23 Απρ 2024
READING

Γιατί το franchising δεν είναι για όλους

4 MIN READ

Γιατί το franchising δεν είναι για όλους

Γιατί το franchising δεν είναι για όλους

Μπορεί οι επιχειρηματίες να είναι άριστοι στη διαχείριση της δικής τους εταιρείας, αλλά ως franchisees να μην έχουν την ίδια επιτυχία. Μήπως, τελικά, το franchising δεν είναι για όλους; Και, αν δεν ισχύει αυτό, τι κάνει έναν επιχειρηματία καλό franchisee;

Το franchising ως ένα είδος συνεργασίας μεταξύ ενός ανεξάρτητου προσώπου (franchisee) και μίας επιχείρησης (franchisor), είναι μια δημοφιλής μορφή ανάπτυξης νέων καταστημάτων. Ωστόσο διακατέχεται από το δίλημμα εάν ο franchisee είναι όντως επιχειρηματίας ή απλά ακόλουθος των guidelines που δίνεται από τη μητρική εταιρεία.

Σίγουρα ένας ιδρυτής μίας επιχείρησης λειτουργεί τελείως διαφορετικά από ένα franchisee. Αρκεί να αναλογιστούμε μόνο ότι ο δημιουργός μίας επιχείρησης αναπτύσσει ένα concept μόνος του, βήμα-βήμα, από την αρχή και πρέπει να εξασφαλίσει την πρόοδο και την επιτυχία του. Χρειάζεται να επιμελείται καθετί, από το προϊόν έως και το κουδουνάκι που θα χτυπάει με την είσοδο του πελάτη στο κατάστημά του.

Από την άλλη, ο franchisee παραλαμβάνει μία ήδη στημένη επιχείρηση και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Συνεπώς, είναι και αυτός επιχειρηματίας, ένα είδος franchisee entrepreneur, που έχει τις δικές του απαιτήσεις. Σε αυτές, λοιπόν, μπορούν να ανταποκριθούν όλοι; 

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα McDonald’s παραμένουν το πιο επιτυχημένο franchise brand στο κόσμο

Το μοντέλο franchise μπορεί να αφαιρέσει ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους ενός επαγγελματία. Η σύμβαση που υπογράφει με την κεντρική εταιρεία τού επιτρέπει να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της και να διαθέτει προς πώληση τα προϊόντα ή της υπηρεσίες της. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, οι μητρικές επιχειρήσεις έχουν λόγο ακόμα και για τη λειτουργία του παραρτήματος, την εικόνα και το μοντέλο διοίκησης. Έτσι, τα έξοδα και οι κίνδυνοι της επένδυσης μειώνονται, αφού εκτός της αναγνωρισιμότητας, όλα τα έξοδα προώθησης και διαφήμισης του εμπορικού σήματος πραγματοποιούνται από τον franchisor.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο franchisee είναι ένας υπάλληλος της κεντρικής εταιρείας. Αλλά ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης που προβληματίζεται και σχεδιάζει τους τρόπους με τους οποίους θα αυξηθούν τα κέρδη, το μέγεθος και το αντίκτυπο του καταστήματός του. Μάλιστα, η περίπτωση του franchise μπορεί να είναι για κάποιους πιο απαιτητικη, καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν ανεξάρτητααφού αποτελούν μέρος ενός συνόλου επιχειρήσεων. 

Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ο franchisee εκ φύσεως να διαθέτει κάποια βασικά χαρακτηριστικά: να είναι επικοινωνιακός, καλός ακροατής και συνεργάσιμος. Θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνεί συχνά με τον franchisor αλλά και με τους υπόλοιπους franchisees, ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρει ένα πρόβλημα, να προτείνει μια λύση αλλά και να παραμένει ενημερωμένος για όλες τις νέες δράσεις και τις αλλαγές στις οποίεςπροχωράει η μητρική επιχείρηση.  

Διαβάστε επίσης: Ο Γαλαξίας θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής για την επόμενη μέρα

Παράλληλα, η επιχείρησή του θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του franchising. Μάλιστα, αυτό μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικό και δαπανηρό, καθώς η κεντρική εταιρεία ενδιαφέρεται να προστατεύσει το εμπορικό σήμα της ελέγχοντας συνεχώς την επιχειρηματική διαδικασία αλλά και να διασφαλίσει την τεχνογνωσία των καταστημάτων που έχει αναπτύξει μέσω franchise.

Ακόμα και η εξυπηρέτηση πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές που έδωσε ο franchisor, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των σημείων όπου έχουν παρουσία τα εμπορικά σήματα, τα λογότυπα και η εταιρική ταυτότητα, όπως είναι η ενδυμασία του προσωπικού και οι συσκευασίες των προϊόντων. Έτσι, ο franchisee καλείται να επιλέξει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό του σύμφωνα με τις οδηγίες του franchisor. Και ενώ η παροχή των οδηγιών αποτελεί μία σημαντική χείρα βοηθείας, περιορίζει την δημιουργικότητα του franchisee και θέτει ένα νέο εμπόδιο, καθώς μπορεί ο προτεινόμενος τρόπος να μην απευθύνεται σωστά στους πελάτες, προκαλώντας ένα έντονο άγχος και πίεση στο franchisee.

Το franchising θεωρείται ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με την δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιχείρησης από την αρχή, αφού ο franchisor χάρη στη μεγάλη εμπειρία στον χώρο, έχει ήδη αναπτύξει αξιόπιστες διαδικασίες, οι οποίες ελαχιστοποιούν τα λάθη και συνεπώς τα κόστη τα οποία προκύπτουν. Ο απαιτητικός τρόπος με τον οποίο λειτουγεί το σύστημα franchise πλέον, το έχει μετατρέψει σε μια νέα και ξεχωριστή κατηγορία επιχειρηματικότητας.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.