14 Νοέ 2024
READING

Θα επιστρέψει η κινηματογραφική βιομηχανία στα προπανδημικά επίπεδα;

4 MIN READ

Θα επιστρέψει η κινηματογραφική βιομηχανία στα προπανδημικά επίπεδα;

Θα επιστρέψει η κινηματογραφική βιομηχανία στα προπανδημικά επίπεδα;

Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται το πώς και εάν μπορεί να απολαύσει τα έργα της έβδομης τέχνης. Ήταν λογικό επακόλουθο οι επισκέψεις στις κινηματογραφικές αίθουσες να μειωθούν δραματικά. Το ζήτημα όμως είναι ότι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και αυτό το “μόνιμο σύμπτωμα” του Covid καλείται τώρα να διαχειριστεί η παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.

Πριν από ένα χρόνο, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο συζητούσαν ακριβώς για το ίδιο θέμα: την ευκολία της επιλογής των θεατών να παρακολουθούν Netflix και Amazon Prime ως κατάλοιπο των lockdown. Η μετάβαση από την αναγκαστική εξοικείωσή τους με το streaming λόγω συγκυριών στην ευελιξία και την επιλογή, αποδείχθηκε καταστροφική για μια αγορά που βρισκόταν σε ύπνωση επί μία διετία. Ο Μάρτιν Σκορσέζε μιλούσε τότε για τον «θάνατο του κινηματογράφου», ενώ άλλοι για τη «δολοφονία των κινηματογραφικων αιθουσών». Σήμερα η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή, αφού οι θεατές επέστρεψαν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά όχι με τους ίδιους ρυθμούς που ίσχυαν προπανδημικά.

Διαβάστε ακόμα: Streaming ή κινηματογράφος; | Ο James Bond έχει την απάντηση

Σε όλο τον κόσμο οι κινηματογράφοι και οι κινηματογραφικές αίθουσες έκλεισαν, τα φεστιβάλ ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν και οι κυκλοφορίες ταινιών μεταφέρθηκαν σε μελλοντικές ημερομηνίες ή αναβλήθηκαν επ’ αόριστο. Λόγω της καθυστερημένης επανεκκίνησης της συγκεκριμένης αγοράς, το παγκόσμιο box office έχει μειωθεί κατά δισεκατομμύρια δολάρια και το streaming έχει εκτιναχθεί.

Το οκτάμηνο του 2022 το αμερικάνικο box office απέφερε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 31% σε σύγκριση με το 2019. Παραμένει σε ρυθμό να αποδώσει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο δεν αναμένεται ανατροπή του αρνητικού κλίματος. Ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την πτώση του box office, όπως ο σημαντικά περιορισμένος αριθμός ταινιών που κυκλοφορούν. Μόνο 46 ταινίες κυκλοφόρησαν ευρέως από τις αρχές του έτους, ενώ το 2019, κατά την ίδια περίοδο, είχαν κυκλοφορήσει ευρέως 75 ταινίες.

Μήπως λοιπόν το πρόβλημα εστιάζεται και στην αντίληψη των ίδιων των κινηματογραφιστών και των παραγωγών ότι το μέλλον για τις κινηματογραφικές αίθουσες όπως τις γνωριζαμε, δεν θα έχει θετική κατάληξη; Ή έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια επιθετική τακτική που θα τους φέρει σε ευθύ ανταγωνισμό με τις πλατφόρμες streaming; Ενδεικτική είναι η απόφαση της εταιρείας παραγωγής Warner Brothers να κάνει όλες τις ταινίες της του 2021 διαθέσιμες στην συνδρομητική της πλατφόρμα streaming την ίδια μέρα με την κυκλοφορία τους στις αίθουσες. Ήταν μια ανακοίνωση που προκάλεσε συζητήσεις, καθώς μέχρι τότε, οι νέες ταινίες έβγαιναν πρώτα στους κινηματογράφους για τρεις μήνες, πριν γίνουν διαθέσιμες σε κάποια πλατφόρμα. Πολλοί ήταν που φοβήθηκαν ότι οι θεατές, αν μπορούν να δουν μια καινούρια ταινία στο σπίτι τους, δεν πρόκειται να βγουν για να την παρακολουθήσουν σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Διαβάστε ακόμα: Η πτώση του Blockbuster και ο κινηματογράφος

Το αποτέλεσμα όμως ήταν αναπάντεχο. Την κίνηση αυτή ακολούθησαν και άλλα στούντιο, οι πλατφόρμες λειτούργησαν συμπληρωματικά με τους κινηματογράφους ως προς τα έσοδα των εταιρειών παραγωγής και το σημαντικότερο; Οι θεατές, ανεξάρτητα από το εάν επισκέπτονται μία αίθουσα ή κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους, μπορούν να βλέπουν ταινίες με κάθε τρόπο. Και μάλιστα οι σινεφίλ ξοδεύουν πλέον περισσότερα χρήματα όταν πηγαίνουν στους κινηματογράφους, επιλέγοντας εισιτήρια υψηλότερης τιμής για να δουν ταινίες σε premium οθόνες και αγοράζοντας περισσότερες παροχές. Γιατί συνέβη κάτι τέτοιο;

Επειδή η βιομηχανία αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι οι κινηματογράφοι δεν είναι η μοναδική επιλογή για την προβολή ταινιών αλλα είναι εντελώς μοναδική εμπειρία. Σειρές όπως το “Game of Thrones” του HBO και το “The Mandalorian” της Disney+ έχουν επιδράσει σημαντικά στο σύγχρονο πολιτιστικό πνεύμα χωρίς τη βοήθεια των αιθουσών και αυτο αποτυπώνει την δύναμη της τηλεόρασης και του streaming.

Θα αντικαταστήσουν οι σειρές τον κινηματογράφο; Μάλλον αδύνατον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κινηματογραφικές προβολές θα πραγματοποιούνται όπως σήμερα ή ότι θα εξαφανιστούν τελείως. Η κινηματογραφική βιομηχανία γνωρίζει ότι η επισκεψιμότητα δεν θα επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα, τουλάχιστον όχι για όλες τις ταινίες ή για όλους τους θεατές. Γι’ αυτό συνυπάρχουν με τις πλατφόρμες streaming, συνεργάζονται μαζί τους και σε επίπεδο παραγωγής και προετοιμάζονται για ένα υβριδικό μέλλον.

Με πληροφορίες από CNBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.