20 Απρ 2024
READING

Τα cargo ποδήλατα είναι το μέλλον του last mile;

5 MIN READ

Τα cargo ποδήλατα είναι το μέλλον του last mile;

Τα cargo ποδήλατα είναι το μέλλον του last mile;

Αντλώντας έμπνευση από τη συνήθη πρακτική των κατοίκων της Κοπεγχάγης που χρησιμοποιούν ποδήλατα για τη μεταφορά των πάντων -ακόμη και των παιδιών τους-, τα cargo bikes εξελίσσουν το last mile delivery επιτυγχάνοντας και μειωμένους ρύπους και ταχύτερη παράδοση. Μπορούν να υιοθετήσουν όλες οι εταιρείες μεταφορών αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο παράδοσης;

Μοιάζουν με συνηθισμένα ποδήλατα, ωστόσο ο σκελετός τους είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί δεκάδες μικρά πακέτα. Η απλότητα στη λειτουργία τους και η ευελιξία τους στα αστικά κέντρα, καθιστούν τα cargo bikes την επόμενη λύση στο last mile delivery.

Οι αστικές εμπορευματικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10-15% των χιλιομέτρων που διανύονται στις πόλεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Έρευνας Οδικών Μεταφορών. Και συχνά είναι το πιο ακριβό και ρυπογόνο τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού παραδοσιακά πραγματοποιούνται από φορτηγά που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, ακόμη και όταν τα μεταφερόμενα αγαθά είναι ελαφριά και μικρά σε όγκο.

Διαβάστε ακόμα: Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν νέους ποδηλατοδρόμους στις πόλεις

Με τις παραδόσεις κατ’ οίκον να εκτοξεύονται στα ύψη ωθούμενες από τις online αγορές, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Σύμφωνα με την έκθεση “The Future of the Last-Mile Ecosystem” του World Economic Forum, ο αριθμός των οχημάτων διανομής στις πόλεις προβλέπεται να αυξηθεί κατά 36% έως το 2030, αν δεν γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον τρόπο με τον οποίο φτάνουν τα αγαθά στις πόρτες των ανθρώπων.

Μάλιστα, μελέτη του King’s College London αποκάλυψε το σοκαριστικό στοιχείο πως 9.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στο Λονδίνο, από επιπλοκές στην υγεία τους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα μεγάλο μέρος της οποία προέρχεται από τα οχήματα διανομής.

Αλλά το Amazon και οι αντίστοιχες εταιρείες, φαίνεται πως έχουν βρει μια λύση. To Amazon ήδη έχει βγάλει στους δρόμους του Λονδίνου τον πρώτο του στόλο ποδηλάτων μεταφοράς εμπορευμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα της DHL που έχει ήδη υιοθετήσει τα cargo ποδήλατα στο Εδιμβούργο. Η UPS επίσης έχει επιστρατεύσει ένα μικρό αριθμό από αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αυτό το μήνα η FedEx έγινε η πρώτη παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών που επένδυσε σε ένα στόλο στη Βόρεια Αμερική.

Δεν είναι όμως μόνο το πλεονέκτημα της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και της βελτίωσης της εικόνας των δημόσιων χώρων που καθιστούν τα cargo bikes ελκυστικά για τις εταιρείες μεταφορών. Το 2016 η έρευνα “moving Europe forward” που διεξήγαγε η CycleLogistics εκτίμησε ότι τα cargo bikes θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν περίπου το 51% όλων των μηχανοκίνητων μεταφορών εμπορευμάτων στις ευρωπαϊκές πόλεις. Και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος εάν τα ποδήλατα θα είχαν ηλεκτρική υποβοήθηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παρισιού όπου είναι έχουν αναπτυχθεί οι τεχνικές προδιαγραφές για την  παραλαβή και την παράδοση του 91% των εμπορευμάτων από cargo bikes, σύμφωνα με το Συμβούλιο Έρευνας Μεταφορών της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμα: Το σχέδιο της Google να παραδίδει σχεδόν τα πάντα σχεδόν σε όλους με drone

Αλλά το γεγονός ότι μια εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν courier με ποδήλατο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνει. Το τμήμα Μελέτης Μεταφορών στο Oxford University, διαπίστωσε ότι πέρυσι στο Λονδίνο οι υπηρεσίες που παρείχε η εταιρεία logistics και ποδηλάτων e-cargo, Pedal Me, ήταν 1,61 φορές ταχύτερες από εκείνες μιας αντίστοιχης υπηρεσίας φορτηγών, επειδή τα ποδήλατα ήταν σε θέση να κινούνται με υψηλότερες μέσες ταχύτητες μέσα σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα. Ενώ τα cargo bikes μπορούν να παρακάμπτουν το μποτιλιάρισμα, να κόβουν δρόμο μέσα από στενούς δρόμους, να χρησιμοποιούν λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομους και να φτάνουν ακριβώς στις πόρτες των πελατών, τα φορτηγά βρίσκονται διαρκώς απέναντι στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της αναζήτησης χώρου στάθμευσης. Τα πλεονεκτήματα, μάλιστα, είναι μεγαλύτερα στις ευρωπαϊκές πόλεις με τους στενούς, ελικοειδείς δρόμους σε σύγκριση με τους φαρδύτερους δρόμους της Βόρειας Αμερικής.

Και αν συνυπολογίσουμε την αξία ενός φορτηγού, το κόστος των καυσίμων, την ασφάλιση και την απόσβεση, καθώς και τα πρόστιμα στάθμευσης και τα τέλη κυκλοφορίας, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των ποδηλάτων είναι σαφώς ευνοϊκότερη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσης οικονομικό κίνητρο για τις εταιρείες να κάνουν την πολυπόθητη στροφή. Σε αυτό το σημείο, όμως, τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Οι κεντρικές μονάδες logistics συνήθως βρίσκονται στα περίχωρα των πόλεων και για ένα cargo bike που έχει μικρότερη χωρητικότητα από ένα φορτηγό, απαιτούνται περισσότερες διαδρομές, άρα και περισσότερος χρόνος. Για να είναι ανταγωνιστικά, κατέληξαν

Σύμφωνα με το γαλλικό Συμβούλιο Έρευνας Μεταφορών, για να είναι ανταγωνιστικά τα cargo bikes, θα πρέπει να παραλαμβάνουν τα φορτία τους από συγκεκριμένους διακομιστικούς κόμβους εντός των αστικών ιστών, όπου θα μπορούν να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτή όμως είναι μια κοστοβόρα λύση εξαιτίας του ενοικίου που προϋποθέτει και του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται γύρω από έναν τέτοιο κόμβο διανομής.

Ενδεικτικά στην Πράγα, περίπου δώδεκα εταιρείες logistics παραδίδουν χιλιάδες δέματα με τέτοια ποδήλατα κάθε μήνα χρησιμοποιώντας κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους που λειτουργούν ως μικρο-κόμβοι, μοιράζοντας το κόστος λειτουργίας μεταξύ τους.

Μέχρι να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις για τα ζητήματα οικονομοτεχνικής φύσης, όπως πού θα αποθηκεύονται τα ποδήλατα, από πού θα παραλαμβάνουν τα δέματα και ποιο θα είναι το κόστος εργασίας, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι πολλές μεγάλες εταιρείες θα διαθέσουν ποδήλατα cargo σε μεγάλη κλίμακα, παρά το περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος.

Με πληροφορίες από Wired

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.