19 Απρ 2024
READING

Τι είδαν τα Public και επένδυσαν στον σουηδικό μονόκερω της Klarna

4 MIN READ

Τι είδαν τα Public και επένδυσαν στον σουηδικό μονόκερω της Klarna

Τι είδαν τα Public και επένδυσαν στον σουηδικό μονόκερω της Klarna

Μία επένδυση με πολλαπλό συμβολισμό στον γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε η σουηδική εταιρεία fin-tech, Klarna, είναι αυτή που υλοποίησε ο όμιλος Public, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, Public Capital Partners.

Η Klarna είχε ανακοινώσει νέο γύρο χρηματοδότησης 800 εκατομμυρίων ευρώ, όπου ο όμιλος Public κινήθηκε επενδυτικά με τη στρατηγική του συμμετοχή σε αυτόν, προσβλέποντας στα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει η ταχύτατα αναπτυσσόμενη Klarna αλλά και στο γεγονός ότι μπορεί να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την ήδη υφιστάμενη συνεργασία των δύο πλευρών. Θυμίζουμε ότι το Public δίνει ήδη την δυνατότητα στους πελάτες του να πληρώνουν με άτοκες δόσεις με το πρόγραμμα «Pay in 3» της Klarna, αποτελώντας τον πρώτη πολυκαναλική αλυσίδα λιανικής που κινείται με αυτόν τρόπο.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του Public, ένας στους πέντε καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα από το public.gr μέσω της Klarna, κάτι που δείχνει την ανάπτυξη που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τρόπος συναλλαγών που προσφέρει η πλατφόρμα. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του ελληνικών συμφερόντων ομίλου να προσφέρει ολοκληρωμένο omnichannel περιβάλλον αγορών προς τους πελάτες του.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα της Klarna

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα “Pay in 3” της Klarna, δίνει την δυνατότητα αγορών σε 3 άτοκες δόσεις, η καθεμία από τις οποίες εξοφλείται ανά 30 ημέρες από την ημερομηνία που γίνεται η αγορά με τη χρέωση να πραγματοποιείται είτε στην χρεωστική, είτε στην πιστωτική κάρτα.

Διαβάστε ακόμα: Klarna | Τι πρέπει να γνωρίζουμε προτού τη χρησιμοποιήσουμε

Η κίνηση επένδυσης στην Klarna δεν αποτελεί τη μοναδική κίνηση από πλευράς του Public Group που σχετίζεται με καινοτόμες τεχνολογικές υπηρεσίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Θυμίζουμε ότι η Public Capital Partners είχε συμμετάσχει στη διάρκεια του καλοκαιριού και ως limited partner στο Endeavor Catalyst IV fund. Με αυτόν τον τρόπο, το Public Group κατάφερε να διευρύνει την δικτύωσή του με διεθνούς βεληνεκούς ιδρυτές εταιρειών από τον πυρήνα της Endeavor, όπως οι Reid Hoffman (LinkedIn), Marcin Żukowski (Snowflake) και Kevin Ryan (DoubleClick, MongoDB) αλλά και σημαντικούς Έλληνες επενδυτές.

Πώς η Klarna κερδίζει πόντους εμπιστοσύνης στο μυαλό των καταναλωτών

Ενδιαφέρον όμως ως προς την επιλογή του Public Group να επενδύσει στην fin-tech εταιρεία, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Klarna ανοίγουν την πόρτα και σε άλλους καταναλωτές, αποτελώντας παράγοντα εδραίωσης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Klarna, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την επιλογή αναβολής πληρωμής. Μάλιστα το 70% εμπιστεύεται περισσότερο τον πωλητή εάν προσφέρεται αυτή η επιλογή. Σύμφωνα με την Grand View Research, η παγκόσμια αγορά BNPL, η οποία ανήλθε σε 4,07 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, θα φτάσει τα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028, με μέση ετήσια αύξηση 22,4%. Η επίδραση της πανδημίας και η συνολική επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική start-up fin-tech στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε από την ομώνυμη τράπεζα. Η οικονομική πλατφόρμα λειτουργεί με βάση την αρχή BNPL (Buy Now, Pay Later), η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν αγαθά με πίστωση χωρίς να πληρώνουν τόκους. Κάθε φορά που ένας χρήστης ολοκληρώνει μια συναλλαγή, η εταιρεία λαμβάνει μια μικρή προμήθεια από τον πωλητή. Το 2020, η Klama έφτασε για πρώτη φορά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Διαβάστε ακόμα: Η στρατηγική του Public και οι αλλαγές στην αγορά

Ηγετική θέση στην αμερικανική αγορά

Στις ΗΠΑ, η Klarna έχει γίνει ηγέτης της αγοράς, με σχεδόν 30 εκατομμύρια χρήστες, 60% αναγνωρισμένη επωνυμία και συνεργασίες με 30 από τους 100 κορυφαίους λιανεμπόρους, Οι όγκοι πωλήσεων υπερτριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση από το 2020 στο 2021. Ο όγκος πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σχεδόν 8 φορές από το 2018 έως σήμερα, φτάνοντας τα 18 εκατομμύρια καταναλωτές από μόλις 4 εκατομμύρια το 2018, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 333%, με 22.000 συνεργάτες λιανικής.

Σήμερα διατηρεί στο δίκτυό της περισσότερους από 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενώ πραγματοποιούνται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα. Μεταξύ των αλυσίδων που συνεργάζεται είναι πολυεθνικοί κολοσσοί όπως οι IKEA, Η&Μ, Sephora, Expedia Group, Nike.

Στην Ελλάδα, η Klarna εκτός από την Public συνεργάζεται με την H&M, την Cosmos Sport, το ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης ειδών σπιτιού spitishop.gr και με σειρά άλλων επιχειρήσεων, η λίστα των οποίων διευρύνεται σταδιακά.

H αξία των μεγάλων παικτών στο online retail στις 30/6/2022 (σε παρένθεση η μεταβολή σε σχέση με τις 31/12/2018)
Shopify: 36 δισ. δολάρια (135%)
Pay Pal: 99,2 δισ. δολάρια (-18%)
Klarna: 6,7 δισ. δολάρια (54%)
Affirm: 5,2 δισ. δολάρια (78%)
Block: 35,7 δισ. δολάρια (219%)

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.