Τα επόμενα βήματα του Σκλαβενίτη των 4 δισ.

Οργανική ανάπτυξη ενισχύοντας το υφιστάμενο δίκτυο των καταστημάτων του υλοποιεί το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Σκλαβενίτη. Τέτοιες κινήσεις αποτέλεσαν τα έξι νέα καταστήματα που λειτούργησαν το 2021, όπου ο όμιλος ενδυνάμωσε την παρουσία του στην αγορά αλλά και εκτός Αττικής με τα καταστήματα στη Σκιάθο, στο Ρίο, στη Σπάρτη, στα Γιαννιτσά, στα Τρίκαλα και στη Νάουσα.

Οι επενδύσεις στο δίκτυο συνεχίζονται και φέτος με τα καταστήματα που πρόκειται να λειτουργήσουν προσεχώς στη Νέα Φιλαδέλφεια (πρώην αντιπροσωπεία Renault Mava), στη Γλυφάδα όπου παλαιότερα βρισκόταν οι κινηματογράφοι Nova Cinema Odeon. Ο όμιλος το τελευταίο διάστημα έχει δείξει την πρόθεσή του να αναπτυχθεί και εκτός Αττικής, κάτι που έκανε πέρυσι αλλά συνεχίζει και φέτος με την εξαγορά των 9 από τα συνολικά 11 καταστήματα της ΣΕΠ Παπαδόπουλος στα Ιωάννινα καθώς και με την δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος στη Λέσβο, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα το κατάστημα στο νησί του Αιγαίου θα είναι το πρώτο του Σκλαβενίτη εκεί καθώς έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία εκεί. Ο όμιλος Σκλαβενίτη αποτελείται από τη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα, τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (440 καταστήματα και 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket), τη Σκλαβενίτης Κύπρου (18 Καταστήματα), τη Χαλκιαδάκης (40 Καταστήματα) και τη The Mart (13 Καταστήματα).

Eπένδυση σε υποδομές για κέντρο μαναβικής και κέντρο έτοιμων γευμάτων

Στις προσεχείς επενδύσεις του Σκλαβενίτη είναι και υποδομές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των καταστημάτων καθώς σε αυτό το πεδίο συγκαταλέγονται κινήσεις όπως η δημιουργία ενός νέου κέντρου μαναβικής αλλά και η δημιουργία ενός νέου κέντρου έτοιμων γευμάτων. Ο τομέας της μαναβικής αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη βιτρίνα των καταστημάτων σούπερ μάρκετ, αντιπροσωπεύοντας ένα στοιχείο που προσδίδει φρεσκάδα και συχνά αποτελεί πόλο έλξης για τους καταναλωτές. Πρόκειται άλλωστε για ένα τμήμα που σε όλες τις αλυσίδες έχει κεντρική θέση στα καταστήματά τους και μάλιστα δεσπόζουσα με σημαντικές επενδυτικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια από το σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σκλαβενίτης πρώτος στο μυαλό των καταναλωτών όταν σκέφτονται super market

Τα έτοιμα γεύματα όμως αποτελούν την τάση του σήμερα αλλά και της επόμενης μέρας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Ο λόγος είναι ότι μπορούν να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς να απαιτείται προετοιμασία ή μαγείρεμα. Η ευκολία και η εξοικονόμηση χρόνου που προσφέρουν τα καθιστά επιλογή αρκετών καταναλωτών για τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για τους περισσότερους εργαζόμενους. Ήδη ο Σκλαβενίτης έχει σε όλα του τα καταστήματα μία μεγάλη γκάμα έτοιμων γευμάτων είτε συσκευασμένων, είτε σε πάγκο πώλησης και συνεχίζει να αναπτύσσει την δραστηριότητά του σε αυτόν τον τομέα.

Η παγκόσμια αγορά έτοιμων τροφίμων προβλέπεται να καταγράψει μεσο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 4,89%, κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2022-2027. Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μετατράπηκαν σε μια από τις λίγες βιομηχανίες που γνώρισαν άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με τις χώρες σε lockdown και τους περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, τα έτοιμα προς μαγείρεμα τρόφιμα πετούσαν από τα ράφια τους τελευταίους μήνες. Ένα από τα ηλεκτρονικά παντοπωλεία με έδρα την Ινδία με το όνομα Grofers ανέφερε μάλιστα αύξηση πωλήσεων κατά 170% στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση, 31% στην κατηγορία έτοιμα γεύματα και μείγματα και 41% στην κατηγορία κατεψυγμένων τροφίμων το 2020, υποδηλώνοντας την ξαφνική στροφή των καταναλωτών από το σπιτικό φαγητό σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα. Μάλιστα, εικάζεται ότι αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι πιθανό να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την αγορά ακόμα και πέραν των προβλέψεων.

Ο Σκλαβενίτης εκτός των άλλων έχει θέσει ως στρατηγική του προτεραιότητα και επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας, με νέο εξοπλισμό στα καταστήματα, όπου σε μία κρίσιμη περίοδο όπως η τρέχουσα θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά το ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας που στα σούπερ μάρκετ προέρχεται κυρίως από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματα. Ο εκσυχρονισμός της εικόνας των καταστημάτων ήταν κάτι που επίσης συνεχίστηκε το 2021 όταν η επιχείρηση συνέχισε την ανανέωση του δικτύου της έχοντας προχωρήσει στην ανακαίνιση 80 σημείων πώλησης πανελλαδικά.

Διαβάστε ακόμα: Super Market | Ο Σκλαβενίτης θα παραμείνει πρώτος και ο δεύτερος αναζητείται

Κοντά στην υπέρβαση του ορίου των τεσσάρων δισεκατομμυρίων

Το 2022 αναμένεται πλέον να φέρει τον Σκλαβενίτη για πρώτη φορά πάνω από το φράγμα των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο, αποτελώντας ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο εργοδότη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα με περισσότερους από 33.000 εργαζόμενους. Θα θυμίσουμε ότι το 2021 ο Σκλαβενίτης είχε κύκλο εργασιών 3,98 δισεκατομμυρίων ευρώ από 3,79 το 2020. Τα καθαρά του κέρδη μετά από τους φόρους ήταν 61,08 εκατ. ευρώ από 62,58 εκατ. ευρώ το 2020.

Βασικός πυλώνας που συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική και την ανάπτυξη της επιχείρησης είναι το προσωπικό, καθότι την προηγούμενη χρονιά προστέθηκαν στο δυναμικό της 1.300 νέα άτομα, ενώ ο όμιλος ανανέωσε την επιχειρησιακή σύμβαση πέρυσι με επιπλέον παροχές στο προσωπικό 15,7 εκατ. ευρώ.

Από το πλάνο ανάπτυξης δεν λείπει το ηλεκτρονικό εμπόριο, με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ να διατηρεί ισχυρή παρουσία στην αγορά επεκτείνοντας την παρουσία της εκτός από την Αττική, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα. Εντός του 2022 δημιούργησε ένα νέο darkstore για την εξυπηρέτηση του eMarket στην Κηφισιά. Προσεχώς αναμένεται η επέκτασή του ηλεκτρονικού καταστήματος με την εξυπηρέτηση να καθίσταται διαθέσιμη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.