26 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εταιρείες αρχίζουν να ανακοινώνουν τον προσφερόμενο μισθό στις αγγελίες εργασίας

2 MIN READ

Γιατί οι εταιρείες αρχίζουν να ανακοινώνουν τον προσφερόμενο μισθό στις αγγελίες εργασίας

Γιατί οι εταιρείες αρχίζουν να ανακοινώνουν τον προσφερόμενο μισθό στις αγγελίες εργασίας

Οι μισθολογικές κλίμακες θα πρέπει να είναι σαν τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, σχολίασε ένα στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού σε μία ανάρτηση που ανέφερε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα συμπεριλαμβάνουν σταδιακά πληροφορίες για τις αμοιβές στις αγγελίες θέσεων εργασίας.

Πράγματι, οι μισθολογικές κλίμακες εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις αγγελίες εργασίας. Πολλές μεγάλες εταιρείες προχωρούν στο τολμηρό, αλλά προοδευτικό αυτό βήμα. Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποκαλύψει τα εύρη των μισθών, σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Τότε είναι που η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα της Microsoft, θα αρχίσει να απαιτεί από τους εργοδότες με τουλάχιστον 15 υπαλλήλους να γνωστοποιούν τα εύρη μισθών στις περιγραφές θέσεων εργασίας. Ο νόμος αφορά στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, παρόλα αυτά η πρωτοβουλία της Microsoft θα εφαρμοστεί σε όλες τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε

Δεν είναι μόνο ο τεχνολογικός γίγαντας που πρόκειται να μοιραστεί μισθοδοτικές πληροφορίες. Πολλές εταιρείες ακολουθούν ή θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Γιατί όμως οι εταιρείες δεν έχουν ήδη μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες μέχρι τώρα; Αρχικά, γιατί δεν χρειάστηκε να το κάνουν. Επιπλέον οι εργοδότες θεωρούσαν τις κλίμακες αμοιβών επτασφράγιστα μυστικά, καθώς αποτελούν ανταγωνιστικές πληροφορίες. Πολλοί εξακολουθούν να το κάνουν και σίγουρα δεν τους αρέσει η σκέψη να μοιραστούν τα δεδομένα αυτά.

Όμως, η διαφάνεια που προσφέρει η δημοσίευση ενός εύρους μισθών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ανάρτηση ελάχιστων και μέγιστων μισθών είναι μια απόφαση φιλική προς τους εργαζόμενους, που θα διευκολύνει την αναζήτηση εργασίας και θα μειώσει τις ανισότητες λόγω φύλου και φυλετικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα, η δημοσίευση των μισθολογικών κλιμακίων, θα ωφελήσει και τις περισσότερες εταιρείες, καθώς θα δείξει τη δέσμευσή τους για δικαιοσύνη απέναντι στο ενεργό -και το εν δυνάμει- εργατικό δυναμικό και θα αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση όταν θα συμφωνούν τους όρους αμοιβής με μεμονωμένους εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμα: Είναι ο μισθός η πρώτη προτεραιότητα των εργαζομένων;

Ωστόσο, η δημοσίευση των μισθολογικών ζωνών δεν πρέπει να είναι παρορμητική. Αντίθετα, απαιτεί μια μελετημένη στρατηγική από τους υπεύθυνους, που πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι μισθοί που παρέχουν είναι ανταγωνιστικοί και ότι λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν μισθολογικών κενών.

Οι προσδοκίες της νέας γενιάς για διαφάνεια -σε συνδυασμό με την περιορισμένη αγορά εργασίας που έχει δώσει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να περιμένουν περισσότερα από τους δυνητικούς εργοδότες- έχουν οδηγήσει σε περισσότερες μισθολογικές αποκαλύψεις.


Με πληροφορίες από WorkLife 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.