

Για τους marketers τα δεδομένα είναι η σανίδα σωτηρίας τους, καθώς τους δείχνουν ποιο είναι το κοινό τους, σε τι ανταποκρίνεται και τι δεν θέλει. Με τα podcast, όμως, η πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα είναι περιορισμένες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα είναι ότι ο ακροατής δεν μπορεί να δεχθεί cookies. Αυτό σημαίνει ότι οι marketers στα podcast περιορίζονται στις πληροφορίες που μπορούν να συλλέξουν για το κοινό τους, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του μετά την ακρόαση ενός επεισοδίου. Τα δεδομένα που συνήθως λαμβάνουν αφορούν στον εντοπισμό του τόπου ακρόασης, στο μέσο χρόνο ακρόασης και στον αριθμό λήψης λήψεις των podcast.

Ένα βασικό κομμάτι δεδομένων που λείπει είναι τα δημογραφικά στοιχεία των ακροατών, όπως το φύλο, η ηλικία και η εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα, η δημιουργία μιας ισχυρής παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ακόμη πιο σημαντική για την κατανόηση του ακροατηρίου των podcasters. Από το LinkedIn, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει την επαγγελματική σταδιοδρομία και την εκπαιδευτική κατάρτιση ενός ατόμου, αλλά και να προσδιορίσει πού βρίσκεται στην καριέρα του αυτή την στιγμή και γιατί συντονίζεται με ένα podcast.

3. Ποικιλομορφία στις φωνές

Αν και αυτή η πρόκληση δεν αφορά αποκλειστικά το podcast marketing, επηρεάζει και αυτό τον κλάδο και μάλιστα συνολικά. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει όσον αφορά την ποικιλομορφία των φωνών στο podcasting. Η δημιουργία ενός δικτύου που να αντικατοπτρίζει την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις σε φύλο, φυλή και σεξουαλικές προτιμήσεις, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο. Δεν αρκούν μόνο τα podcast να μιλούν για τα θεματα αυτά, χρειάζεται να είναι ισορροπημένη και η εκπροσώπηση όλων των οντοτήτων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις για το podcast marketing, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις στις πλατφόρμες φιλοξενίας και στις μηχανές αναζήτησης αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο. Οι επιχειρήσεις, οι marketers και οι podcasters πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμά τους πέρα από τα αυστηρά όρια του χωροχρόνου. Οι ακροατές τους έχουν τη δυνατότητα να τους ακούν ακόμη και όταν μαγειρεύουν, είναι στο μετρό ή ξεκουράζονται. Και την αξιοποιούν στο έπακρο.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Hubspot

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.