26 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Το TikTok αναδείχθηκε στην κορυφαία διαφημιστική πλατφόρμα της χρονιάς

3 MIN READ

Έρευνα | Το TikTok αναδείχθηκε στην κορυφαία διαφημιστική πλατφόρμα της χρονιάς

Έρευνα | Το TikTok αναδείχθηκε στην κορυφαία διαφημιστική πλατφόρμα της χρονιάς

Το TikTok συνεχίζει για τρίτη χρονιά να κατέχει το στέμμα της πιο εμπορικής πλατφόρμας, εξακολουθώντας να προσελκύει το ενδιαφέρον των marketers στην αναζήτησή τους για αποτελεσματικά μέσα προώθησης προϊόντων και άμεσης σύνδεσής τους με το καταναλωτικό κοινό.

Κατασκευασμένο από την κινεζική εταιρεία ByteDance, το TikTok έκανε το ντεμπούτο του σε διεθνές επίπεδο το 2017. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, μια απλή πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο λίγων δευτερολέπτων, κατάφερε να σημειώσει τέτοια αύξηση της δημοτικότητάς της που σήμερα διαθέτει πλέον πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο η εφαρμογή μετρά 2 δισεκατομμύρια νέες λήψεις.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι μετρήσεις της βρετανικής εταιρείας ερευνών Kantar στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 18 χιλιάδες καταναλωτές και 900 επώνυμα brands από όλο τον κόσμο. Το λόγο για την ανάδειξή της ως η πιο εμπορική πλατφόρμα και του 2022 εστιάζει στην αντίληψη των καταναλωτών-χρηστών ότι οι διαφημίσεις και ο τρόπος που προβάλλονται στο TikTok έχουν πιο διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, σε σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα το TikTok έχει αυξήσει και τη συνολική βαθμολογία εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Στην 1η θέση το Tik Tok αφού το εγκατέστησαν οι περισσότεροι χρήστες το 2020

Η διαφήμιση στο TikTok αποτελεί μία όλο και πιο συχνή πρακτική στον τομέα του digital marketing, με εταιρείες όπως η Nike, η Guess και η Fenty Beauty by Rihanna, να την χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του brand τους, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνονται ως “κολοσσοί” από τους χρήστες της πλατφόρμας. Πρόκειται για ένα κοινό που ανήκει σε ποσοστό 49% στη Gen-Z και στους Millenials, δηλαδή σε όσους που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2010 και διαθέτουν δυναμικά αγοραστικά χαρακτηριστικά.

Γιατί διαφέρουν τόσο οι διαφημίσεις στο TikTok; Επειδή αξιοποιούν το πλεονέκτημα της αμεσότητας που τους προσφέρει. Έτσι μπορούν να παρουσιάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ένα προϊόν με ρεαλιστικότητα αλλά και να συγκεντρώσουν πολλές χρηστικές πληροφορίες γι’ αυτό σε ένα σύντομο κλιπάκι.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Ένας άλλος λόγος είναι η ποικιλομορφία που μπορούν να έχουν οι διαφημίσεις. Το TikTok παρέχει πολλές επιλογές ad types στην πλατφόρμα, όπως τα “Image ads” όπου οι εταιρείες μπορούν να τοποθετούν διαφημίσεις εικόνας σε βίντεο που εμφανίζονται μέσω των εφαρμογών ροής ειδήσεων του TikTok, δηλαδή τις BuzzVideo, TopBuzz και Babe. Αλλά και τα “In-feed video”, που είναι διαφημίσεις που εμφανίζονται μεταξύ της εγγενούς ροής ειδήσεων των χρηστών του TikTok στη σελίδα. Υπάρχουν πάνω από δέκα ανάλογες επιλογές διαφημιστικής προβολής στην πλατφόρμα.

Καθώς όμως η εμπιστοσύνη των retailers προς το TikTok μεγαλώνει, αυξάνονται και οι απαιτήσεις τους για ακόμη πιο αποδοτική προβολή. Η πλατφόρμα, παρουσιάζοντας μια σειρά σχετικών μετρήσεων αποκλειστικά για τους διαφημιζόμενους, έδειξε ότι προσαρμόζεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα των social media και ότι σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες και εκστρατείες για την προώθηση των brands-πελατών της. Δεσμεύτηκε επίσης να διασφαλίσει νέες διαφημιστικές εμπειρίες που οι έμποροι όχι μόνο θα μπορούν να εμπιστεύονται, αλλά θα οδηγούν και σε ακόμη πιο ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα για το brand τους.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.