Ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό έχει δημιουργηθεί για τους επιχειρηματίες με διαφορετικό φυλετικό, εθνοτικό ή κοινωνικοπολιτκό υπόβαθρο. Και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη επιχειρηματικών δεξιοτήτων από την πλευρά τους, αλλά στις ασταμάτητες διακρίσεις σε κάθε τομέα δραστηριότητας.
Στο επίκεντρο του συγκεκριμένου προβλήματος τίθεται η διαφορετικότητα, ένας όρος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις μέρες μας και αφορά το φαινόμενο της διαρκούς διαφοροποίησης ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο ζωής, εμπειρίες και ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διακρίσεις και να μην εκπροσωπούνται επαρκώς σε καμία έκφανση της ζωής.
Η διαφορετικότητα αποτελεί ένα συνεχές εμπόδιο στην προσπάθεια του ατόμου να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, πόσω μάλλον δε για μια γυναίκα επιχειρηματία που προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. Πέρυσι στην Ευρώπη οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως μόλις το 1,1% είχε ως αποδέκτες γυναίκες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία Atomico.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι γυναίκες προτιμούν να επενδύουν με βάση τις αρχές τους
Η κατάσταση είναι εξίσου θλιβερή για τους επιχειρηματίες που είναι γεννημένοι σε άλλη χώρα από αυτή στην οποία δραστηριοποιούνται, φέροντας πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Extend Ventures διεξήγαγε μια σχετική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να βοηθήσει “διαφορετικούς” επιχειρηματίες να μετατρέψουν τις ιδέες και τα οράματά τους σε επιτυχημένες εταιρείες. Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν ότι μόλις το 0,24% των επιχειρηματικών κεφαλαίων οδηγήθηκαν σε ανάλογες ομάδες επιχειρηματιών μεταξύ 2009 και 2019. Και από αυτούς, μόνο μία γυναίκα με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά συγκέντρωσε επαρκή χρηματοδότηση για την ίδρυση της επιχείρησής της.
Η ελλιπής χρηματοδότηση λόγω διακρίσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τα ζητήματα ισότητας φύλου. Το 2021 έρευνα από τη βρετανική Ένωση Επιχειρηματικών Κεφαλαίων επισήμανε ότι οι γυναίκες κατείχαν μόλις το 13% των ανώτερων θέσεων σε συμμετοχικές κεφαλαιουχικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 19%.
Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται -τουλάχιστον για τις γυναίκες- αν και με πολύ αργούς ρυθμούς. Σε έρευνά τους οι Financial Times διαπίστωσαν ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 γυναίκες εταίροι σε ανάλογα επιχειρηματικά σχήματα στην Ευρώπη, οι οποίες κατάφεραν να ανελιχθούν και ύστερα από την προβολή τους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πώς μπορεί να κλείσει όμως αυτό το χρηματοδοτικό κενό; Αρχικά με την αναγνώριση του προβλήματος των ανισοτήτων, τη διατομεακότητα, που αναφέρεται στην αντίληψη ότι αυτοί παράγοντες, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο ταξικισμός και η σεξουαλική ταυτότητα δεν λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο αλλά αλληλοσυνδέονται και αλληλεπιδρούν.
Διαβάστε ακόμα: Olympia Group & the Boardroom στηρίζουν την ανάληψη από γυναίκες θέσεων σε διοικητικά συμβούλια
Με περισσότερη ποικιλομορφία και περισσότερες επενδύσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση για πολλά φιλόδοξα επιχειρηματικά σχήματα όπου συμμετέχουν “διαφορετικοί” επιχειρηματίες. Έκθεση της βρετανικής τραπεζικής και ασφαλιστικής εταιρείας χαρτοφυλακίου NatWest Group, επισήμανε ότι θα μπορούσαν να προστεθούν έως και 250 δισεκατομμύρια λίρες μόνο στη βρετανική οικονομία, εάν οι γυναίκες ξεκινούσαν και εξέλισσαν νέες επιχειρήσεις με τον ίδιο ρυθμό όπως οι άνδρες.
Με πληροφορίες από Sifted
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.