26 Απρ 2024
READING

Γιατί η μόδα λατρεύει το Roblox;

4 MIN READ

Γιατί η μόδα λατρεύει το Roblox;

Γιατί η μόδα λατρεύει το Roblox;

Την ίδια στιγμή που ένα πλήθος celebrities παρακολουθούσε μούσκεμα στη βροχή την επιστροφή του Tommy Hilfiger στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης στην προκυμαία του Brooklyn, το brand μετέδιδε ζωντανά το σόου σε μια πιο στεγνή, εικονική εκδοχή της πόλης.

Αυτή η Νέα Υόρκη ήταν στο Roblox, τη διαδικτυακή πλατφόρμα παιχνιδιών που είναι δημοφιλής στη γενιά Z και έχει σήμερα κατά μέσο όρο περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία Statista, που ειδικεύεται στα δεδομένα αγοράς και καταναλωτών.

Ο Tommy Hilfiger παρουσίασε τον Ιούνιο μια εμπειρία που διαδραματίζεται στο εικονικό Big Apple, όπου οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν με ποδήλατο τις στέγες του Brooklyn, να κάνουν parkour γύρω από κτίρια καλυμμένα με γκράφιτι στο Bronx ή να πετάξουν ανάμεσά τους στο Manhattan φορώντας μια στολή για φτερά. Την ίδια στιγμή μπορούσαν να αγοράσουν ψηφιακά αντικείμενα Tommy Hilfiger, όπως καπέλα ή φούτερ. Όποιος έπαιζε στο Roblox εκείνη την στιγμή, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επανάληψη της μετάδοσης του ντεφιλέ του και να βλέπει ψηφιακά avatars στην πόλη να φοράνε κομμάτια από τη νέα συλλογή του.

Διαβάστε ακόμα: Η ευκαιρία στο metaverse του Roblox για την μόδα

Το livestream της επίδειξης του Tommy Hilfiger είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα που δείχνει ότι η μόδα φλερτάρει έντονα πια με το Roblox. Από πέρυσι, όταν εταιρείες όπως η Nike και η Vans άρχισαν να εγκαινιάζουν τους δικούς τους χώρους στην πλατφόρμα, η διείσδυση κορυφαίων fashion brands έχει αυξηθεί σημαντικά. Η Forever 21, η Alo Yoga, η PacSun και η Puma έχουν επίσης καθιερώσει την παρουσία τους.

Όλοι θέλουν να είναι εκεί. Ακόμη και τα luxury brands επιθυμούν να συμμετέχουν. Η Gucci έκανε το ντεμπούτο της δημιουργώντας το Gucci Garden το Μάιο, ένα χρόνο μετά από δοκιμαστική εμπειρία δύο εβδομάδων στην πλατφόρμα. Τον Ιούλιο, η Burberry κυκλοφόρησε μια συλλογή ψηφιακών τσαντών και πολύ πρόσφατα, η Dundas συνεργάστηκε με την DressX για μια σειρά από wearables του Roblox.

Οι χρήστες του Roblox θέλουν να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν παιχνίδια, και κυρίως να το κάνουν σε ένα χώρο διαδραστικό, ο οποίος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα για τις εταιρείες. Η πώληση ψηφιακών αγαθών είναι μια ευκαιρία για τα brands, αν και ίσως όχι η μεγαλύτερη. Η Burberry, μια εταιρεία που απέφερε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο προηγούμενο οικονομικό της έτος, κέρδισε περίπου 40.000 δολάρια από τον Ιούλιο. Το ποσό είναι μικρό. Γιατί τότε επιμένει να βρίσκεται στο Roblox;

Διαβάστε ακόμα: Καλώς ήρθατε στην Gucci town στο Roblox | Γιατί η Gucci δίνει τόση έμφαση στο metaverse;

Οι εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία να συνδεθούν με ένα μεγάλο κοινό, αφοσιωμένο σε μια πλατφόρμα που είναι αναμφισβήτητα η πλησιέστερη προσέγγιση που έχουμε σήμερα σε ένα λειτουργικό metaverse. Την ίδια στιγμή το Roblox θα προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, ώστε να κάνει το περιβάλλον του ευκολότερο για χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως η δυνατότητα φωνητικής συνομιλίας (ως τώρα οι χρήστες μπορούσαν να μιλήσουν μεταξύ τους μόνο μέσω συνομιλίας κειμένου-chatbox). Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν τη μόδα και να έχουν μεγαλύτερη άνεση να ξοδέψουν γι’ αυτήν από ό,τι οι νεότεροι αγοραστές, δημιουργώντας ένα κοινό που είναι ακόμη πιο ελκυστικό για τα fashion brands.

Το Roblox κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει τα ψηφιακά αγαθά πιο επιθυμητά. Τον Απρίλιο λάνσαρε αυτό που αποκαλεί “πολυεπίπεδη ενδυμασία” (layered clothing), επιτρέποντας τελικά στους χρήστες να συνδυάσουν και να ταιριάξουν μια σειρά από ψηφιακά wearables. Ένας χρήστης μπορεί τώρα να αγοράσει μια τσάντα Burberry και να τη φορέσει με ένα μπλουζάκι Nike, ένα καπέλο Gucci και ένα τζιν Tommy Hilfiger.

Παρόλα αυτά, το πραγματικό έπαθλο για τις εταιρείες μόδας στο Roblox αυτή την στιγμή μπορεί να είναι απλώς η έναρξη μιας σχέσης με την επόμενη γενιά αγοραστών, την Gen Alpha. Είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να οικοδομήσουν αυθεντικές σχέσεις με νέες κοινότητες, με τους δικούς τους όρους. Είναι ζωτικής σημασίας για τα brands να βρίσκονται μέσα σε αυτό από την αρχή. Όχι μόνο για να διασφαλίσουν το μέλλον της εταιρείας τους στην εποχή της ψηφιοποίησης, αλλά και για να εξερευνήσουν τις κοινωνικές και εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζει το metaverse.

Με πληροφορίες από Business Of Fashion

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.