Έρευνα | H αύξηση των πελατών μέσω της διαφοροποίησης

Η απόκτηση νέων πελατών θεωρείται παραδοσιακά η σημαντικότερη, δυσκολότερη και πιο ακριβή προτεραιότητα κάθε επιχείρησης. Μια έξυπνα ολοκληρωμένη προσέγγιση για το χτίσιμο μιας ικανοποιητικής πελατειακής βάσης πρέπει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε συστήματα πιστότητας. Μία νέα έρευνα της NielsenIQ έδειξε ότι η επιτυχία αυτών των συστημάτων βασίζονται στην διαφορετικότητα.

Η αμερικανική εταιρεία ερευνών Nielsen IQ εξέτασε τον ρυθμό ανάπτυξης και επιρροής που είχαν μικρές και μεγάλες εταιρείες τροφίμων στη Βόρεια Αμερική τον Μάιο του 2022, προκειμένου να αναζητήσει τη σύνδεσή τους με το καταναλωτικό κοινό. Τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες μάρκες, τα προϊόντα των μικρότερων εταιρειών σπάνια διαθέτουν “πράσινες” ετικέτες, οι οποίες εγγυώνται την εναρμόνισή τους με περιβαλλοντικά πρότυπα. Αυτό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν εμποδίζει τις μικρές μάρκες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των καταναλωτών.

Ειδικότερα, το 44% των Αμερικανών καταναλωτών προτιμά να αγοράζει προϊόντα όπως κρέας, σνακ και είδη ζαχαροπλαστικής από μικρότερα βιοτεχνικά brands επειδή θεωρούν τα προϊόντα τους πιο αυθεντικά και ποιοτικά. Και εάν προέκυπτε θέμα αύξησης της τιμής του εκάστοτε προϊόντος, το 47% πιστεύει ότι θα ήταν πιο πιθανό να θέσουν ως προτεραιότητα την ποιότητα έναντι του κόστους. Την ίδια στιγμή, 6 στους 10 καταναλωτές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι μάλλον δεν θα συνέχιζαν να αγοράζουν προϊόντα που έφεραν το όνομα της ίδιας μάρκας, εάν αυτή εξαγοραζόταν από μια μεγάλη πολυεθνική.

Διαβάστε ακόμα: 4 στρατηγικές διατήρησης loyalty

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες μικρές εταιρείες, αν και προς το παρόν έχουν ευχαριστημένους πελάτες, μελλοντικά κινδυνεύουν να τους χάσουν, διότι δεν θα τους προσφέρουν κάτι νέο και πρωτοποριακό. Είναι πολύ σημαντικό για ένα food brand να διατηρεί με κάθε τρόπο ζωντανή την παρουσία του στη συνείδηση του καταναλωτή. Ώστε, όταν αυτός χρειαστεί να αγοράσει ένα προϊόν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να είναι αντανακλαστικά η πρώτη του επιλογή. Για να γίνει αυτό, όπως έδειξε η έρευνα της Nielsen IQ, οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές που βασίζονται στη διαφοροποίηση. Δηλαδή, να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο που οι ανταγωνιστικές τους εταιρείες δεν διαθέτουν. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητά τους πρέπει να σχετίζεται με κάθε στάδιο του προϊόντος, από την παραγωγή μέχρι την πώλησή του.

Για παράδειγμα, η Gallivant Mawa Ice Cream, μια μάρκα που κυκλοφόρησε το 2015, παράγει παγωτά σε διάφορες εξωτικές γεύσεις, όπως το πικάντικο gochujang και το φρουτώδες yuzu. Η εταιρεία καινοτομεί και ξεχωρίζει, καθώς χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη εκτός από γάλα και το mawa, ένα γάλα από τη Νότια Ασία, για πιο κρεμώδη υφή στα προϊόντα της. Άλλες, πάλι, επιχειρήσεις αποφασίζουν να παράξουν κάτι διαφορετικό χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από υλικά που παράγονται μέσω αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι επαναλαμβανόμενες αγορές δεν σημαίνουν brand loyalty

Η διαφορετικότητα φαίνεται ότι παίζει ρόλο και στα ποσοστά πωλήσεων μη αλκοολούχων ροφημάτων που ανήκουν σε μικρότερες εταιρείες: μόνο το 8% των καταναλωτών συνήθως επιλέγουν μικρότερες μάρκες, έναντι 36% που συνήθως αγοράζουν προϊόντα από πιο γνωστά και μεγάλα brands. Αυτό συμβαίνει διότι οι μικρές εταιρείες δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι καινούριο στους καταναλωτές, ώστε να τους κινήσουν το ενδιαφέρον. Έτσι, συνεχίζουν να επιλέγουν προϊόντα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών στις Η.Π.Α. τόνισε ότι προτιμά να αγοράζει αλκοολούχα ποτά γνωστών και μεγάλων brand και το 36% μη αλκοολούχα ποτά από τις ίδιες εταιρείες.

Η καταναλωτική αυτή προτίμηση δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει την παραγωγή των ροφημάτων. Ο αριθμός παραγωγής νέων προϊόντων από μικρές παραγωγικές μονάδες μέσα σε ένα χρόνο έχει μειωθεί στο 19% για τα μη αλκοολούχα ποτά και 16% για τα αλκοολούχα.

Η πιστότητα των καταναλωτών βασίζεται στο πόσο ξεχωριστό αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα brand. Σε μία εποχή όπως η σημερινή όπου η μαζική παραγωγή προϊόντων προτιμάται από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η αξία της διαφοροποίησης είναι βασικό κριτήριο επιλογής. Γιατί οι καταναλωτές αναζητούν κάτι μοναδικό με το οποίο θέλουν να συνδεθούν σε απόλυτο βαθμό.

Με πληροφορίες από Food Dive