22 Νοέ 2024
READING

Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

4 MIN READ

Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

Οι νέες γενιές καταναλωτών επιλέγουν να συνδεθούν με τις μάρκες που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους.Ένα μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, η διαφήμιση “υποχρέωνε” τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή σε αυτά που έλεγαν τα εμπορικά σήματα. Το σύστημα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών, άφησε το κοινό χωρίς άλλη επιλογή παρά να καταναλώσει το μήνυμα που επικοινωνούσε. Εν ολίγοις, ήταν εύκολο να τραβήξεις την προσοχή των καταναλωτών και εκείνοι έμεναν ανίσχυροι στη θέληση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζουμε μια εντελώς νέα πραγματικότητα – χάρη στο διαδίκτυο και την σχεδόν καθολική χρήση των κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών συσκευών. Σήμερα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν έναν άπειρο αριθμό επιλογών, μετατρέποντας την προσοχή τους σε ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες παγκοσμίως αγωνίζονται να συνδεθούν με τους ανθρώπους με νόημα, παρά με δαπάνες δισεκατομμυρίων για τη διαφήμιση.

Η ισχύς έχει μετατοπιστεί από τις μάρκες στους ανθρώπους

Σήμερα, η online διαφήμιση παρεμποδίζει τους ανθρώπους από αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Είτε διαβάζουν ένα άρθρο, είτε παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ, είτε περιηγούνται στο διαδίκτυο. Κατά συνέπεια, το ad-blocking γίνεται η νέα πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η συμπεριφορά πρόκειται να αυξηθεί με την εμφάνιση digital native γενεών, της γενιάς Ζ αλλά και της γενιάς Alpha που ακολουθεί.

Όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, αυτό είναι προφανές για τους νέους που είναι “στα πράγματα”, αλλά εντελώς παράδοξο για τον κόσμο του marketing. Κάποιος που εργάζεται  στη διαφήμιση, έχει βιώσει από πρώτο χέρι το χρόνο, την προσπάθεια και τους πόρους που απαιτούνται στην κατασκευή μιας διαφημιστικής καμπάνιας. Η απογοήτευση των διαφημιστών από τους νέους ανθρώπους βοηθά επίσης να εξηγηθεί η αύξηση των υπηρεσιών που βασίζονται στις συνδρομές, όπως οι Netflix, Spotify και Twitch. Αυτές οι πλατφόρμες λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο από το ατελείωτο κύμα διαφημίσεων.

Οι νέοι ασχολούνται με μάρκες που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους

Αντ ‘αυτού, οι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τις μάρκες που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους. Στην πραγματικότητα, το 64% των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο αγοράζουν τώρα σύμφωνα με τα ιδανικά τους. Ταυτόχρονα, ένας στους δύο θα επιλέξει, θα αλλάξει ή θα μποϊκοτάρει ένα εμπορικό σήμα με βάση την στάση του προς ένα κοινωνικό ζήτημα. Οι σημερινοί καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι και ¨διαβασμένοι” από ποτέ. Έχουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να ελέγξουν τη σχέση που θέλουν να έχουν με τα εμπορικά σήματα. Σε αυτή τη νέα εποχή της πληροφορίας, δεν είναι πλέον αρκετό να επικοινωνηθεί ένα μήνυμα, με την ελπίδα ότι θα εισακουστεί. Για να παραμείνουν σχετικές, οι μάρκες πρέπει να μιλούν λιγότερο και να κάνουν περισσότερα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Οι μάρκες που έχουν σκοπό πέραν του κέρδους, όχι μόνο επιβιώνουν αλλά ευδοκιμούν σε αυτή την νέα εποχή του συνειδητού καταναλωτισμού.Οι “φωτισμένες” μάρκες αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα και μεταμορφώνουν ολόκληρο το λειτουργικό τους τρόπο για να συναντήσουν τους νέους καταναλωτές που αλλάζουν προσδοκίες.

Μπορούμε απλά να δούμε τη δέσμευση της Adidas να χρησιμοποιήσει 100% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2024, την αποστολή της Unilever για βελτίωση της υγείας και της ευημερίας για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα και τη φιλοδοξία της Ikea να γίνει φιλικό προς το κλίμα μέχρι το 2030.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Ιστορικά, ο ρόλος ενός εμπορικού σήματος ήταν να απλοποιήσει τις ολοένα και πιο πολυάσχολες ζωές των ανθρώπων. Σήμερα, αυτό δεν είναι αρκετό. Οι νέοι αναμένουν ότι τα εμπορικά σήματα θα υπερβούν την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών ή την αύξηση των κερδών για τους μετόχους. Περιμένουν να υποστηρίξουν κάτι, να βελτιώσουν τη ζωή και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Το να κάνει καλό μια εταιρεία δεν είναι μόνο η σωστή επιλογή, αλλά και μια εμπορική “κίνηση”.Οι μάρκες πρέπει να κατασκευάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με τρόπο που ωφελεί τους ανθρώπους, τον πλανήτη και το κέρδος.Οι μάρκες που καταφέρνουν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θα καταλήξουν να ανταμείβονται με μια διακριτή θέση, μια βαθύτερη σχέση με τους καταναλωτές, την ανάπτυξη τους και τη μακροζωία τους ως μάρκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.