24 Νοέ 2024
READING

Μέλισσα Κίκιζας: Μία οικογένεια με αιωνόβια ιστορία στα τρόφιμα και «φλερτ» με τη ντομάτα

5 MIN READ

Μέλισσα Κίκιζας: Μία οικογένεια με αιωνόβια ιστορία στα τρόφιμα και «φλερτ» με τη ντομάτα

Μέλισσα Κίκιζας: Μία οικογένεια με αιωνόβια ιστορία στα τρόφιμα και «φλερτ» με τη ντομάτα

Έχοντας καταφέρει να χτίσει έναν από τους πιο ισχυρούς ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα, με επενδύσεις, εξαγορές και εκτεταμένη δραστηριότητα στον κλάδο των ζυμαρικών –και όχι μόνο-, η Μέλισσα Κίκιζας έκανε στο τέλος του 2021 και μία κίνηση εισόδου στην αγορά του επώνυμου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εξαγοράζοντας αυτή τη φορά την Terra Creta από τον επιχειρηματία Γιάννη Γρύλλο.

Μία κίνηση που της πρόσφερε παρουσία σε έναν κλάδο που δεν είχε παρουσία με μία επιχείρηση που διατηρεί ισχυρό εξαγωγικό εκτόπισμα και ποιοτικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα του ελαιολάδου. Με μακρά ιστορία στο χώρο των τροφίμων, η Μέλισσα-Κίκιζας, έχει δραστηριοποιηθεί κατά το παρελθόν και στον τομέα της ντομάτας, καθώς ήταν η εταιρεία που είχε στην ιδιοκτησία της την Pummaro, την οποία στη συνέχεια πούλησε στην Ελαΐς – Unilever Hellas και εκείνη με τη σειρά της στη Deca Investments. Aν λοιπόν κάτι λείπει αυτή τη στιγμή από το χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης είναι τα προϊόντα ντομάτας, καθότι είχε προσπαθήσει να αποκτήσει εκ νέου την Pummaro, συμμετέχοντας στην τελική διαδικασία μαζί με την εταιρεία Νομικός και τη Deca Investments με την τελευταία να επικρατεί.

Αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για επαναδραστηριοποίηση στη βιομηχανική ντομάτα

Μάλιστα, πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η Μέλισσα – Κίκιζας αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να δραστηριοποιηθεί ξανά και στη συσκευασμένη βιομηχανική ντομάτα, καθότι θεωρείται ένα προϊόν συμπληρωματικό στο χαρτοφυλάκιο των ζυμαρικών που διαθέτει. Να σημειωθεί ότι η δραστηριοποίηση της Μέλισσα-Κίκιζας στον τομέα της ντομάτας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1989 σε συνεργασία με την ιταλική Star Prodotti Alimentari, καθώς από κοινού οι δύο εταιρείες εξαγόρασαν στο εργοστάσιο παραγωγής τοματικών προϊόντων «Πελαργός» στη Γαστούνη Ηλείας. Μία βιομηχανική εγκατάσταση που είχε αρχικά έδρα στη Νέα Κίο Αργολίδας πριν μεταφερθεί στη Γαστούνη, αποτελώντας κομβικής σημασίας εργοστάσιο για την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ελλάδα. Ο όμιλος διατηρεί ωστόσο παρουσία στον τομέα της ντομάτας μέσω των έτοιμων σαλτσών για ζυμαρικά της σειράς Primo Gusto, επιδίωξή του όμως είναι να αποκτήσει παραγωγική αυτάρκεια, με απευθείας σχέση προμήθειας πρώτης ύλης από τους παραγωγούς και καθετοποίηση της διαδικασίας παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: Τι νέο ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Κίκιζας των ζυμαρικών Μέλισσα

Στο κατώφλι των «100»

Η οικογένεια Κίκιζα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κατώφλι των 100 χρόνων επιχειρηματικής διαδρομής στα τρόφιμα. Η αρχή έγινε το 1925 από τον Αθανάσιο Κίκιζα, ο οποίος δημιούργησε ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Λένορμαν και Παλαμηδίου στο Μεταξουργείο. Ωστόσο το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας ζυμαρικών Μέλισσα, δημιουργήθηκε το 1947 όταν ο Αλέξανδρος Κίκιζας ίδρυσε στην Αθήνα την βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής των ζυμαρικών Μέλισσα. Σταθμοί στην πορεία της Μέλισσας θεωρούνται το 1974 όταν κατασκεύασε μύλο σιμιγδαλιού στη Λάρισα, ενώ το 1980 η εταιρεία μετέφερε ολοκληρωτικά την παραγωγή της από την Αθήνα στη θεσσαλική πόλη. Υπήρξε η πρώτη επιχείρηση του κλάδου ζυμαρικών που δημιούργησε καθετοποιημένη εγκατάσταση μύλου άλεσης καθώς και μακαρονοποιείου.

