21 Νοέ 2024
READING

Τα social media δείχνουν το μέλλον στο μοντέλο Direct-To-Consumer

4 MIN READ

Τα social media δείχνουν το μέλλον στο μοντέλο Direct-To-Consumer

Τα social media δείχνουν το μέλλον στο μοντέλο Direct-To-Consumer

Το Direct-Τo-Consumer αποτελεί ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην απευθείας πώληση προϊόντων στους καταναλωτές μέσω e-shops και social media. Από την πανδημία -περίοδο που αναπτύχθηκε πολύ έντονα- και έπειτα, όμως, έχει περάσει από χίλια κύματα. Δημιουργείται, λοιπόν, το ερώτημα: ποιο θα είναι το μέλλον του;

Τον τελευταίο καιρό πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο μοντέλο, απευθύνονται σε μεσάζοντες αυτοαναιρώντας την ίδια την έννοια της απευθείας πώλησης των προϊόντων τους σε καταναλωτές, ενώ βρίσκονται μπροστά στην μεγάλη πρόκληση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο το σύγχρονο Direct-To-Consumer επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην χρήση των social media.

Γιατί διαθέτουν εκατομμύρια χρήστες και παρέχουν μία τέλεια ευκαιρία για τις εταιρείες να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε υποψήφιους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πλατφόρμες της Meta (Facebook και Instagram), το Youtube και το TikTok έχουν δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να δουν φωτογραφίες και βίντεο που να περιγράφουν ένα προϊόν, τους βοηθά να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα που μπορεί να τους οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αγοράς.

Καθώς τα social media κάνουν αλλαγές για να να αυξήσουν και να διατηρήσουν τον αριθμό των χρηστών τους, αναγκάζονται να ανανεώσουν και το μοντέλο με το οποίο θα απευθυνθούν απευθείας στον καταναλωτή, να του δώσουν ένα χαρακτήρα πιο διασκεδαστικό και “πιασάρικο”. Έτσι, οι αλλαγές που συντελούνται στις πλατφόρμες αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία για τα μικρά και μεγάλα επώνυμα brands να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους και να προωθήσουν ή και να επανασυστήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο κοινό που θέλουν.

Διαβάστε επίσης: Direct to Consumer: Τι χάνουν και τι κερδίζουν τα brands

Το Facebook και το Instagram υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το storefront και τα tags. Το storefront λειτουγεί σας ηλεκτρονική βιτρίνα, αφού πρόκειται για τη σελίδα παρουσίασης των κωδικών μιας εταιρείας την οποία βλέπει ο χρήστης και με ένα κλικ του, οδηγείται στο αντίστοιχο e-shop για να ολοκληρώσει την αγορά που επιθυμεί.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να “ταγκάρουν” τα προϊόντα τους στις φωτογραφίες που ανεβάζουν, επισημαίνοντας έτσι τους συγκεκριμένους κωδικούς και διευκολύνοντας τους χρήστες να τα βρουν άμεσα, αφού ο χρήστης μπορεί να πατήσει πάνω στο προϊόν που τον ενδιαφέρει και αμέσως θα τον παραπέμψει στην ανάλογη καταχώριση στο e-shop. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το προϊόν, όπως είναι η τιμή, καθώς επίσης και σε όλο το ηλεκτρονικό κατάστημα του συγκεκριμένου brand.

Ο “γρήγορος” φακός αγοράς που υποστηρίζεται από κατάλογο είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές και εντυπωσιακές δυνατότητες που προσφέρει το Snapchat, γιατί αποτελεί έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο δοκιμής και αγοράς προϊόντων με τη βοήθεια της AR. Πάνω σε αυτό τον τομέα, μάλιστα, η εφαρμογή έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με την αλυσίδα beauty stores Ulta και την MAC Cosmetics, συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα των καταλόγων των δύο εταιρειών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού στην ανερχόμενη τάση των livestreaming αγορών. Το live commerce αφορά την πώληση προϊόντων σε πραγματικό χρόνο μέσα από βίντεο σε ζωντανή ροή, στα οποία εμφανίζονται πραγματικοί άνθρωποι που περιγράφουν, χρησιμοποιούν οι ίδιοι ή παρουσιάζουν προϊόντα. Το livestreamed περιεχόμενο κερδίζει βαθμιαία το ενδιαφέρον των καταναλωτών, γιατί τους διασκεδάζει και τους ενημερώνει παράλληλα χωίς να ακολουθεί τη λογική των τετριμμένων τηλεοπτικών διαφημισεων.

Εξάλλου, παρέχει ένα στοιχείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τον παρουσιαστή. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω βιντεοκλήσης ή μέσω σχολίων, πάντα σε πραγματικό χρόνο. Αυτός με τη σειρά του, μπορεί να ανταποκριθεί σε ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με τη χρήση και την απόδοση των προϊόντων. Και έτσι, προσφέρει μια πολύ πιο ζωντανή εικόνα του πώς είναι το προϊόν στην πραγματικότητα, καλύτερα από ό,τι αν προβαλλόταν ένα απλό βίντεο ή μια φωτογραφία του.

Διαβάστε επίσης: Οι DTC-άμεσες πωλήσεις προς τους καταναλωτές “κόβουν” τους μεσάζοντες

Με 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες το μήνα, το YouTube φαίνεται να είναι ο πρωταθλητής στην προώθηση προϊόντων. Είναι οικονομικότερο σε σχέση με άλλα social media, ενώ βοηθάει τις επιχειρήσεις να απευθυνθούν καλύτερα στο target group τους.

Το Instagram εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους διαφημιστές του e-commerce, με αφοσιωμένο κοινό και βελτιωμένες δυνατότητες αγοράς. Ενώ το TikTok προχωρά στην προώθηση διαφημίσεων, συνδυάζοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις του e-commerce: βίντεο, καταλόγους και διαφημίσεις ζωντανής ροής.

Η ψηφιακή παρουσία των retailers αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητάς τους, αφού οι καταναλωτές έμαθαν ότι, χάρη στη δυνατότητα των διαδικτυακών αγορών, δεν περιορίζονται πλέον από αποστάσεις και χρόνους. Αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που λανσάρουν οι πλατφόρμες για την προώθηση των πωλήσεων, το πρωτότυπο περιεχόμενο και την δέσμευση του αγοραστικού κοινού που τους ενδιαφέρει, μπορούν να κάνουν βήματα προς το μέλλον. 

Με πληροφορίες από The Drum

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.