18 Απρ 2024
READING

Τάση | Τι είναι ο Chief Remote Officer;

4 MIN READ

Τάση | Τι είναι ο Chief Remote Officer;

Τάση | Τι είναι ο Chief Remote Officer;

Η στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία και η επακόλουθη απόδειξη ότι πολλές επιχειρήσεις μπορούν να είναι λειτουργικές με υπαλλήλους που δεν έχουν φυσική παρουσία στα γραφεία τους, ήταν “κληρονομιά” που μας άφησε η εποχή του COVID. Αυτή η πραγματικότητα έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες στο εργασιακό περιβάλλον, τις οποίες έρχεται να καλύψει ο Chief Remote Officer.  

H υβριδική εργασία έχει προσφέρει μία σειρά θετικών πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Μόλις μερικά από αυτά είναι η ευελιξία στο ωράριο, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωή και η αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των εργαζομένων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τέλεια. Υπάρχουν διάφορες προκλήσεις για τις εταιρείες.

Τι περισσότερο χρειάζεται για να γίνει η απομακρυσμένη και υβριδική εργασία βιώσιμη μακροπρόθεσμα; Ποιες αλλαγές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν στις εταιρικές υποδομές; Και πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα απομακρυσμένα μέλη του προσωπικού είναι πλήρως ενσωματωμένα στον οργανισμό και έχουν ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες;

Τις λύσεις δίνει ο Chief Remote Officer, ένας νέος σημαντικός ρόλος εργασίας υπεύθυνος για όλες τις πτυχές της εξ αποστάσεως εργασίας σε μια επιχείρηση. Κύρια αρμοδιότητά του είναι να εξασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του υβριδικού μοντέλου εργασίας θα έχουν μια σταθερά θετική εμπειρία δουλεύοντας από το σπίτι ή/και το γραφείο.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Πιο αναλυτικά, ένας Chief Remote Officer είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της υβριδικής πολιτικής κάθε επιχείρησης και για την παροχή κατευθυντήριων γραμμών που μπορούν να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι. Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο το πλάνο που θα καθορίζει ποιος δουλεύει από το σπίτι και ποιες μέρες, ώστε να επέρχεται η σωστή και παραγωγική επίτευξη του υβριδικού μοντέλου και να οργανώνονται οι αρμοδιότητες των εργαζομένων. Αυτό το πλάνο το φτιάχνει ο Chief Remote Officer.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι το άτομο που θα κάνει γνωστή στους εξ αποστάσεως εργαζομένους την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προάγει ίσους όρους ανταγωνισμού, όπου όλοι αισθάνονται ότι συμμετέχουν στα εταιρικά δρώμενα και έχουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα συνεργάζονται ομαλά, χωρίς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή να νιώθουν αδικημένοι ή παραγκωνισμένοι, ακολουθώντας τους στόχους και τις αξίες της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε

Ωστόσο, από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητές του είναι οτι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο ανάμεσα στους “υβριδικούς” εργαζομένους αλλά και των τμημάτων μεταξύ τους. Ο Chief Remote Officer μπορεί να παρέχει στους υπαλλήλους τη σωστή ποσότητα πληροφοριών και να αποτρέπει την υπερβολική επικοινωνία εκτός ωραρίου. Εξάλλου τα ψηφιακά εργαλεία που καθιστούν δυνατή την τηλεργασία, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα στην επικοινωνία των εργαζομένων. Για παράδειγμα, τα email αργά το βράδυ ή η υπερβολική κοινή χρήση άσχετων δεδομένων για να κάνουν τους απομακρυσμένους εργαζόμενους να αισθάνονται ενημερωμένοι, ενδέχεται τελικά να μην βοηθήσουν κανέναν -ούτε τον εργαζόμενο ούτε και την εταιρεία- αλλά να έχουν ακόμη και αντίθετα αποτελέσματα.

Μάλιστα, υπάρχουν δύο τμήματα των οποίων ο ρόλος του ως μεσάζοντας είναι καίριος για όλη την εταιρεία: το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR) και το IT.

Από την μία, ο Chief Remote Officer όντας υπεύθυνος της υβριδικής πολιτικής μπορεί να συμμετέχει και στη διαδικασία πρόσληψης σε συνεργασία με το τμήμα HR. Μάλιστα, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την παροχή λεπτομερούς ρύθμισης των περιγραφών θέσεων εργασίας των εξ αποστάσεων εργαζομένων και στην αξιολόγηση των υποψηφίων.

Από την άλλη, η συνεργασία του με το τμήμα ΙΤ είναι απαραίτητη, καθώς οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι εργάζονται μέσω υπολογιστή. Συνεπώς, είναι αναγκαία η χρήση ενός λογισμικού προστασίας τους από τους διαδικτυακούς κινδύνους ασφαλείας, όπως επίσης και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων από το τμήμα ΙΤ. Ο Chief Remote Manager είναι ο υπεύθυνος που θα μεταφέρει το πρόβλημα στο ΙΤ και αντίστροφα θα ανακοινώσει κάποια αλλαγή στους εργαζομένους.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πιθανά καθήκοντα ενός επικεφαλής εξ αποστάσεως εργασίας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο σε διαφορετικές εταιρείες.

Με πληροφορίες από QZ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.