23 Απρ 2024
READING

Η επόμενη ευκαιρία της μόδας στο metaverse: τα μοντέλα γίνονται avatars

4 MIN READ

Η επόμενη ευκαιρία της μόδας στο metaverse: τα μοντέλα γίνονται avatars

Η επόμενη ευκαιρία της μόδας στο metaverse: τα μοντέλα γίνονται avatars

Το metaverse αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μόδα, με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει παλιότερα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, πολλά fashion brands στράφηκαν προς το ψηφιακό σύμπαν παρουσιάζοντας προϊόντα και οργανώνοντας επιδείξεις. Τι άλλο μένει να κάνουν; 

Με τη συμμετοχή στο gaming άνοιξε ένα νέο κανάλι εσόδων για τους οίκους μόδας, καθώς μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στις νεότερες γενιές. Καθώς όμως όλο και περισσότερες εταιρείες μόδας εισέρχονται στο metaverse, ο ανταγωνισμός αυξάνεται και πρέπει όλοι να βρουν νέους τρόπους για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μελλοντικών καταναλωτών τους. Ένας τρόπος που φαίνεται να λειτουργεί είναι η χρήση avatars μη υπαρκτών ή διάσημων προσώπων για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. 

Διαβάστε επίσης: H Gucci αγοράζει virtual γη στο metaverse και προσκαλεί το κοινό της Gen Z

Για παράδειγμα, η Gucci έχει δημιουργήσει το avatar του διευθυντή της Alessandro Michele και της τραγουδίστριας Miley Cyrus για το Roblox. Ο Tommy Hilfiger και η Gucci έχουν συνεργαστεί με ψηφιακές διασημότητες από την εταιρεία Superplastic, οι χαρακτήρες της οποίας θα κάνουν μια εικονική επίδειξη μόδας Tommy στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. 

Για να καλυφθεί η ζήτηση των οίκων μόδας σε avatar, το πρακτορείο μοντέλων του Λος Άντζελες Photogenics αποφάσισε να εξειδικευτεί στα alter ego avatar διάσημων μοντέλων. H “μεταφορά” των μοντέλων στο metaverse γίνεται μέσω τρισδιάστατων σαρώσεων των προσώπων τους και διαμορφώνονται όπως θέλουν τα ίδια τα μοντέλα, ενώ υπάρχει εξειδικευμένη στυλίστρια που αναλαμβάνει την τοποθέτησης ρούχων και αξεσουάρ. Στόχος της εταιρείας δεν είναι να δημιουργήσει απρόσωπα avatar, χωρίς χαρακτήρα και προσωπικότητα, που απλώς να διαφημίζουν ένα προϊόν. Αντιθέτως, επιδιώκει να “μεταφέρει” με τον καλύτερο τρόπο όλα τα μέρη της προσωπικότητας των μοντέλων.

Το πρακτορείο θα διαθέτει μέχρι στιγμής 13 μοντέλα-avatar για φωτογραφίσεις και εκδηλώσεις μόδας στο metaverse. Τα επώνυμα brands πληρώνουν για να έχουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα-avatar για ένα χρονικό διάστημα και μόλις αυτό παρέλθει, το NFT που φέρει την σχετική άδεια αυτοκαταστρέφεται.

Διαβάστε επίσης: D&G, Paco Rabanne, Etro, στην πρώτη εβδομάδα μόδας στο metaverse

Τα ψηφιακά μοντέλα όμως έχουν δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν σε αντίθεση με τα κανονικά. Όσοι ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όπως το Photogenics, επισημαίνουν ότι η ύπαρξη ψηφιακών μοντέλων δεν αποτελεί κίνδυνο για την καριέρα των μοντέλων. Αντιθέτως, θα μπορούσε ακόμη και να την ενισχύσει, δίνοντάς τους περισσότερους τρόπους για να έχουν έσοδα. Εάν, για παράδειγμα, ένα μοντέλο μείνει έγκυος, το ίδιο ισχύει και για το avatar του, ή ένα έγκυο μοντέλο μπορεί να επιλέξει να αφήσει το avatar του να συνεχίσει να εργάζεται στο metaverse.

Αποτελούν ταυτόχρονα και μια ευκαιρία ώστε να επικοινωνηθούν θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία μόδας το τελευταίο διάστημα, όπως η διαφορετικότητα και η εκπροσώπηση όλων των φύλων και των φυλών. Με τα model avatars δίνεται η δυνατότητα στα brands να υπερπηδήσουν καθε εμπόδιο και να μειώσουν το χάσμα των διακρίσεων.

Τι συμβαίνει όμως με τα φίλτρα AR που εφαρμόζονται για την επεξεργασία των χαρακτηριστικών των μοντέλων-avatar; Σε μία εποχή που καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να αποδεχτούν και να αγαπούν τον εαυτό τους, η έντονη επεξεργασία έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αυτές.  

Παρά τους ενδοιασμούς και τις αμφιβολίες για την χρήση των avatar-μοντέλων, το κοινό φαίνεται να εντυπωσιάζεται από την ύπαρξή τους και να δίνει μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις που απεικονίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η avatar influencer Lil Miquela, γνωστό και ως Miquela Sousa, που έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες μεγάλων οίκων με μεγάλη επιτυχία, συνυπάρχοντας με κανονικά μοντέλα, όπως του Calvin Klein μαζί με το γνωστό μοντέλο Bella Hadid.

 Με πληροφορίες από Vogue Business 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.