25 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές κάνουν πλέον περισσότερη έρευνα πριν την αγορά

3 MIN READ

Οι καταναλωτές κάνουν πλέον περισσότερη έρευνα πριν την αγορά

Οι καταναλωτές κάνουν πλέον περισσότερη έρευνα πριν την αγορά

H επικείμενη οικονομική ύφεση πανικοβάλλει και πιέζει τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλοντας να εξοικονομήσουν χρήματα χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των αγορών τους, καταλήγουν σε περισσότερη έρευνα πριν τις αγορές τους.

Το πρόβλημα υπάρχει, το βιώνουμε όλοι και τώρα το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Έρευνα της αμερικανικής ενημερωτικής πλατφόρμας Reddit για την παρούσα οικονομική κατάσταση, αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την οικονομική ύφεση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τους τελευταίους έξι μήνες, το Reddit σημείωσε αύξηση 29% στις αναφορές για «πληθωρισμό» και 203% στις αναφορές για «ύφεση».

Η έρευνα στο συγκεκριμένο κοινό δεν προέκυψε τυχαία, αφού οι ακόλουθοι της πλατφόρμας -γνωστοί στις Η.Π.Α. και ως Redditors- θεωρούνται καταναλωτές με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομική συνείδηση. Σε σύγκριση με το ευρύ κοινό, έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να ορίσουν προσωπικούς προϋπολογισμούς και 75% πιο πιθανό να θεωρούν πως είναι «οικονομικά ασφαλείς». Είναι επίσης αυστηροί και πολλοί αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους ενόψει μιας πιθανής ύφεσης. Σε αυτό το ενδεχόμενο,ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης στον οποίο καταλήγει το 72% είναι η ενδελεχής έρευνα αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Αυθεντικότητα και αλήθεια από τις μάρκες επικροτούν οι καταναλωτικές συμπεριφορές της γενιάς Ζ

Οι καταναλωτές όμως δεν εξετάζουν μόνο τις τιμές των προϊόντων, αλλά επανεξετάζουν τις προσωπικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με το 66% είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουν τις αγορές που κάνουν, ενώ οι υπόλοιποι είναι ήδη αποφασισμένοι να περικόψουν τις συνδρομητικές υπηρεσίες, τις υπερβολικές δαπάνες και να στραφούν σε γενικές και μόνο αναγκαίες επιλογές.

Μάλιστα, παρατηρούνται τρεις ομάδες αγοραστών στο συγκεκριμένο κοινό: από την μία υπάρχουν αυτοί που δεν θα αλλάξουν τις συνήθειες δαπανών τους ανεξάρτητα από τις οικονομικές αλλαγές, ενώ στο άλλο άκρο υπάρχουν όσοι κάνουν ήδη περικοπές προϋπολογισμού και αποσκοπούν στην εξάλειψη των περιττών δαπανών. Βέβαια, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία καταναλωτών που προτιμούν μία μέση λύση, μειώνοντας απλώς τα έξοδά τους σε όλες τις καταναλωτικές κατηγορίες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα brands δίνουν τόση σημασία στη δημιουργία κοινότητας;

Στην Ελλάδα η εικόνα διαμορφώνεται ανάλογα, όπως αποτυπώνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ που δημοσιεύτηκε χθες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη διεθνής κρίση επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, με 8 στους 10 να κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, αλλά και ένα ποσοστό της τάξης του 83% να αναβάλλει προσωπικές αγορές ή να αγοράζει οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων. Στο ίδιο πλαίσιο, 2 στους 3 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, με τη χρηματική δαπάνη να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων.

Καθώς οι άνθρωποι παντού επαναξιολογούν τις συνήθειες και τις προτεραιότητές τους στις δαπάνες. Και στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός και η ανατίμηση τιμών έχουν επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι, όπως και οι Αμερικανοί χρήστες του Reddit, προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους κάνοντας συγκρίνοντας τις τιμές των προϊόντων και περιορίζοντας τις αγορές τους.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.