25 Απρ 2024
READING

Γιατί το Web3 χρειάζεται τις γυναίκες για να επιβιώσει

4 MIN READ

Γιατί το Web3 χρειάζεται τις γυναίκες για να επιβιώσει

Γιατί το Web3 χρειάζεται τις γυναίκες για να επιβιώσει

Tο Web3 υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο δημοκρατική μορφή Internet που δημιουργήθηκε ποτέ. Προσβάσιμο σε όλους, αποκεντρωμένο, ανοιχτό σε κάθε είδους πληροφορία και αγοραπωλησία χωρίς την παρουσία μεσαζόντων. Πώς γίνεται όμως να επικρατούν στερεότυπα σε αυτή την τρίτη επαναστική μορφή του διαδικτύου;

Το Web3 είναι μια έκφανση του ίντερνετ όπου οι μηχανές αναζήτησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι παλτφόρμες αγορών είναι ανεξάρτητα, αποκεντρωμένα και εκδημοκρατισμένα. Και αυτό, χάρη στο blockchain, αυτό το τρεράστιο, ψηφιακό λογιστικό βιβλίο που συντηρούν αμέτρητοι υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο φυλάσσει με ασφάλεια τα δεδομένα και στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι χρήστες, και όχι μόνο μια εταιρεία που ονομάζεται Meta, Amazon ή Google. To blockchain είναι που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs. Και με βάση τις αρχές του, στο Web3 οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και να μεταφέρονται από το ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο άλλο και από κει στον λογαριασμό του email τους και έπειτα να κάνουν online shopping, δημιουργώντας και ελέγχοντας το δικό τους αρχείο με τα δεδομένα τους στο blockchain.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: Μόνο το εντυπωσιακό 19% όσων κατέχουν bitcoin είναι γυναίκες. Παρά τη σημαντική πρόοδο στον αγώνα για την ισότητα των φύλων στον τεχνολογικό χώρο, υπάρχει ακόμη σημαντικός όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει.

Γιατί όταν οποιαδήποτε ομάδα, ανεξάρτητα από το βιολογικό ή το κοινωνικό φύλο, αισθάνεται ότι αποκλείεται από έναν χώρο, βλάπτεται σοβαρά το μέλλον του ίδιου του χώρου. Οι γυναίκες φαίνεται πως δεν ξεφεύγουν ούτε εδώ από τη διάκριση σε βάρος τους. Εξακολουθούν να τις αντιμετωπίζουν σαν να μειονεκτούν και τελικά αποκλείονται, τόσο ως ηγέτες όσο και ως χρήστες.

Διαβάστε ακόμα: Olympia Group & the Boardroom στηρίζουν την ανάληψη από γυναίκες θέσεων σε διοικητικά συμβούλια

Τόσο οι εταιρείες όσο οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο Web3 κυριαρχούνται από άνδρες, με αποτέλεσμα τα προϊόντα που φιλοδοξούν να προβάλλουν και να πουλήσουν να είναι δομημένα με τέτοιον τρόπο, που απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Δεκτόν, αφού η στόχευση σε συγκεκριμένα κοινά αποτελεί το πιο βασικό εργαλείο marketing. Αυτό όμως θα συνέβαινε στο επιχειρηματικό μοντέλο διαφήμισης του Web2.

Η ελευθερία που υποστηρίζει το ίδιο το Web3 ότι το διακατέχει, δεν θα έπρεπε να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Οι πλατφόρμες του πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες προϊόντων τους αντιπροσωπεύουν όλους τους πελάτες που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν. Μήπως όμως πριν μπορέσουν να δημιουργήσουν προϊόντα χωρίς αποκλεισμούς, να απαιτείται να δημιουργήσουν ομάδες χωρίς αποκλεισμούς; Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η ενδυνάμωση των γυναικών να ενταχθούν στον χώρο Web3, θα δώσει στις εταιρείες σημαντικό boost προόδου.

Το bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο άυλο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν απαιτεί μία κεντρική τράπεζα για την έκδοσή του. Οι συναλλαγές bitcoin παίρνουν τη μορφή ψηφιακών μεταφορών ανάμεσα στους χρήστες του δικτύου , χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Και κάπως έτσι ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 η ελευθερία της νέα μορφής του διαδικτύου. Πολλοί όμως από όσους έσπευσαν πρώτοι να υιοθετήσουν το bitcoin, γοητεύτηκαν από το “αντικυβερνητικό” ήθος του και την αντιληπτή ικανότητά του να προστατεύει τον πλούτο από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αν και αυτή η νοοτροπία δεν είναι έμφυτη μόνο στο ανδρικό φύλο, προσέλκυσε δυσανάλογα πολλούς άνδρες, καλλιεργώντας μία μορφή “ανδροκρατούμενης αδελφότητας”.

Όπου υπάρχει πράξη, όμως, υπάρχει και αντίπραξη. Αυτή η ανισοκατανομή των φύλων, οδήγησε στη δημιουργία πλατφορμών, που έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη συμμετοχικότητα που χρειάζεται ο κλάδος.

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλύτερες εταιρείες αναλαμβάνουν πλέον πρωτοβουλίες ισότητας και συμπερίληψης

Οι εταιρείες Web3 μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν το παράδειγμα όλων αυτών των πρωτοβουλιών, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις που θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την τεχνολογική κατάρτιση των γυναικών.

Σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο, οι γυναίκες συχνά έρχονται αντιμέτωπες με διακρίσεις και συμπεριφορές μισογυνισμού. Το Web3 θα αποτελούσε το ιδανικό πεδίο για να εξαληφθεί οποιαδήποτε κοινωνική αδικία και στερεότυπο. Ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, όπου ο καθένας -ανεξαρτήτως φύλου- θα αισθάνεται άνετα να εξερευνά, να χρησιμοποιεί και να μαθαίνει για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν όμως η κουλτούρα του Web3 παραμείνει ως έχει σήμερα, δεν θα πετύχει αυτό τον στόχο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.