19 Απρ 2024
READING

Η ευκαιρία για το Πλαίσιο πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

4 MIN READ

Η ευκαιρία για το Πλαίσιο πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Η ευκαιρία για το Πλαίσιο πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Μία κομβικής σημασίας ευκαιρία φαίνεται πως κρύβεται πλέον πίσω από την σταδιακή υποχώρηση των πωλήσεων και του μεριδίου που έχουν στο συνολικό τζίρο του Πλαισίου, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι ψηφιακές εφαρμογές. Μία κατηγορία που βρισκόταν στο τέλος του 2021 σε μερίδιο αντίστοιχο με το 45,7% του συνολικού τζίρου ως προς τη συμμετοχή της σε αυτόν. Και που πλέον τον περασμένο Ιούνιο σύμφωνα και με τα στοιχεία της εταιρείας το ποσοστό συμμετοχής στο τζίρο είχε υποχωρήσει στο 40%.

Συνολικά μπορεί η πτώση πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να ήταν στα επίπεδα του 20,9% καθότι συνέβαλε το πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας, με επιδότηση μέρους των αγορών για τις συγκεκριμένες συσκευές από το κράτος. Χωρίς λοιπόν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα η πτώση του τζίρου θα είχε πτώση 12,5%. Αυτό που συμβαίνει πλέον και μέσα από αυτό προβάλλεται μία νέα ευκαιρία είναι το γεγονός ότι μπορεί το Πλαίσιο να χάνει πωλήσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις ψηφιακές εφαρμογές, κερδίζει όμως έδαφος μέρα με την ημέρα στις λευκές συσκευές. Η κίνηση ή εάν θέλετε το ρίσκο που έλαβε η εταιρεία πριν από μερικά χρόνια να επενδύσει και σε μία ακόμα κατηγορία, κόντρα σε παραδοσιακούς παίκτες της και κυρίαρχους της αγοράς όπως ο Κωτσόβολος και η Media Markt, φαίνεται ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα χρόνο με το χρόνο αποδίδει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για παράδειγμα οι λευκές συσκευές είχαν μερίδιο στις πωλήσεις του Πλαισίου στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ίσο με 8,9% και φέτος στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί πλέον στο 11,06%.

Από το «μηδέν» του 2019 στο σημερινό 11% των λευκών συσκευών

H μεγέθυνση της συμβολής των πωλήσεων από το 2019 όταν και ξεκίνησε η δραστηριοποίηση του Πλαισίου στις λευκές συσκευές, έχει ενδιαφέρον εάν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε με την καμπάνια που επικαλούνταν το μότο: «Πλαίσιο, τώρα και στις λευκές συσκευές. Δικαιωματικά». Η δραστηριοποίηση εκ του μηδενός για να φτάσει σε συμβολή 11% στο τζίρο, σε μία νέα κατηγορία με ισχυρό ανταγωνισμό ενείχε και ενέχει ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό ρίσκο, το οποίο φάνηκε να αποδίδει. Όπως και να έχει βέβαια το Πλαίσιο αλλά και η οικογένεια Γεράρδου, γνωρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγορά, τα δίκτυα, τους προμηθευτές, τις δυσχέρειες και τα τερτίπια των προϊόντων που θα έφερναν στα καταστηματά τους αλλά και όλους όσους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος.

Διαβάστε ακόμα: Το Πλαίσιο κατάφερε να τζιράρει σχεδόν 100 εκατομμύρια μόνο από το e-commerce

Η εξισορρόπηση της συμβολής και η μείωση της έκθεσης

Πέρα όμως από την αύξηση μεριδίου για τις λευκές συσκευές, το σημαντικότερο ίσως σημείο δεν είναι εκεί. Διότι αυτό που προβάλλεται εκτός των άλλων σταδιακά είναι η μείωση της μεγάλης εξάρτησης του τζίρου από μία βασική κατηγορία που ήταν οι υπολογιστές και οι ψηφιακές εφαρμογές και η σταδιακή άμβλυνση των αποστάσεων σε επίπεδο κατανομής του τζίρου μεταξύ των τεσσάρων βασικών τομέων δραστηριότητας της επιχείρησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν αυτή τη στιγμή το 40% σε αναλογία επί του ενοποιημένου τζίρου, τα προϊόντα τηλεφωνίας το 22,5%, κινούμενα επίσης ανοδικά από το 18,96% που ήταν η συμβολή τους στο πρώτο εξάμηνο του 2021, των ειδών γραφείου από το 23,2% πέρυσι στο 26% φέτος. Η αναλογικότερη λοιπόν κατανομή μεταξύ των τεσσάρων βασικών πυλώνων, ίσως είναι αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κέρδος για τον όμιλο, καθότι περιορίζει την μεγάλη του εξάρτηση από μία και μόνο κατηγορία και ταυτόχρονα εμφανίζει την ενδυνάμωση των υπολοίπων κατηγοριών στις οποίες κινείται.

Άλλωστε η εξέλιξη που αφορά στη μείωση πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι λογική, υπό το πρίσμα ότι η κατηγορία κατέγραψε ισχυρή ζήτηση μέσα στην πανδημία. Μία περίοδο κατά την οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών αναζητούσε διέξοδο στο επαγγελματικό πεδίο, αγοράζοντας για παράδειγμα έναν φορητό υπολογιστή ή και έναν σταθερό, με επιδίωξη για να μεταφέρει το γραφείο στο σπίτι ή και οπουδήποτε αλλού θα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό να συμβεί. Θα θυμίσουμε ότι το μερίδιο των ηλεκτρονικών υπολογιστών επί του συνολικού τζίρου της επιχείρησης το 2020, την πρώτη χρονιά εκδήλωσης της πανδημίας, ήταν 45,4%.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Πλαίσιο «μεταλλάσσεται» ενώ μεγαλώνουν τα μεγέθη του

Όλα τα παραπάνω βέβαια συνοδεύονται και από μία ακόμα κίνηση. Την δραστηριοποίηση του Πλαισίου για πρώτη φορά στο κανάλι του HoReCa με στόχο την εξυπηρέτηση επαγγελματιών στους τομείς της φιλοξενίας και των ξενοδοχείων αλλά και της εστίασης. Οι στρατηγικές κινήσεις δείχνουν ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου και μεταβλητότητας όπως έχει αποδειχτεί ότι είναι το σημερινό, η πολυσυλλεκτικότητα και η αποκόμιση τζίρου από διαφορετικές κατηγορίες εξασφαλίζει την πιθανότητα να αποφευχθούν κακοτοπιές σε περιόδους απρόβλεπτων καταστάσεων, όπου μία τέτοια υπήρξε και η πανδημία.

Η φιλοσοφία της επιχείρησης άλλωστε είναι τέτοια που έχει αποδείξει ότι μπορεί το αντικείμενο της επιχείρησης να μεταλλάσσεται και να εξελίσσεται μέσα στα χρόνια. Θυμίζουμε ότι το Πλαίσιο ξεκίνησε από την οδό Στουρνάρα, πουλώντας είδη σχεδίου για αρχιτέκτονες για να εξελιχθεί σήμερα σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.