25 Απρ 2024
READING

Είναι το eBay η πιο περιζήτητη πλατφόρμα για resale;

3 MIN READ

Είναι το eBay η πιο περιζήτητη πλατφόρμα για resale;

Είναι το eBay η πιο περιζήτητη πλατφόρμα για resale;

Οι καταναλωτές αποφασίζουν να αγοράσουν ένα προϊόν second hand για δύο λόγους: βιωσιμότητα και καλύτερη τιμή. Το eBay φαίνεται πως συνδυάζει και τα δύο σε μια ανερχόμενη ανταγωνιστική αγορά.

Το eBay άρχισε να υποστηρίζει την πώληση των μεταχειρισμένων ρούχων τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη μεταπώληση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας. Πράγματι, τα δεδομένα που φέρνει στο φως το ίδιο μιλούν για  400% αύξηση των πωλήσεών του από το 2018, κάτι που αποδίδει στα second hand προϊόντα. Οι εκατομμύρια αγγελίες πώλησης ή αγοράς μεταχειρισμένων ειδών σε sites και social media, όπως το Marketplace του Facebook, με την ένδειξη “κάθε έλεγχος δεκτός” φαίνεται πως βρήκαν το αντίπαλο δέος.  

Γιατί ένας λόγος που το eBay σημειώνει τέτοια επιτυχία είναι ότι συνδυάζει χαμηλές τιμές με πολλές επιλογές και εγγυήσεις γνησιότητας. Δηλαδή, διαθέτει πολιτικές για την γνησιότητα των προϊόντων της, προκειμένου να θεωρείται αξιόπιστο. Συγκεκριμένα, οι third-party πωλητές υποχρεώνονται να στέλνουν τα προϊόντα σε συνεργαζόμενη της πλατφόρμας  ελεγκτική ετιαρεία που ασχολείται με τον έλεγχο γνησιότητας προτού φτάσει στα χέρια του καταναλωτή. Σε περίπτωση που κάποιο δεν πληροί τα κριτήρια αυτά, τότε ο συγκεκριμένος αγοραστής λαμβάνει τα χρήματά του πίσω.  

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές στράφηκαν στην μεταπώληση των αγαθών τους στο eBay για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα

Πρόκειται για την υπηρεσία του «Authenticity Guarantee» που ξεκίνησε η πλατφόρμα κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και αρχικά αφορούσε τα ρολόγια που πωλούνται για 2.000 δολάρια ή περισσότερο. Μετά την πώληση, το ρολόι αποστέλλεται σε ένα κέντρο ελέγχου ταυτότητας, επαληθεύεται και δίνεται μια κάρτα ελέγχου ταυτότητας, προτού αποσταλεί στον αγοραστή.

Το eBay επέκτεινε το πρόγραμμα σε συλλεκτικά sneakers (αξίας 100 δολαρίων και άνω) και σε τσάντες (αξίας 500 δολάρια και άνω), ενώ αναμένεται φέτος να επεκτείνει τις υπηρεσίες ελέγχου ταυτότητας σε περισσότερες κατηγορίες.

Τον περασμένο Μάρτιο, εξάλλου, το eBay ανακοίνωσε την προσθήκη του eBay Vault, του πρώτου ψηφιακού πορτοφολιού. H λειτουργία αυτή διευκόλυνε τη διαδικασία πώλησης και αγοράς των προϊόντων. Τα αντικείμενα που αγοράζονται και αργότερα μεταπωλούνται, διατηρούνται στην πλατφόρμα και οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις είτε για να πραγματοποιήσουν αγορές είτε για να πληρώσουν τις προμήθειες πώλησής τους. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θέλει να προσελκύσει περισσότερους χρήστες και να αυξήσει τον αριθμό των προϊόντων προς πώληση και αγορά. 

Διαβάστε επίσης: Tι περιμένουμε από τα Amazon, eBay και άλλα μεγάλα online marketplaces το 2022

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι παρόμοια με το νέο πρόγραμμα Vault NFT της ανταγωνιστικής πλατφόρμας μεταπώλησης ενδυμάτων StockX όπου τα χρήματα που συναλλάσσονται παίρνουν τη μορφή NFTs, καθώς οι καταναλωτές εκφράζουν ανοιχτά την επιθυμία τους να επενδύσουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το eBay μάλιστα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει την υπηρεσία του ψηφιακού πορτοφολιού και στην αγορά των ειδών πολυτελείας. Το eBay Vault πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, εστιάζοντας κατά βάση στην αγορά συλλεκτικών ειδών καθώς και ειδών πολυτελείας.

Αν αναλογιστούμε ότι το ένα τρίτο της luxury αγοράς μέχρι το 2025 θα αποτελείται από μεταχειρισμένα είδη, είναι απολύτως λογικό και το eBay να ακολουθήσει την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η σπανιότητα των συγκεκριμένων αντικειμένων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πλέον όταν οι καταναλωτές δεν βρίσκουν διαθέσιμο το προϊόν που θέλουν σε κάποιο κατάστημα λιανικής, το αναζητούν στην αγορά του eBay.


Με πληροφορίες από Fashion United και Modern Retail 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.