25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πώς μπορούν τα μικρά brands να κερδίσουν τους καταναλωτές

3 MIN READ

Έρευνα | Πώς μπορούν τα μικρά brands να κερδίσουν τους καταναλωτές

Έρευνα | Πώς μπορούν τα μικρά brands να κερδίσουν τους καταναλωτές

Τα μικρού και μεσαίου μεγέθους brands εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του κλάδου των συσκευασμένων τροφίμων στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ.

Η έρευνα που αναφέρεται στον περασμένο Μάιο κατέδειξε πως στις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων και ποτών, σημειώνονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις: οι καταναλωτές δηλώνουν είτε ότι προτιμούν τις πολύ μεγάλες μάρκες ή ότι δεν ενδιαφέρονται για την επωνυμία των προϊόντων που αγοράζουν. Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι μικρότερες εταιρείες, που μπορεί να μην διαθέτουν τους πόρους ενός κολοσσού, ωστόσο μπορούν να εξασφαλίσουν την ισχυρή πιστότητα των πελατών τους.

Ως προς τα τρόφιμα, το 44% των καταναλωτών στις ΗΠΑ τόνισαν ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα από μικρότερες μάρκες, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών και ανάλυσης δεδομένων, με το 19% να αναζητά φρέσκα προϊόντα, 15% κρέας και 13% σνακ και είδη ζαχαροπλαστικής. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την κατηγορία των ποτών, όπου οι μεγάλες εταιρείες κατέχουν την πρώτη θέση. Σχεδόν το 1/3 των Αμερικανών καταναλωτών δήλωσε ότι αγοράζει συνήθως αλκοολούχα ποτά από επώνυμα brand και το 36% μη αλκοολούχα από παρόμοιες μάρκες.

Διαβάστε επίσης: Πώς μια μικρή επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει αποτελεσματική online παρουσία

Με την κίνησή τους να στρέφονται προς λιγότερα γνωστά food brands, οι καταναλωτές προβαίνουν σε μια σημαντική δήλωση. Το 47% θεωρεί πως είναι πιο αυθεντικά, αξιόπιστα και πιθανόν να βάζουν τις αξίες τους πάνω από τα κέρδη συγκριτικά με ένα μεγάλο brand. Μάλιστα, πάνω από 6 στους 10 καταναλωτές παγκοσμίως δηλώνουν πολύ πιθανό να σταματήσουν να αγοράζουν από μια μικρότερη εταιρεία σε περίπτωση εξαγοράς της από μια πολυεθνική.

Το μικρό μέγεθος μιας εταιρείας όμως δεν συνεπάγεται αυτόματα την κατάκτηση ενός σημαντικού μεριδίου αγοράς λόγω απλής συμπάθειας. Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην εκπλήσσουν και να μην ενθουσιάζουν πλέον τους καταναλωτές. Τα μικρότερα brands κατά συνέπεια χρειάζεται να προσπαθήσουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν την αφοσίωση και την πιστότητα των καταναλωτών. Πόσο μάλλον τώρα που σύμφωνα με τη NielsenIQ, ο ρυθμός της καινοτομίας έχει επιβραδυνθεί μεταξύ των μικρών και μεσαίων εμπορικών σημάτων σε μεγάλες αγορές όπως αυτή των Η.Π.Α.

Διαβάστε ακόμα: Τάσεις της κυκλικής οικονομίας

Το κλειδί για την αφοσίωση των καταναλωτών, υποστηρίζει η NielsenIQ, βρίσκεται στην πρόθεση των μικρότερων brands να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μέσω σημαντικής διαφοροποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όλες εκείνες οι μικρής κλίμακας εταιρείες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά ή όσα καλλιεργούνται μέσω βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Υπάρχει ένας κόσμος γεμάτος μοναδικές ευκαιρίες στο σημερινό στρατηγικό πεδίο για τα μικρότερα brands. Η επιτυχία τους απαιτεί εξισορρόπηση, με έμφαση στη συγκεκριμένη αξία που οι καταναλωτές περιμένουν ότι θα λάβουν αγοράζοντας ένα προϊόν και στη σύνδεσή τους με τις μάρκες που έχουν επιλέξει συνειδητά να αγοράσουν.

Με πληροφορίες από Food Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.