Η Nike εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει την κυκλική οικονομία στη βιομηχανία της αθλητική μόδας, δημιουργώντας ένα ρομποτικό σύστημα που επισκευάζει παλιά παπούτσια. Το ρομπότ θα δίνει μία δεύτερη ζωή σε προϊόντα που αγάπησαν οι καταναλωτές, σώζοντας έτσι το περιβάλλον από περιττά απορρίμματα.
Το κατάστημα Nike στο κέντρο του Λονδίνου διαθέτει εδώ και μερικές μέρες μια μοναδική ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί τον BILL, συντομογραφία του ρομπότ ’Bot Initiated Longevity Lab’ (BILL), ένα εντυπωσιακό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που δημιουργήθηκε για να στηρίξει πιλοτικά το πρόγραμμα επιδιόρθωσης παπουτσιών της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών.
Η διαδικασία επιδιόρθωσης είναι πολύ απλή. Οι καταναλωτές αρκεί να πάνε τα παλιά τους παπούτσια στον BILL. Το ρομπότ τα σκανάρει και δημιουργεί ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο που αντικατοπτρίζει τις περιοχές του επάνω μέρους, των πλευρών και του κάτω μέρους που χρειάζονται επισκευή. Ύστερα, οι καταναλωτές διαλέγουν τα υφάσματα και τα χρώματα που θέλουν να έχει το παπούτσι μετά την επισκευή του. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 45 λεπτά. Και μετά την επισκευή, οι υπάλληλοι του καταστήματος βάζουν καινούρια κορδόνια και τοποθετούν τα παπούτσια σε νέο κουτί. Έτσι τα παπούτσια δεν είναι απλά σαν καινούρια – είναι καινούρια.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκονται τα υλικά και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο BILL. Πρόκειται για διαδικασία καθαρισμού με βάση το νερό, ανακυκλωμένο πολυεστέρα αλλά και προηγμένους ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων για να δοθεί άλλη μία ευκαιρία χρήσης στα μοντέλα Air Jordan 1s, Air Force 1s, Space Hippie 01s και Dunks.
Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη όλο τον Σεπτέμβριο και χωρίς χρέωση στους πελάτες του καταστήματος, ενώ αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να επικοινωνηθούν οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Nike.
Διαβάστε επίσης: H Nike λανσάρει πρόγραμμα άσκησης για μητέρες
Η Nike αποφάσισε να δημιουργήσει το BILL στο πλαίσιο των προσπάθειών της ενισχύσει την κυκλική οικονομία της μόδας. Η κυκλικότητα εξάλλου είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων διεθνώς και προέκυψε ύστερα από την προβεβλημένη ανάγκη των καταναλωτών για βιώσιμα προϊόντα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων υπερκατανάλωσης και σπατάλης.
Υπάρχει, ωστόσο, ένας ακόμα λόγος. H δημοφιλής αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών αντιλήφθηκε νωρίς ότι ένας καταναλωτής μπορεί να είναι συναισθηματικά δεμένος με κάποιο προϊόν, αφού μπορεί να του θυμίζει κάποιες εμπειρίες και καταστάσεις που έχει ζήσει στο παρελθόν. Συνεπώς, οι λόγοι διατήρησης του είναι και βαθιά προσωπικοί. Οι άνθρωποι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φροντίσουν τα αγαπημένα τους παπούτσια. Και το ρομπότ της Nike έρχεται να τους διευκολύνει.
Η Nike εξάλλου σεβόταν πάντα το περιβάλλον και τους καταναλωτές της. Δεν είναι τυχαίο ότι εξέδωσε την πρώτη της έκθεση για τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον, το πρώτο της Impact Report όπως ονομάζεται, πριν από είκοσι χρόνια, και έκτοτε προσπαθεί να διαμορφώσει τις πρακτικές της ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, θέτοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρό τους.
Με πληροφορίες από Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.