24 Απρ 2024
READING

Γιατί αντέγραψε το TikTok το δημοφιλές app BeReal;

3 MIN READ

Γιατί αντέγραψε το TikTok το δημοφιλές app BeReal;

Γιατί αντέγραψε το TikTok το δημοφιλές app BeReal;

Με το BeReal να είναι η πιο “hot” εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο, δεν εκπλήσσει η πρόσφατη ανακοίνωση του TikTok για την προσθήκη μίας νέας λειτουργίας, που ουσιαστικά κλωνοποιεί το γαλλικό πρωτότυπο.

Το BeReal είναι μια γαλλική εφαρμογή κοινωνικών μέσων που κυκλοφόρησε το 2021 και φέτος είδε τη δημοτικότητά της να εκτοξεύεται. Οι δημιουργοί της,  Alexis Barreyat και Kevin Perreau, θέλησαν να φέρουν κοντά χρήστες από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, προτρέποντάς τους να κοινοποιούν φωτογραφίες τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά σε ένα κοινό “παράθυρο” για όλους, με βασικό όχημα μια ειδοποίηση που αποστέλλεται καθημερινά σε όλους τους χρήστες. Η ιδέα του quick photo sharing μπορεί να είναι απλή στη σύλληψή της, αλλά φαίνεται ότι κέρδισε το ενδιαφέρον ακριβώς λόγω αυτής της απλότητας. Σήμερα, το BeReal μετρά πάνω από 28 εκατομμύρια downloads, ενώ οι ενεργοί χρήστες υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα: Το Tik Tok μπαίνει στο gaming λανσάροντας minigames

Η επιτυχία, όπως ήταν αναμενόμενο, τράβηξε την προσοχή των κολοσσών των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι έσπευσαν να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές, για να μην χάσουν τους δικούς τους χρήστες. Το TikTok, το οποίο έχει μιμηθεί αρκετές φορές από ανταγωνιστές του όπως το Instagram και το YouTube, είναι το τελευταίο που αντέγραψε την ιδέα, παρουσιάζοντας τη λειτουργία TikTok Now.

Η νέα υπηρεσία προσκαλεί τους χρήστες και τους φίλους τους να απαθανατίζουν ό,τι κάνουν εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας την μπροστινή και την πίσω κάμερα της συσκευής τους. Για να γίνει αυτό θα λαμβάνουν καθημερινά ένα prompt -μία υπενθύμιση- στο κινητό τους, για να τραβήξουν ένα βίντεο 10” ή μια στατική φωτογραφία που θα μπορούν να κοινοποιήσουν εκείνη τη στιγμή.

Δεν είναι όμως μόνο το TikTok που εκμεταλλεύεται την ιδέα της BeReal. Πριν από μερικές ημέρες διέρρευσε η είδηση ότι η Meta εργάζεται πάνω στον τομέα του ταχύτατατου διαμοιρασμού φωτογραφιών, αναπτύσσοντας σε δοκιμαστικό επίπεδο το μοντέλο Candid Challenges για το Instagram.

Διαβάστε ακόμα: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Μπορεί η μίμηση από τους μεγάλους παίκτες να είναι η πιο αξιόπιστη μορφή επιβεβαίωσης ότι κάτι γίνεται καλά, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπόδιο και μάλιστα αξεπέραστο. Το BeReal διαθέτει ήδη μια πιστή βάση χρηστών, αλλά δεδομένου του πόσο γρήγορα οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας το υιοθετούν ή το αντιγράφουν, μπορεί να οδηγηθεί σε απώλειες. Δηλαδή οι ακόλουθοί του να αρχίσουν να φυλλορροούν και η ίδια η εταιρεία να δυσκολευτεί να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά.

Αυτό θα σήμαινε ότι η πορεία της BeReal θα ανακοπτόταν απότομα. Αν και υπάρχει μία βασική διαφορά με τους υπόλοιπους παίκτες των social media: Το BeReal δεν παράγει έσοδα μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, δεν προβάλει διαφημίσεις, δεν έχει συνδρομητές ούτε και έχει συνάψει συνεργασία με influencers.

Η εφαρμογή προχωρά με βάση τις επενδύσεις από τρίτους και οραματίζεται τον εαυτό της ως μια επιστροφή στις ρίζες των κοινωνικών μέσων, με τους φίλους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με αυθεντικό τρόπο. Μήπως τελικά βγει η απλότητα κερδισμένη από όλο αυτό;

Με πληροφορίες από Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.