26 Απρ 2024
READING

Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας αντισταθμίζουν τις προκλήσεις της

3 MIN READ

Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας αντισταθμίζουν τις προκλήσεις της

Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας αντισταθμίζουν τις προκλήσεις της

Η μεταπανδημική “εργασιακή κανονικότητα” βρίσκει τους εργαζόμενους να επιστρέφουν μαζικά στο γραφείο χωρίς να εγκαταλείπουν την τηλεργασία. Οι υβριδικές μορφές εργασίας γίνονται γρήγορα η νέα πραγματικότητα για όσους έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται και εξ αποστάσεως.

Τι είναι όμως η υβριδική εργασία; Πρόκειται για μια ευέλικτη προσέγγιση που επιτρέπει στους εργαζόμενους να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ της εργασίας στο γραφείο και της εργασίας από το σπίτι. Οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν λίγο πολύ αποδεχθεί τη θέση του hybrid work στο μέλλον της εργασίας και προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό και παραγωγικό. Αρχίζοντας με τη μελέτη των όσων λειτουργούν, προχωρούν στην τροποποίηση όσων δεν αποδίδουν και προσαρμόζονται ανάλογα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς χτίζει η Levi’s το περιβάλλον εργασίας της σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο

Οι περισσότεροι ”υβριδικοί” υπάλληλοι έχουν βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά το χρόνο τους και έχουν την ελευθερία της επιλογής του πότε και πού εργάζονται. Η υβριδική εργασία παρέχει στους εργαζόμενους την ευελιξία να εργάζονται με τους τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την προσωπική τους ευημερία και την παραγωγικότητά τους στην εργασία.

Ταυτόχρονα, στις σύγχρονες πόλεις, όπου η κίνηση στους δρόμους συχνά αναγκάζει τους εργαζόμενους να περνούν αρκετές ώρες στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους, η υβριδική εργασία λειτουργεί με έναν λυτρωτικό τρόπο. Για τον εργαζόμενο, ο μόνος επιπλέον χρόνος που δαπανάται είναι αυτός που χρειάζεται για να φτάσει από το δωμάτιό του στο σαλόνι. Και ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα. Έξοδα όπως η βενζίνη και τα εισιτήρια του μετρό ή του λεωφορείου δεν επιβαρύνουν πλέον το πορτοφόλι των εργαζόμενων, ενώ παράλληλα μειώνονται οι περιβαλλοντικοί ρύποι από τις μετακινήσεις. Επιπλέον, το κόστος που εξοικονομεί ο εργοδότης για την ενοικίαση χώρου μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερο εισόδημα για τους εργαζόμενους ή σε bonus.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της υβριδικής εργασίας, είναι πως μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την εξεύρεση νέων ταλέντων, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός από γεωγραφικά όρια.

Η αμερικανική εταιρία δημοσκοπήσεων Gallup σε σχετική έρευνα όπου συμμετείχαν 8.090 “υβριδικοί” εργαζομένοι, διαπίστωσε ότι το 60% των υπαλλήλων πηγαίνουν στο γραφείο μόνο για να συναντηθούν ή να συνεργαστούν με συναδέλφους, ενώ το 40% συναντούν διευθυντές ή προϊσταμένους όταν χρειάζεται.

Όσοι ακολουθούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας αισθάνονται ότι οι επικεφαλής τους ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποτελεσματικότητά τους, παρά για το πού και πότε ολοκληρώνουν την εργασία τους. Και δεν έχουν άδικο. Οι περισσότεροι business leaders συμφωνούν ότι η υβριδική ή απομακρυσμένη εργασία αποτελεί “μόνιμη λύση” για τους οργανισμούς τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευέλικτη εργασία δεν αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις – αντιθέτως. Έχει να αντιμετωπίσει την ύπαρξη των κατάλληλων εργαλείων για να είναι κανείς αποτελεσματικός στην εργασία του, την αίσθηση ότι συνδέεται λιγότερο με την κουλτούρα του οργανισμού, την εξασθένιση της συνεργασίας και των σχέσεων και τη διακοπή των εργασιακών διαδικασιών.

Διαβάστε ακόμα: Πάνω από 25 χώρες δίνουν βίζα σε ψηφιακούς νομάδες – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Άρα οι υβριδικές στρατηγικές πρέπει να προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τις πολιτικές γύρω από τους πόρους και την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν αυτό που ενδεχομένως είναι ένα από τα πιο σοβαρά μειονεκτήματα της ευέλικτης εργασίας. Οι διοικητικές ομάδες εκτιμούν τα πλεονεκτήματα της υβριδικής εργασίας, τα οποία όπως φαίνεται υπερτερούν σημαντικά των προκλήσεων που προκαλούν.

Με πληροφορίες από HR Dive και Gallup

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.