19 Απρ 2024
READING

Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

3 MIN READ

Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

Η δημοτικότητα του metaverse αυξάνεται θεαματικά και πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι προσπαθούν να επωφεληθούν, παρά το πρώιμο κενό γνώσης. Οι επιμέρους εξελίξεις σε ήδη επιτυχημένες πλατφόρμες, όπως το Roblox, φαίνεται πως οδηγούν τις εξελίξεις και ανοίγουν το παράθυρο στο μέλλον. 

Έχουμε ήδη απέναντί μας μερικά βασικά πρότυπα για το πώς μπορεί να μοιάζει το μετασύμπαν. Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι οι κόσμοι παιχνιδιών του Roblox, όπου οι νέοι αλληλεπιδρούν μέσω ψηφιακών avatars και μετακινούνται από εμπειρία σε εμπειρία σε ένα 3D περιβάλλον, παραμετροποιημένο από τους ίδιους τους χρήστες οι οποίοι μπορούν να σχεδιάζουν ό,τι επιθυμούν σε αυτό. Αν αντιμετωπίσουμε το Roblox ως ένα μοντέλο κλίμακας για το τι οραματίζεται το ίδιο το metaverse για το επόμενο στάδιο, τότε μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση της δυναμικής εξέλιξής του.

Το Roblox επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που δημιουργούνται από άλλους χρήστες. Η πλατφόρμα φιλοξενεί παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης που κατασκευάζονται από εικονικά μπλοκ τύπου Lego.

Με το νεανικό του κοινό να διευρύνεται διαρκώς, το Roblox επιδιώκει να περάσει τις εμπειρίες των χρηστών του στο επόμενο επίπεδο και -γιατί όχι;- να προσελκύσει και άλλους. Βασικά οχήματα, οι νέοι τύποι διαφημίσεων και οι εμπειρίες branded περιεχομένου, αλλά και τα βελτιωμένα οπτικά εφέ, όλα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που να απευθύνονται και σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε ακόμα: Από το Metaverse στον πραγματικό κόσμο: η Heineken λανσάρει αθλητικά παπούτσια για την προώθηση της μπίρας Silver

Το νέο σύστημα διαφημίσεων του Roblox θα επιτρέπει στους δημιουργούς να τοποθετούν τρισδιάστατες διαφημίσεις μέσα στα επιμέρους παιχνίδια, όπως μια διαφημιστική πινακίδα σε ένα αθλητικό στάδιο, στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου ή στις πόρτες ενός καταστήματος, και να παίρνουν μερίδιο από τα έσοδα των διαφημίσεων. Πρόκειται για μια νέα μορφή product placement η οποία θα παρέχει έναν νέο τρόπο στα brands να συνδεθούν με τους χρήστες του σε συγκεκριμένες εμπειρίες.

Ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας της διαδικτυακής πλατφόρμας δημιουργείται πλέον από την ίδια την κοινότητα των χρηστών, οι οποίοι μετατρέπονται σε εξωτερικούς προγραμματιστές και χτίζουν τις εμπειρίες τους πάνω στη μηχανή του Roblox. Κάπως έτσι αναμένεται να προκύψει και το όραμα metaverse της Meta Platforms του Mark Zuckenberg. Η Meta διαθέτει ήδη το δικό της εικονικό περιβάλλον, το Horizon Worlds Sandbox, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να αναπαράγει την εμπειρία του Roblox, αλλά σε τεχνολογία VR.

Τα brands θα μπορούν επίσης σύντομα να προσθέτουν “πύλες” στις εμπειρίες του Roblox, οι οποίες θα μεταφέρουν τους χρήστες από έναν κόσμο σε ένα άλλο branded ψηφιακό περιβάλλον. Και εντείνουν την ήδη πετυχημένη τακτική της πώλησης εικονικών αντικειμένων στο Roblox, ως αξεσουάρ για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, όπως τα παπούτσια και τα ρούχα της Vans και της Nike.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Roblox μπορεί να αποτελέσει μια νέα στρατηγική marketing για τις μάρκες

Το Roblox έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λανσάρει σύντομα τα νέα, πιο εξελιγμένα avatars του, τα οποία θα μοιάζουν πολύ περισσότερο με τα metaverse avatars που βλέπουμε σε άλλες πλατφόρμες. Εργάζεται επίσης πάνω στη βελτίωση της κίνησής τους μέσα από εξελιγμένους μηχανισμούς animation.

Καλύτερα avatars, νέες εμπειρίες με τη σφραγίδα επώνυμων brands, περισσότερα ψηφιακά αντικείμενα και marketing πρακτικές που μπορούν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο, συνθέτουν το νέο διαφημιστικό περιβάλλον. Και πάλι, μπορείτε να δείτε το όραμα του metaverse σε μικρή κλίμακα. Θα χρειαστεί χρόνος, μην πιστεύετε τις εταιρείες που σας λένε ότι το metaverse υπάρχει ήδη ή ότι χρειάζεστε αμέσως μια στρατηγική metaverse.


Με πληροφορίες από Social Media Today

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.