Ο κύκλος των εξαγορών και των εμπορικών συνεργασιών

Το 1999 η εταιρεία έκανε την πρώτη της εξαγορά, με την απόκτηση της εταιρείας ζυμαρικών Στέλλα, η οποία διατηρούσε την τρίτη θέση στην αγορά εκείνη τη στιγμή. Ακολούθησε σειρά κινήσεων καθώς το 2000 η εταιρεία ανέλαβε την αντιπροσώπευση των προϊόντων Del Monte στην Ελλάδα, ενώ την ίδια χρονιά εξαγόρασε την πολωνική εταιρεία διανομής, Atlanta αλλά και την εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών, Βλάχα της οικογένειας Μπεκιάρη. Μία ακόμα κίνηση δεν άργησε να έρθει καθότι το 2007 η Μέλισσα εξαγόρασε την βιομηχανία ζυμαρικών ΑΒΕΖ, η οποία διατηρούσε κυρίαρχη θέση στη Βόρεια Ελλάδα. Το 2013 ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσώπευση και των προϊόντων Heinz στην ελληνική αγορά και το 2019 την αντιπροσώπευση της μαγιονέζας Kraft.

Εξέχουσας σημασίας θεωρείται και η έναρξη δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Κίνα το 2015. Σήμερα η εξαγωγική της δραστηριότητα πραγματοποιείται σε τουλάχιστον 35 χώρες του κόσμου.

Στον επενδυτικό τομέα κινήσεις όπως η διάθεση 11 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας ζυμαρικών το 2010 καθώς και η δημιουργία νέου μύλου στη Λάρισα το 2019 με δυναμικότητα παραγωγής 440 τόνων την ημέρα. H δεύτερη μεγάλη επένδυση, αυτή της δημιουργίας του νέου μύλου υλοποιήθηκε κυρίως με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας προς την κινεζική αγορά. Ταυτόχρονα όμως η συγκεκριμένη κίνηση αποδείχθηκε προφητική, εάν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι η επιχείρηση διασφάλισε αυτάρκεια σε πρώτη ύλη λόγω των νέων σιλό αποθήκευσης σιταριού στο εργοστάσιο της Λάρισας, η εγκατάσταση των οποίων ολοκληρώθηκε πλήρως το 2020 μαζί με την έναρξη λειτουργίας του νέου μύλου. Ουσιαστικά οι αυξημένες δυνατότητες αποθήκευσης και παραγωγής έδωσαν στην εταιρεία την δυνατότητα σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων τιμών και διαθεσιμότητας πρώτων υλών όπως αυτή που παρατηρήθηκε ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία φέτος, να διατηρεί μεγαλύτερα αποθέματα πρώτων υλών.

Διαβάστε ακόμα: Wikifarmer: Η ελληνική startup που προσέλκυσε τον διάδοχο της IKEA και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου

Το 2020 ο τζίρος της Μέλισσα-Κίκιζας έφτασε τα 73,9 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 69,6 εκατομμύρια ευρώ του 2019, ενισχυμένος από την ισχυρή ζήτηση που προκλήθηκε για προϊόντα με μακρά ημερομηνία λήξης στην αρχή της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά της κέρδη μετά από τους φόρους, το 2020 ήταν 4,1 εκατομμύρια ευρώ για τον όμιλο, με αύξηση κατά 9,3%.

Tα τελευταία χρόνια η Μέλισσα-Κίκιζας ακολουθεί με συνέπεια τις διατροφικές τάσεις της αγοράς. Σε αυτόν τον τομέα έχει προχωρήσει στο λανσάρισμα νέων και καινοτόμων προϊόντων όπως είναι οι νέες προσθήκες προϊόντων ολικής αλέσεως (χαρούπι και πολύσπορο), η κατηγορία των veggie pasta (καρότο, σπανάκι, παντζάρι).

Αυτό που συνεχίζει ωστόσο να λείπει από το χαρτοφυλάκιο είναι τα προϊόντα βιομηχανικής ντομάτας. Ένας τομέας που έχει εξελιχθεί σε φλερτ τα τελευταία χρόνια και μένει να αποδειχθεί εάν θα μετουσιωθεί σε κάτι περισσότερο από αυτό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.