19 Απρ 2024
READING

Τάση: Πώς οι λιανέμποροι προωθούν τις ιδιωτικές τους ετικέτες

4 MIN READ

Τάση: Πώς οι λιανέμποροι προωθούν τις ιδιωτικές τους ετικέτες

Τάση: Πώς οι λιανέμποροι προωθούν τις ιδιωτικές τους ετικέτες

Οι λιανέμποροι προωθούν τις ιδιωτικές τους ετικέτες, καθώς οι καταναλωτές των σούπερ μάρκετ τις επιλέγουν στην προσπάθειά τους να περικόψουν δαπάνες εν μέσω του σύγχρονου πληθωριστικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Αυτή η τάση δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα – είναι παγκόσμια και αναμένεται να συνεχιστεί, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των αγοραστών στις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι αγόρασαν περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Food Industry Association.

Αντίστοιχη έρευνα της NielsenIQ στην Ελλάδα, έδειξε ότι κατά την τελευταία τριετία τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν αποτελούσαν τη συνηθισμένη επιλογή των καταναλωτών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το 2021 το μερίδιό τους διατήρησε το επί σειρά ετών status του με 14,7% επί των συνολικών πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα επιχειρηματικής ιστορίας | Τι μάθαμε από τα Lidl

Ωστόσο υψηλά ποσοστά πωλήσεων προϊόντων στην εγχώρια αγορά είχαν σημειωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010 και των capital controls το 2015. Το μερίδιό τους κυμάνθηκε από 16,1% το 2011, σε 17,8% το 2012, 18,3% το 2013, 19% το 2014 και 18% το 2015. Μετά την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο, το ποσοστό σταδιακά συρρικνώθηκε, φτάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό της δεκαετίας το 2021 με 14,8%.

Η φετινή χρονιά βρίσκει και πάλι μεγάλη μερίδα των καταναλωτών να αναζητά φθηνότερες λύσεις ακόμα και για τις καθημερινές του αγορές από το σούπερ μάρκετ λόγω του γενικότερου κύματος ανατιμήσεων και ακρίβειας. Η στροφή αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του πρώτου πεντάμηνου του 2022, όπου τα PL εμφανίζουν ανάπτυξη 6,3% με το σχετικό μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων να αγγίζει το 16%.

Την προοπτική που παρουσιάζουν οι κωδικοί ιδιωτικής ετικέτας αναγνωρίζουν όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενισχύοντας την γκάμα των προϊόντων τους και τις καμπάνιες προβολής τους. Η Lidl Ελλάς με 229 σημεία στην ελληνική επικράτεια έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ παρουσίασε πρόσφατα την καμπάνια με τίτλο «Δική σου επιλογή», στην οποία συγκρίνεται ένα επώνυμο προϊόν με ένα αντίστοιχο ιδιωτικής ετικέτας ως προς την τιμή.

Η συγκεκριμένη καμπάνια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανάμεικτα συναισθήματα στους προμηθευτές της. Από πολλούς συγκρίθηκε με αντίστοιχες επιθετικές ενέργειες σε επίπεδο μάρκετινγκ όπως τα παραδείγματα των Coca-Cola και Pepsi στην Αμερική. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί μία καίρια κίνηση, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία έθεσε σε νέες βάσεις τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων και κατάφερε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να προκαλέσει την αγορά και τα αντανακλαστικά του καταναλωτή.

Επιπλέον, τα 236 καταστήματα Market In του Θωμά Ράμμου, που έφυγε από τη ζωή το 2021 λόγω κορονοϊού, επιχείρησαν να ενισχύσουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μέσω του loyalty προγράμματός τους, σκοπεύοντας να διευρύνουν τις προσφορές τους και να το ενισχύσουν με νέες δράσεις, που πρόκειται να υλοποιήσουν στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Το comeback της ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα και τα παραδείγματα ΜΕΒΓΑΛ και Market In

Εξάλλου, η σύγκριση τιμών και η ενίσχυση των loyalty προγραμμάτων δεν είναι οι μόνοι τρόποι που οι λιανέμποροι προσπαθούν να προωθήσουν προϊόντα ιδιωτικής τους ετικέτας. Μία ακόμη τάση που παρατηρείται είναι η δημιουργία σειρών προϊόντων που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά που δίνει περισσότερη προσοχή ο καταναλωτής σήμερα, όπως εάν το προϊόν είναι βιολογικό ή plant-based.

Εκτός αυτών, δεν είναι λίγοι οι λιανέμποροι που επενδύουν στην αξίας της καλοσχεδιασμένης συσκευασίας για την προώθηση των προϊόντων PL. Κάποιες φορές επιλέγουν το τρικ της παρόμοιας συσκευασίας με αυτές των επώνυμων προϊόντων, ώστε οι πελάτες ναι είναι πιο πρόθυμοι να τα δοκιμάσουν, θεωρώντας ότι η μόνη διαφορά των προϊόντων βρίσκεται στο όνομα και τον παραγωγό. Άλλες φορές, βασίζονται στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των καταναλωτών, χρησιμοποιώντας συσκευασίες όπου αναγράφονται οι περιβαλλοντικές συνέπειες του προϊόντος.

Και φυσικά, στο επίκεντρο των PL, βρίσκονται οι συνεργασίες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων που πολλές φορές διαθέτουν στην αγορά τα δικά τους επώνυμα brands. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της μακεδονικής ΜΕΒΓΑΛ. Η θυγατρική της Delta Foods πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος για σούπερ μάρκετ, μεταξύ των οποίων τον όμιλο Σκλαβενίτη, τη Lidl Ελλάς με το γάλα υπό την ετικέτα ΓΑΛΠΟ, αλλά και για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί, εάν ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει για την αγορά του ένας καταναλωτής, να αποτελέσει μία σταθερή επιλογή ακόμα και μετά την πάροδο της πληθωριστικής περιόδου που διανύουμε, εκτοπίζοντας κάποιο αντίστοιχο επώνυμο προϊόν από τη λίστα αγορών του.

Με πληροφορίες από FoodDive και Nielsen IQ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.