16 Απρ 2024
READING

Το Amazon κλείνει αποθήκες και αγοράζει ρομπότ

3 MIN READ

Το Amazon κλείνει αποθήκες και αγοράζει ρομπότ

Το Amazon κλείνει αποθήκες και αγοράζει ρομπότ

Μετά από μια περίοδο πανδημίας κατά την οποία στις Η.Π.Α. άνοιγε μια νέα μονάδα logistics σχεδόν κάθε 24 ώρες, το Amazon κάνει στροφή 180 μοιρών και εγκαταλείπει τα σχέδια για άνοιγμα νέων αποθηκευτικών χώρων τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη. Πλέον, αποφασίζει να επενδύει σε ρομπότ. 

Η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού μείωσαν τις πωλήσεις του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκαταλείπει τα σχέδια του για το άνοιγμα 42 εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη και σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια. Ήδη, έχει παγώσει τη λειτουργία 24 εγκαταστάσεων.

Διαβάστε ακόμα: H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Αν και ο αριθμός φαίνεται μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των αποθηκών που διαθέτει η εταιρεία, η μείωση αυτή δημιουργεί έντονα προβλήματα εξαιτίας των εντατικών ρυθμών με τους οποίους κινείται ούτως ή άλλως η μεγαλύτερη στον κόσμο επιχείρηση πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Ο χώρος αυτός που διαθέτει πλέον δεν φτάνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις. 

Tην ίδια στιγμή, το Amazon επενδύει σε μηχανήματα ρομποτικής προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες του. Τον Ιούνιο, παρουσίασε ένα μηχάνημα μεταφοράς δεμάτων που ονομάζεται Proteus, ως το πρώτο πλήρως αυτόνομο κινούμενο ρομπότ του. Έχει επίσης αναπτύξει και άλλα ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν στην ταξινόμηση και τη μετακίνηση πακέτων.

Διαβάστε ακόμα: Οι retailers αντιγράφουν τις διαφημίσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon

Αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε την εξαγορά της Cloostermans. Προκειται για μία εταιρεία που κατασκευάζει τεχνολογικά συστήματα για αποθήκες, με την οποία το Amazon άρχισε να συνεργάζεται το 2019. Τότε χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της για τη μεταφορά και το στοίβαγμα βαριών παλετών και αντικειμένων, καθώς και για τη συσκευασία προϊόντων πριν την παράδοσή τους.

Με την εξαγορά, η Cloostermans θα είναι πλέον μέρος της Amazon Robotics, του τμήματος του Amazon που επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση των εργασιών στις αποθήκες του. Το συγκεκριμένο τμήμα δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Kiva Systems, μιας εταιρεία κατασκευής ρομπότ για αποθήκες, έναντι 775 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από μια δεκαετία.

Οι δύο πρακτικές της εταιρείας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Προς το παρόν, το κλείσιμο των αποθηκών μόνο λειτουργικό δεν αποδεικνύεται για την εταιρεία, ενώ η χρήση ρομποτικής για λόγους ασφαλείας έχει αποτελέσει ένα ευρύ θέμα συζήτησης. Μια έρευνα της Reveal από το Κέντρο Ερευνητικού Ρεπορτάζ διαπίστωσε ότι οι αποθήκες του Amazon με ρομπότ έχουν υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών από τις εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν ανάλογους αυτοματισμούς.

Με πληροφορίες από Retail Dive και The Wall Street Journal

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.