23 Απρ 2024
READING

Τι θέλουν οι καταναλωτές από τα brands;

4 MIN READ

Τι θέλουν οι καταναλωτές από τα brands;

Τι θέλουν οι καταναλωτές από τα brands;

Η σύνδεση μεταξύ brand-καταναλωτή αποτελεί πρόκληση για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως του μεγέθους της. Από την πιο μικρή επιχείρηση της γειτονιάς, μέχρι και τη μεγαλύτερη πολυεθνική, όλες αναζητούν τρόπους να συνδέονται με τους καταναλωτές, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και να αυξήσουν την πιστότητα των πελατών τους. Η σύνδεση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν οι εταιρείες καταλάβουν τι θέλουν οι καταναλωτές. Τι θέλει, λοιπόν, ο σύγχρονος καταναλωτής;

Η έρευνα της BrandUp εξέτασε πώς οι καταναλωτές συνδέονται με 291 brands που πουλάνε διαφορετικά είδη προϊόντων βάσει των επιθυμιών των καταναλωτών. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες αυτές έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας 4 αιτιών, τις οποίες όταν ακούν οι εταιρείες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη σύνδεση με τους ίδιους τους καταναλωτές αλλά και με το κοινωνικό σύνολο είναι πιο επιτυχημένες.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν brands με χιούμορ αλλά αυτά αποτυγχάνουν

Αιτία πρώτη: η πανδημία

Ο τρόπος που οι καταναλωτές προσεγγίζουν ένα brand από την πανδημία και έπειτα έχει αλλάξει. Ο εγκλεισμός στο σπίτι ως αναγκαίο μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας ώθησε τους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές αγορές και στην προτίμηση τους σε προϊόντα υγιεινής. Τα lockdowns που εφαρμόζονταν σε πολλές χώρες δεν επέτρεπαν στους καταναλωτές να βγουν από το σπίτι τους και να κάνουν τις αγορές τους σε φυσικά μαγαζιά ή να παρευρεθούν σε δράσεις που οργάνωνε μία εταιρεία.Δεν ήταν τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές ηλικιών 18-34, προτιμούσαν να συνδέονται με τα brands μέσω του TikTok και YouTube. Επίσης, ο φόβος για την πανδημία οδήγησε πολλούς καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα υγιεινής, όπως φαίνεται από την καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού ηλικίας 35-65 έδειχναν.

Δεύτερη αιτία : ο πληθωρισμός και οι συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων

Η άνοδος του κόστους του βιοτικού επιπέδου επιδρά και στην σύνδεση των προϊόντων με τα προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές να αναζητούν προσφορές και προϊόντα χαμηλού κόστους. Παράλληλα, η εξοικονόμηση χρόνου και η ευκολία στον τρόπο αγορών επιδρούν στην άποψη των καταναλωτών για τα brands και στη σχέση που θέλουν να έχουν μαζί τους.

Τρίτη αιτία: η ανάγκη των καταναλωτών για διασκέδαση

Το χιούμορ και η διασκέδαση είναι οι μόνες λύσεις για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αμερικανοί καταναλωτές επιθυμούν να συνδέονται με μάρκες τους δημιουργούν ένα συναίσθημα ξεγνοιασιάς και χαράς, διασκεδάζοντας βλέποντας διαφημίσεις των προϊόντων τους ή αγοράζοντας το. Διαφημίσεις που εκνευρίζουν τους καταναλωτές, κάνουν ακριβώς στο αντίθετο από την σύνδηση με τη μάρκα, τους απωθούν από αυτή. Δεν είναι τυχαίο που ολοένα και πιο χιουμοριστικές ή δημιουργικές διαφημίσεις κάνουν την εμφάνισή τους σε out-of-home καμπάνιες ή σε ολιγόλεπτα σποτ στην τηλεόραση. Οι καταναλωτές δείχνουν μια σαφή προτίμηση σε διαφημίσεις που έχουν διασκεδαστικό και ευχάριστο περιεχόμενο το οποίο αποδίδεται με δημιουργικά τεχνάσματα ή έξυπνα ευρύματα.

Τέταρτη αιτία: η επιθυμία των καταναλωτών να έχουν την ίδια στάση με τις εταιρείες απέναντι σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα

Η αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η κατάρριψη των κοινωνικών στερεοτύπων, η βελτίωση των συνθηκών αποτελούν δομικές προτεραιότητες για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών, που ανήκει στη γενιά Ζ και στους Millennials. Όσο πιο ευαισθητοποιημένοι είναι στα ζητήματα αυτά, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η καταναλωτική τους συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης: Πόση δύναμη έχει όντως το «brand love»;

Πώς θα μπορούν οι εταιρείες να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σύνδεση με τους καταναλωτές;

Έρευνα της εταιρείας Upcity and Polfish στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 51% των εταιρειών αλλάζουν τις στρατηγικές τους προσαρμόζοντάς τες στα νέα δεδομένα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των καταναλωτών. Βέβαια, καθώς οι ανάγκες αλλάζουν συνεχώς είναι δύσκολο να προσαρμόζονται ακριβώς λεπτό προς λεπτό σε αυτές. Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν για να επιτύχουν πιο ουσιαστική σύνδεση με τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ίδρυμα University of London, η κατανόηση των σύγχρονων συνθηκών στις ζωές των καταναλωτών πρέπει να είναι η αφετηρία για τον σχεδιασμό μίας εκστρατείας marketing. Ο λόγος είναι απλός: δεν γίνεται να δημιουργήσουν μία ισχυρή καμπάνια προώθησης με ένα ηχηρό μήνυμα, χωρίς να έχουν στο νου ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το αύριο, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Όταν δεν γίνεται αυτό, οι καμπάνια είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί σήμερα πλέον κάθε πελάτης επιθυμεί τα brands να θυμούνται τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις που είχαν μαζί του, να τις μνημονεύουν, να τον ευχαριστούν και να δείχνουν ενσυναίσθηση και κατανόηση προκειμένου να εδραιωθεί μια ισχυρότερη σχέση.

Η ώρα για τα brands να εγκαταλείψουν τις παλιές πρακτικές και να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση για να εξασφαλίσουν τη σύνδεση με τους καταναλωτές, έχει ήδη έρθει. Σίγουρα όμως παίζει ρόλο τι θα φέρει η επόμενη ημέρα. 

Με πληροφορίες από Smart Brief

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.