Γιατί οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου συρρέουν στην τηλεόραση;

Η τηλεόραση αποτελεί την πιο διαχρονική αγάπη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι απλός: συνειδητά ή ασυνείδητα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους και έχει τεράστια δύναμη. Αυτή τη δύναμη της τηλεόρασης εκμεταλλεύονται τώρα οι διαδικτυακές επιχειρήσεις, που ολοένα και αυξάνονται μετά και την έκρηξη που προκάλεσε η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πώς; Μα φυσικά, καταφεύγοντας στην τηλεοπτική διαφήμιση.

Η ανάπτυξη του e-commerce είναι τεράστια. Αυτό εξάλλου αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι οποίες πενταπλασιάστηκαν το 2020, φτάνοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών McKinsey. Η δυναμική είναι τόσο μεγάλη που μόνο το 2021 ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους περισσότερες από 24.000 νέες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αγγλία.

Αυτό το “νέο αίμα” ηλεκτρονικών επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το marketing για ανάπτυξή του. Όπως είναι λογικό, το κύριο μέσο για τη διαφήμιση των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου δεν είναι άλλο από το ίδιο το διαδίκτυο. Όμως και εκεί υπάρχει ταβάνι – πρέπει λοιπόν να κινηθούν πέρα από τη σχετική ασφάλεια των διαδικτυακών μέσων.

Διαβάστε ακόμα: 4 προβλέψεις για το digital marketing στο 2023

Η έρευνα της McKinsey βασίστηκε σε διαφημιζόμενους από οκτώ χώρες, που αύξησαν με επιτυχία τον όγκο της διαδικτυακής τους επισκεψιμότητας μέσω της τηλεοπτικής διαφήμισής τους, ενώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε τρία σημαντικά ερωτήματα για τους marketers του ηλεκτρονικού εμπορίου: πώς να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουν την τηλεοπτική διαφήμιση για την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής επιχείρησης, ποιος είναι ο θετικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει η τηλεόραση στην απόδοση ενός online brand και πώς να παρουσιάσουν την διαδικτυακή επιχείρηση στην τηλεόραση.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να καταφύγουν στην τηλεόραση; Όταν θα έχουν κάτι να πουν. Η εφεύρεση και η καινοτομία είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις στρέφονται στην τηλεοπτική διαφήμιση – για παράδειγμα, όταν μια εταιρεία διαθέτει ένα έξυπνο νέο προϊόν και πρέπει να επικοινωνήσει μια σαφή εικόνα των πλεονεκτημάτων του.

Θα ενισχύσει η τηλεόραση το brand τους; Ναι. Η τηλεοπτική διαφήμιση με επίκεντρο το brand αποδείχθηκε αποτελεσματική σε βάθος χρόνου, αποδίδοντας το 50% των πωλήσεων στις πρώτες 14 εβδομάδες μετά την προβολή της διαφήμισης, ενώ το υπόλοιπο 50% στα υπόλοιπα δύο χρόνια μετά. Οι καταναλωτές έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σιγουριά για μία μάρκα όταν τη βλέπουν σε τηλεοπτική διαφήμιση, εξαιτίας της καθολικότητας της τηλεόρασης.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις;

Αλλά πώς μπορεί αυτό να υλοποιηθεί στην πράξη; Απαιτείται μέθοδος.

Η μελέτη προτείνει αρχικά να καθοριστεί ποια θα είναι η προοπτική της τηλεοπτικής διαφήμισης για μια διαδικτυακή επιχείρηση. Θέτει επί τάπητος την ανάγκη να οριστεί ένας χρονικός ορίζοντας για την προβολή μιας τηλεοπτικής καμπάνιας η οποία θα εστιάζει στην απόκριση του κοινού. Η ανταπόκριση αυτή θα πρέπει να μεταφράζεται σε άνοδο των πωλήσεων του διαφημιζόμενου e-shop και αυτή να αποτυπώνεται σε μετρήσιμα στοιχεία.

Με αυτά τα δεδομένα σε ένα δεύτερο στάδιο θα πρέπει η επιχείρηση να απευθυνθεί σε ένα γραφείο marketing και διαφήμισης, που θα βοηθήσει να αναζητηθεί το επόμενο στάδιο ανάπτυξης: η εδραίωση στον τηλεοπτικό διαφημιστικό χώρο και η διατήρησή του στο σημείο αυτό.

Με πληροφορίες από The Drum