Από τον κινηματογράφο στο gaming | Η διαφήμιση αλλάζει

Αφού το gaming έχει επηρεαστεί από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τις τελευταίες δεκαετίες, αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε νέες ταινίες και σειρές να δημιουργούνται μέσα από το φακό του video gaming.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχουν γίνει 44 κινηματογραφικές μεταφορές ταινιών ζωντανής δράσης από franchises παιχνιδιών, από το Pokémon με τον ντετέκτιβ Pikachu μέχρι τη Lara Croft. Και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται καν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι direct-to-video ή οι μη αγγλόφωνες κυκλοφορίες.

Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για τη σύμπλευση του gaming, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου; Το MultiVersus της Warner Bros, με χαρακτήρες από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έκλεψε πρόσφατα την πρώτη θέση από το Elden Ring, καθώς χαρακτηρίστηκε ως το παιχνίδι με τα υψηλότερα έσοδα τον Ιούλιο, διατηρώντας την τάση που θέλει τους free-to-play τίτλους -όπως το Call Of Duty, Warzone, το Fortnite και το Fall Guys- να βρίσκονται στην κορυφή των charts.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις;

Δεν είναι μόνο η Warner Bros που προσφέρει παιχνίδια της σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Η Embracer Group ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά της IP του Lord of the Rings (που έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την εξαγορά του δημοφιλούς franchise της Lara Croft από την Square Enix), επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση του gaming βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα μελλοντικά επιχειρηματικά της σχέδια.

Στην επίσημη εκδήλωση θαυμαστών της Disney, D23 Expo, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, αποκαλύφθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο η Disney σκοπεύει να αξιοποιήσει τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές IPs της (συμπεριλαμβανομένων των Marvel, Star Wars και Pixar) για τη δημιουργία περισσότερων παιχνιδιών. Δεδομένης της επιτυχίας παιχνιδιών όπως το Lego Star Wars και το Jedi: Fallen Order, αναμένονται με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα και οι συνεργασίες της Disney για να δημιουργήσει το επόμενο gaming blockbuster της.

Με τους παίκτες να θέλουν περισσότερο περιεχόμενο παιχνιδιών εκτός παιχνιδιών, το gaming περνάει όλο και περισσότερο στον κόσμο των ταινιών και των σειρών. Το League of Legends, το τέταρτο πιο δημοφιλές παιχνίδι για PC με πάνω από 100 εκατομμύρια μηνιαίους παίκτες μόνο μέσα στο 2022, είδε την άνοδο του Arcane, της spinoff σειράς του Netflix, να γίνεται σταθερά αγαπητή από τους fans του παιχνιδιού.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το mobile gaming δίνει στα brands ευκαιρία να προσεγγίσουν τους Gen Z-ers

Μήπως όμως το gaming συγχέει τα όρια μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου; Το gaming βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού, και είναι απαραίτητο για τη διαφημιστική βιομηχανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της μεγάλης οθόνης.

Καθώς το gaming, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος συνεχίζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά, οι marketers μπορούν να επωφεληθούν την παρουσία διαφημίσεων σε όλες τις πλατφόρμες και τα μέσα.

Γιατί σε αντίθεση με την τηλεόραση και τις ταινίες, όπου οι διαφημίσεις είναι παθητικές, τα παιχνίδια προσφέρουν στους διαφημιστές την ευκαιρία να προσεγγίσουν τους καταναλωτές με απροσδόκητους και καινοτόμους τρόπους, επιτρέποντάς τους να βιώσουν πραγματικά τα brands, αντί απλώς να μαθαίνουν γι’ αυτά.

Είναι συναρπαστική η αλλαγή που θα γίνει στις διαφημίσεις αφού οι θεατές μπορούν να γίνουν μέρος τους, να είναι διαδραστικές και βιωματικές εμπειρίες. Είναι πιθανόν η διαφήμιση μέσω του gaming να παρουσιάσει ένα νέο καλύτερο κόσμο της.

Φανταστείτε να βλέπετε ένα νέο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Nike ενώ περιμένετε το αγαπημένο σας spinoff των Avengers στο Disney+ πριν μπορέσετε να τα δοκιμάσετε στο avatar σας στο Roblox. Οι διαφημιστές πριν από 50 χρόνια μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν μια τέτοια ευκαιρία προσέγγισης του κοινού – σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν τα επόμενα 50 χρόνια.

Με πληροφορίες από The Drum