19 Απρ 2024
READING

Είναι το email marketing ακόμη ζωντανό;

4 MIN READ

Είναι το email marketing ακόμη ζωντανό;

Είναι το email marketing ακόμη ζωντανό;

Η εκτεταμένη χρήση πλατφόρμων, όπως το το TikTok ή το Instagram, και η επιτυχία που σημειώνουν, ωθούν πολλές εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες ως τα κύρια κανάλια για τις στρατηγικές marketing τους. Έτσι, δημιουργείται το ερώτημα, το email marketing χρησιμοποιείται ακόμα ή όχι; 

Το email marketing σίγουρα είναι χρήσιμο και θα εξακολουθήσει να είναι τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, καθώς αποτελεί μία αποτελεσματική πρακτική για να ισχυροποιήσει την πιστότητα των καταναλωτών στο brand. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Smart Insights, το 72% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. δηλώνουν ότι προτιμούν οι εταιρίες να επικοινωνούν μαζί τους μέσω email, ενώ το 91% δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να λαμβάνουν προωθητικά emails από τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται. Εν το μεταξύ 73% των επιχειρήσεων συμφωνούν ότι το email marketing είναι κεντρικό κομμάτι της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και 25% ανακήρυξαν το email σαν το κορυφαίο μέσο για θέματα επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον του email marketing

Συνεπώς, το email marketing ζει και βασιλεύει. Ο λόγος είναι απλός: διαθέτει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τα social media. Αρχικά, επιτρέπει στους λιανεμπόρους να προσφέρουν ένα σχετικό περιεχόμενο σε χρήστες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.  Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι χρήστες του internet έχουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι που δεν ισχύει για τα social media, αφού μόνο το 70% έχει λογαριασμό σε κάποια πλατφόρμα. Συνεπώς, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων, την απόκτηση και διατήρηση περισσότερων πελατών, ενώ η αξία των social media έγκειται στην εμπλοκή των πελατών.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το email είναι ξεπερασμένο είναι συνήθως αυτοί που δεν το χρησιμοποιούν σωστά. Φυσικά, κάποιος θα αναρωτηθεί: πώς πρέπει να γίνεται σωστά το email marketing;

Αρχικά, το περιεχόμενο του mail παίζει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να είναι ενδιαφέρον για τους αποδέκτες, ενώ παράλληλα να αποτυπώνεται με σαφήνεια και συντομία, ώστε να μην γίνεται κουραστικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με τη χρήση τίτλων ή προτρεπτικών φράσεων. Παράλληλα, μιας και μία από τις πιο βασικές ικανότητες ενός email είναι ότι αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο personalisation, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λέξεις και φράσεις που να δημιουργούν έναν φιλικό και βοηθητικό τόνο. Τοποθετώντας το όνομα του παραλήπτη στην αρχή κάθε μηνύματος, αμέσως μεταμορφώνει το μήνυμα σε πιο προσωπικό. Συνεπώς, πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στο περιεχόμενο και τη δομή του email, ώστε να επιτυγχάνεται το engagement των δεκτών.

Το περιεχόμενο αυτό, βέβαια, παίζει ρόλο πότε θα φτάσει στους δέκτες του. Γενικά το email marketing χωρίζεται σε mail διαφημιστικά και ενημερωτικά-δέσμευσης. Τα πρώτα είναι αυτοματοποιημένα mail με σκοπό να πείθουν τους δέκτες να πληρώσουν για μια υπηρεσία ή να αγοράσουν ένα προϊόν. Φυσικά αυτά δεν γίνεται να αποστέλλονται συνεχώς στου δέκτες, γιατί θα θεωρηθούν spam. Έτσι, προγραμματίζοντας την αποστολή τους τακτικά και με προσοχή, μπορεί να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος.

Διαβάστε επίσης: Πώς επιτυγχάνεται το personalization στο marketing

Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν την ικανότητα να δουν ποιοι είναι ενεργοί και ποιοι ανενεργοί δέκτες όπως και ποιοι είναι οι νέοι χρήστες. Έτσι, πρέπει να αλλάζουν το περιεχόμενο ανάλογα τους καταναλωτές που απευθύνονται ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, για στους ενεργούς χρήστες, η εταιρεία μπορεί μέσω του mail να τους ευχαριστεί για την υποστήριξη, ενώ στους ανενεργούς να κάνει προσφορές για να τους ξανακερδίσει. 

Τα ενημερωτικά mail είναι στην πραγματικότητα newsletters. Μπορούν να τραβήξουν την προσοχή και να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους πελάτες και τους δυνητικούς πελάτες χρησιμοποιώντας αφήγηση ιστοριών, εκπαίδευση πελατών και ενίσχυση των αξιών της εταιρείας. Φυσικά, δεν μπορεί μια εταιρεία να αποστέλλει τέτοιου είδους mail πολύ αραιά ή πολύ τακτικά – χωρίς να αναφέρουν κάτι ενδιαφέρον. Θα πρέπει να οργανώνουν το περιεχόμενο των newsletter, ώστε να είναι ενδιαφέρον για τους δέκτες και να αφορά την ίδια την εταιρεία. Παράλληλα, η αποστολή τους θα πρέπει να γίνεται με μία χρονική συνέπεια. Οι περισσότερες εταιρείες με επιτυχημένα newsletter επιλέγουν τη δημοσίευσή τους 2-3 φορές την εβδομάδα.

Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κρατούν τους συνδρομητές αφοσιωμένους, ακόμα και όταν δεν οδηγούνται να αγοράσουν τίποτα. Παράλληλα, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για την αρχή μίας συζήτησης και την ενίσχυση της επικοινωνίας με τους πελάτες. 

Οι επαγγελματίες του marketing μπορούν να μάθουν πολλά από όλες τις αλλαγές στο κομμάτι της προώθησης και της επικοινωνίας, σχεδιάζοντας στρατηγικές, οι οποίες συμβαδίζουν με τα δεδομένα του σήμερα. Δεν είναι απαραίτητο οποιαδήποτε τάση κυκλοφορήσει στην αγορά να υιοθετηθεί από όλους. Σημασία έχει τα εμπορικά σήματα να εντάξουν την κουλτούρα του πειραματισμού και της περιέργειας στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη δυνατότητα των emails.

Με πληροφορίες από The Drum και Smart Insights 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.