16 Ιαν 2025
READING

Οι πράσινες ετικέτες των τροφίμων δεν οδηγούν τελικά τους καταναλωτές σε βιώσιμες επιλογές  

3 MIN READ

Οι πράσινες ετικέτες των τροφίμων δεν οδηγούν τελικά τους καταναλωτές σε βιώσιμες επιλογές  

Οι πράσινες ετικέτες των τροφίμων δεν οδηγούν τελικά τους καταναλωτές σε βιώσιμες επιλογές  

Με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη να προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τη βιομηχανία των τροφίμων, πολλοί ήλπιζαν ότι η χρήση μίας “πράσινης” ετικέτας, που θα προσέφερε στους καταναλωτές όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές πληροφορίες προϊόντων, θα ωθούσε τους καταναλωτές σε πιο “πράσινες” αγορές . Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.  

Οι πράσινες ετικέτες οι οποίες άρχισαν να τοποθετούνται στα συσκευασμένα τρόφιμα την τελευταία επταετία ύστερα από πιστοποιήσεις που έλαβαν οι εταιρείες παραγωγής τους, έκρυβαν την φιλοδοξία και την ελπίδα της βιομηχανίας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος ωθώντας τους πελάτες τους σε ανάλογες αγορές. Η αντίδραση των καταναλωτών μπροστά σε μια ετικέτα όπου αναγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προϊόντος, θα τους ευαισθητοποιούσε και -γιατί όχι;- θα άλλαζε σταδιακά τον τρόπο και που αγοράζουν τρόφιμα και που τρώνε.

Το 2021, όμως, μία συμπεριφοριστική μελέτη του περιοδικού Environment and Behaviour ανέλαβε να εξακριβώσει κατά πόσο η χρήση τέτοιου είδους ετικέτων μπορεί όντως να τους καθοδηγήσει στην αγορά βιώσιμων προϊόντων. Εξήντα από τους 76 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι πράσινες ετικέτες ενδεχομένως τους οδήγησαν να αγοράσουν ένα “πράσινο” προϊόν. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι ίδιοι οι ερευνητές, το δείγμα που εξετάστηκε ήταν μικρό και τα συμπεράσματα βασίστηκαν κατά κύριο λόγο σε υποθέσεις χωρίς να περιγράφουν τις πραγματικές συνθήκες. 

Διαβάστε επίσης: Οι «πράσινες» ετικέτες των προϊόντων δεν αρκούν για να προσελκύσουν τους καταναλωτές

Παρά το γεγονός ότι η περιβαλλοντική εγρήγορση επιχειρήσεων και καταναλωτών ήταν εντυπωσιακή τα προηγούμενα χρόνια, η πραγματικότητα της πανδημίας ήρθε να γιγαντώσει το φαινόμενο αυτό. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα μπήκαν δυναμικά στη ζωή των ανθρώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού και έτσι η αναγραφή των περιβαλλοντικών δεικτών έγινε ορατή σε όλους. Στα ψηφιακά ράφια τους ήταν πιο εύκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν και να διαβάσουν τις πράσινες ετικέτες των προϊόντων. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα e-shop που διέθεταν ξεχωριστές κατηγορίες γι’ αυτά.

Σήμερα, στον απόηχο της πανδημίας, όπου οι συνθήκες ζωής έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδη μελέτησαν κατά πόσο η αγορά προϊόντων με πράσινες ετικέτες που άνθισε την πανδημική διετία, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στα φυσικά καταστήματα τα οποία έσπευσαν επίσης να διαθέσουν προς πώληση περισσότερες κατηγορίες προϊόντων όπου αναγράφεται το περιβαλλοντικό τους πρόσημο.

Για τον λόγο αυτό, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα μελέτης τους τις αγορές των καταναλωτών σ’ ένα κατάστημα τροφίμων. Εκεί πειραματίστηκαν τοποθέτησαν νέες ετικέτες πάνω σε κάθε προϊόν χρησιμοποιώντας το σύστημα βαθμολογίας με χρωματικά κωδικοποιημένα στοιχεία, παρόμοια με τις επισημάνσεις σε προϊόντα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Το οικολογικό σήμα έδειχνε μια βαθμολογία από Α έως Ε με βάση τον αντίκτυπο που έχουν τα προϊόντα στην κλιματική αλλαγή, τη Γη και τις προμήθειες νερού. Με Α βαθμολογήθηκαν τα προϊόντα που ήταν φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ με Ε όσα δεν ήταν.

Διαβάστε επίσης: Tι πρέπει να κάνουν τα brands για την βιωσιμότητα που δεν καταντά greenwashing

Κατόπιν παρακολούθησαν την πορεία των πωλήσεων για 31 εβδομάδες μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου. Συνολικά είδαν ότι πουλήθηκαν 111.837 συσκευασμένα τρόφιμα και γεύματα, με τις επιλογές όμως των καταναλωτών να φαίνονται ελάχιστα έως και καθόλου επηρεασμένες από την πράσινη ετικέτα τους.

Κύριος λόγος πίσω από αυτή την προτίμηση των καταναλωτών δεν θεωρήθηκε η αποστροφή των καταναλωτών για το περιβάλλον ούτε η μείωση του ενδιαφέροντός τους. Φάνηκε ότι προέκυψε από τον δισταγμό και τη δυσκολία τους να επιλέξουν ένα άλλο προϊόν από αυτό που συνήθιζαν να αγοράζουν. Αυτό ξέρουν και αυτό εμπιστεύονται. Ειδικότερα σε περιόδους κρίσης, μάλιστα, είναι ακόμα πιο δύσκολο για έναν καταναλωτή που υπολογίζει όλα τα έξοδά του, να δοκιμάσει κάτι νέο.

Με πληροφορίες από Confectionery News

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.