20 Απρ 2024
READING

Η ανδρική μόδα μπαίνει στην genderless εποχή

3 MIN READ

Η ανδρική μόδα μπαίνει στην genderless εποχή

Η ανδρική μόδα μπαίνει στην genderless εποχή

Ρούχα που ταιριάζουν σε διευρυμένες έννοιες του φύλου και του ανδρισμού κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους στα ντεφιλέ μεγάλων οίκων. Στην φετινή εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη που διαχρονικά καθορίζει τις διεθνείς τάσεις, οι σχεδιαστές αγκάλιασαν τις πιο ρευστές έννοιες του φύλου και παίζοντας με το παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα, έδειξαν ότι η ανδρική μόδα αλλάζει χαρακτηριστικά.

Αυτό δεν σημαίνει γραβάτες και αυστηρά κοστούμια για την εργάσιμη ημέρα και πιο casual look για το Σαββατοκύριακο. Αλλά ρούχα που ταιριάζουν σε πιο διευρυμένες έννοιες του φύλου και του ανδρισμού μέσα από ένα ευέλικτο concept. Κοινώς, ρούχα που καταρρίπτουν τα στερεότυπα του πώς πρέπει να ντυνόμαστε λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η genderless μόδα αγκαλιάζει την παραδοσιακή ανδρική ένδυση, αφαιρεί ισχυρά και δομικά πολλές φορές ανδρικά χαρακτηριστικά και της προσδίδει περισσότερη παιχνιδιάρικη διάθεση. Από ντραπέ μπλούζες και φορέματα μέχρι “κουτσουρεμένα” σμόκιν και στρατιωτικά σακάκια με πλισέ ρεβέρ που αγκαλιάζουν τον αστράγαλο, όπου τα παραδοσιακά κουμπιά έχουν αντικατασταθεί από γάντζους. Μπουφάν που ενδείκνυνται για προστασία από το κρύο και τη βροχή, ιδανικά για όσους πηγαίνουν με ποδήλατο στο γραφείο, και παρκά “χωρίς φύλο”, με μια απλή ζώνη να τυλίγεται στη μέση.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος στον διαχωρισμό αντρικής και γυναικείας μόδας;

Η στροφή της ανδρικής ένδυσης σε μια πιο ρευστή κατεύθυνση από άποψη φύλου, δεν παρουσιάζεται φυσικά ως μια καινούργια ιδέα. Ως τώρα όμως επικεντρωνόταν σε μερικές ανδρικές μπλούζες στην πασαρέλα του Gucci, σε τσάντες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άνδρες και γυναίκες και σε unisex merchandising σε λίγους retailers. Σήμερα, έχει γίνει πιο mainstream και αποδομεί τη δυαδική έννοια του φύλου παίζοντας με το χρώμα, τη ραπτική και τα σχήματα με μη συμβατικούς τρόπους που ξεπερνούν τα όρια της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας. Δεν ξενίζει το μυημένο κοινό η εικόνα με αστέρες του Hollywood, όπως ο Brad Pitt ή ο Timothee Chalamet, να περπατάνε στο κόκκινο χαλί με φούστα ή με εξώπλατη μπλούζα.

Όσον αφορά το στυλ, τα άφυλα ρούχα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Από αθλητικά ρούχα που παραπέμπουν στα 80΄s, σε δικτυωτές μπλούζες και rave φαρδιά παντελόνια με κρεμασμένες τιράντες. Την ίδια όμως στιγμή τα τυπικά ανδρικά ρούχα, όπως πουκάμισα και σακάκια, μπουφάν Bomber και παντελόνια cargo παίρνουν αποχρώσεις εμπνευσμένες από την έρημο, την πέτρα και τον πηλό, για να μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους, γυναίκες ή άνδρες. 

Η genderless μόδα είναι μια ολόκληρη κουλτούρα που τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται για να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νεότερων εκπροσώπων των γενιών Z και Alpha για κατάργηση κάθε διάκρισης και στερεότυπου πως το ντύσιμο προσδιορίζει το φύλο.

Με πληροφορίες από Business Of Fashion

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.