26 Απρ 2024
READING

Εάν η Gen Z άλλαξε το marketing, τι θα κάνει η Gen Alpha;

4 MIN READ

Εάν η Gen Z άλλαξε το marketing, τι θα κάνει η Gen Alpha;

Εάν η Gen Z άλλαξε το marketing, τι θα κάνει η Gen Alpha;

Οι Gen Z-ers είναι το πιο σημαντικο target group για τις εταιρείες που προσπαθούν να παραμείνουν επίκαιρες και να προσελκύσουν νέους καταναλωτές. Η αγάπη της Gen Z για πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitch, έκανε πολλά brands να αλλάξουν τακτικές marketing και να στραφούν στο influencer και στο social marketing. Έρχεται όμως η επόμενη γενιά, που αναμένεται να αλλάξει ακόμη περισσότερο το marketing: Η Gen Alpha.

Ποια είναι, όμως, η Gen Alpha; Πρόκειται για την πρώτη γενιά που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στον 21ο αιώνα, καθώς αποτελείται από όλους όσοι γεννήθηκαν από το 2010 και μετά. Αναμένεται επίσης να είναι η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2025, που είναι και το καταληκτικό έτος για να θεωρηθεί κάποιος γεννημένος στη γενιά αυτή. Με αυτούς τους αριθμούς, η γενιά Alpha φαίνεται πως θα έχει τεράστια αγοραστική δύναμη, οπότε οι εταιρείες πρέπει να προετοιμάσουν τις στρατηγικές marketing τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς κερδίζεται η αφοσίωση της Gen Z

Τα παιδιά της Gen Alpha, μάλιστα, αποκαλούνται μερικές φορές “mini Millennials”, καθώς είναι τα παιδιά των Millennials. Έχουν πολύ στενή σχέση με τους γονείς τους και πιθανότατα θα τους μιμούνται όσον αφορά τα είδη των προϊόντων που θα καταναλώνουν μεγαλώνοντας.

Οι γονείς Millennials είναι εξαιρετικά συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τα προϊόντα που επιλέγουν και στα οποία εκθέτουν τα παιδιά τους. Δεδομένου λοιπόν ότι οι Millennials αποφασίζουν πολύ προσεκτικά ποιες μάρκες πρέπει να εμπιστεύονται στα σπίτια τους, η Gen Alpha πιθανότατα θα επιλέξει τις ίδιες μάρκες και προϊόντα για τον εαυτό της, επειδή θα είναι το μόνο που γνωρίζει.

Γεννημένη σε έναν πλήρως ψηφιακό κόσμο, η Gen Alpha είναι πιο “συνδεδεμένη” από ποτέ. Σε μία πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας ερευνών αγοράς GWI, διαπιστώθηκε ότι το 38% των παιδιών περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα social media μετά το σχολείο, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 43% τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα το 43% των παιδιών προτιμούν να μιλήσουν με τους φίλους τους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντί να τους δουν από κοντά.

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά της γενιάς Alpha είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένα και παρακολουθούν τις ανησυχίες για τον πλανήτη μας όπως η κλιματική αλλαγή. Απολαμβάνουν την τεχνολογία και το περιεχόμενο που τους κρατά ενήμερους και συνδεδεμένους, αλλά και δημιουργεί ευκαιρίες να συνεισφέρουν ουσιαστικά αντί να καταναλώνουν απλώς. Ίσως αυτό να είναι λογικό επακόλουθο της συνεχούς παρουσίας τους μπροστά σε μια οθόνη και της μεγάλης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τι σχέση έχουν λοιπόν όλα αυτά με το marketing που θα επικεντρώνεται στη Gen Alpha; Συναποτελούν το υπόβαθρο του κυρίαρχου καταναλωτικού κοινού στο μέλλον.

Τι πρέπει να κάνουν οι marketers; Να είναι αυθεντικοί και διαφανείς. Εξαιτίας της κοινωνικής της ευαισθητοποίησης, η Gen Alpha γνωρίζει καλά πώς ορισμένα προϊόντα, υπηρεσίες και βιομηχανίες έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία. Έχοντας αυτό κατά νου, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την αποστολή τους, τον αντίκτυπό τους και τι κάνουν για να προσφέρουν λύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

Η στόχευση της Gen Alpha περνάει και μέσα από την εμπειρία. Γι’ αυτό χρειάζεται τα brands να δημιουργήσουν εμπειρίες και όχι απλώς προϊόντα. Τα παιδιά της Gen Alpha μεγαλώνουν μέσα σε μία τεράστια έκρηξη δημιουργών περιεχομένου, όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να δανείσουν τη δημιουργικότητά τους σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Γνωρίζοντας αυτό, είναι σημαντικό οι εταιρείες να βρουν τρόπους να δώσουν στους ανθρώπους αυτής της γενιάς ευκαιρίες να συνεισφέρουν και όχι απλώς να αγοράζουν.

Τι άλλο προσελκύει τη Gen Alpha; Αγαπά να μαθαίνει, ειδικά όσον αφορά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι εταιρείες που βασίζονται στην τεχνολογία, μπορούν να διοργανώνουν “διαδραστικά εργαστήρια” παρέχοντας βιωματικές εμπειρίες που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

Η δημιουργία ουσιαστικού περιεχομένου που συνδέεται με τη Gen Alpha όπου κι αν βρίσκεται, μπορεί να γίνει ένας ακόμη πόλος έλξης. Τα social media και οι εικονικές κοινότητες παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή των Gen Alphas, οπότε στο μέλλον, οι εταιρείες θα πρέπει να αξιοποιήσουν διαδραστικές καμπάνιες κοινωνικής δικτύωσης που θα συναντούν τη Gen Alpha εκεί που βρίσκεται.

Η Generation Alpha αναμένεται να είναι η πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και ψηφιακά καταρτισμένη γενιά μέχρι στιγμής, οπότε οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έξυπνες ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθούν μαζί τους.Και αυτό θα είναι η μεγάλη πρόκληση για όλες τις μάρκες.

Με πληροφορίες από Hubspot

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.