25 Απρ 2024
READING

Η Παπαστράτος μεγαλώνει μαζί με τις «ράβδους» και τις επενδύσεις της

4 MIN READ

Η Παπαστράτος μεγαλώνει μαζί με τις «ράβδους» και τις επενδύσεις της

Η Παπαστράτος μεγαλώνει μαζί με τις «ράβδους» και τις επενδύσεις της

Εξαγωγές και θερμαινόμενες ράβδοι. Αυτό είναι το βασικό δίπολο στο οποίο βασίζεται η ανάπτυξη της Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια. Με την αρχή να γίνεται το 2017, όταν και πραγματοποιήθηκε η μετατροπή του εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο σε αποκλειστική μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού με αρχική επένδυση 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επενδύοντας σε καπνικά προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το IQOS, η Παπαστράτος έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ταξιδεύει από τη χώρα μας σε άλλες αγορές όπου έχει δραστηριότητα και παρουσία ο όμιλος Philip Morris International, στον οποίο ανήκει η Παπαστράτος.

Η νέα επένδυση των 125 εκατομμυρίων για την ισχυροποίηση της παραγωγής

Ωστόσο η εταιρεία δεν έμεινε στάσιμη, καθότι μετά την πρώτη μεγάλη επένδυση του 2017, ήδη από πέρυσι ξεκίνησε να υλοποιεί μία νέα επενδυτική κίνηση με συνολική δαπάνη που θα ανέλθει στα 125 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα από τη δαπάνη αυτή προβλέπεται η αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, που θα οδηγήσουν στην παραγωγή προϊόντων επόμενης γενιάς IQOS. Mε την υλοποίησή της εγκαταστάθηκαν δύο νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων νέας γενιάς καθώς και δύο γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης αλλά και μία νέα γραμμή παραγωγής φίλτρων. Μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση η Παπαστράτος υλοποιεί μέρος της στρατηγικής της στόχευσης που είναι η ισχυροποίηση των εξαγωγών της μέσω της αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας για να καλύψει τις αγορές δραστηριότητάς της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις συνολικές πωλήσεις της για το 2021, ποσοστό που υπερβαίνει το 10% αντιστοιχούσε σε πωλήσεις εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμα: Παπαστράτος | Τα τσιγάρα φεύγουν, οι ράβδοι κερδίζουν την παρτίδα

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη και στο τρίτο Thessaloniki Helexpo Forum σημείωσε σχετικά με τις υλοποιοιούμενες επενδύσεις ότι: «Κάθε επένδυση της Παπαστράτος θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Γνωρίζουμε πως η καινοτομία δημιουργεί νέες ευκαιρίες και ως εταιρεία συνεχίζουμε να επιχειρούμε ακάθεκτοι, με σταθερά βήματα και βιώσιμο τρόπο, για όσα έχουμε δεσμευτεί». Στην Ελλάδα πάντως το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί από το 2003 σε υποδομές στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, στο έμψυχο δυναμικό, σε εμπορικά σήματα και σε ενέργειες κοινωνικής ευαισθησίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς των heets όπως αυτό αποτυπώνεται από την PMI για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανέρχεται στις 15,3 μονάδες με αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ως προς το μέγεθος της ελληνικής αγοράς σύμφωνα πάντα με στοιχεία της PMI, είναι εμφανής η συρρίκνωση των παραγόμενων τσιγάρων από τα 20,4 δισεκατομμύρια τσιγάρα του 2012, στα 11,1 δισεκατομμύρια τσιγάρα το 2021. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή των heats ήταν 2 δισεκατομμύρια το 2021.

Ανάπτυξη και καθαρός τζίρος στο κατώφλι του μισού δισ.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Παπαστράτος είναι το γεγονός ότι το 2021 ο καθαρός τζίρος μετά την αφαίρεση του ειδικού φόρου, ανήλθε στα 469 εκατομμύρια ευρώ, με διψήφιο ποσοστό αύξησης 10% σε σύγκριση με τα 428 εκατομμύρια ευρώ που κατέγραψε το 2020. Το μεικτό κέρδος της επιχείρησης άγγιξε τα 200 εκατομμύρια ευρώ, από 176 εκατομμύρια ευρώ το 2020, αυξημένο και αυτό με διψήφιο ποσοστό που ανήλθε στο 14%. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από 69 εκατομμύρια ευρώ το 2020, άγγιξαν τα 101 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή η Παπαστράτος διατηρεί ισχυρό ταμείο, καθότι τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 75,89 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δίνει την ευχέρεια στην εταιρεία, σε συνδυασμό με τον ισχυρό μέτοχο που λέγεται PMI, να επενδύει και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα απρόβλεπτες καταστάσεις με αποτελεσματικότητα, όπως η τρέχουσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα ουκρανικά εδάφη.

Διαβάστε ακόμα: IQOS | Το απόλυτα επιτυχημένο self-disruption της Παπαστράτος

Επένδυση στην προστασία του περιβάλλοντος

Η Παπαστράτος εκτός από την παραγωγή των προϊόντων της επενδύει και σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, παρακολουθώντας σε εξαμηνιαία βάση τις εκπομπές αερίων ρύπων, ενώ πραγματοποιεί διαχωρισμό των αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και ανακυκλώνοντας όπου είναι απαραίτητο. Επίσης, κάθε μήνα η επιχείρηση παρακολουθεί μία σειρά από περιβαλλοντικούς δείκτες που αφορούν στην κατανάλωση καυσίμων, την ηλεκτρική ενέργεια, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα παραγόμενα απόβλητα και την ανακύκλωση και διάθεση των αποβλήτων.

Ο κυριότερος στόχος που η εταιρεία έχει θέσει και συνάδει με την πλήρη μεταστροφή στρατηγικής του ομίλου PMI, είναι η μετατόπιση όσων καπνίζουν σε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, κάτι που εάν παρατηρήσει κανείς τα προαναφερόμενα στοιχεία για την ελληνική αγορά φαίνεται να επιτυγχάνεται σε συνδυασμό πάντα και με την ταυτόχρονη διακοπή παραγωγής τσιγάρων από πλευράς της εταιρείας και την επένδυση στις θερμαινόμενες ράβδους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.