Η ζήτηση για νέους εργαζόμενους έχει αγγίξει το ζενίθ για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία, με τις κορυφαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας να αναζητούν την επόμενη γενιά προγραμματιστών, αναλυτών δεδομένων και επαγγελματιών πληροφορικής ανάμεσα στους Gen Z-ers. Αναπόφευκτα. Όμως πρώτα θα πρέπει να κατανοήσουν τι θέλει η Gen Ζ.
Η αποκωδικοποίηση της γενιάς αυτής δεν είναι εύκολη, ούτε και αφορά μόνο τις εταιρείες τεχνολογίας. Ενδεχομένως όμως να είναι και οι μόνες που αντιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά των Gen Z-ers περισσότερο από κάθε άλλον. Γιατί είναι οι άνθρωποι που θεωρούν αυτονόητη την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την κατοχή smartphone και gadgets, διαχειρίζονται με τρομερές δεξιότητες κάθε ψηφιακό εργαλείο που για άλλους φαντάζει ακατανόητο -ακόμη και άχρηστο πολλές φορές- και ουσιαστικά ζουν με την τεχνολογία.
Ως οι πρώτοι ψηφιακοί ιθαγενείς, καλούνται να συνυπάρξουν με τις προηγούμενες γενιές και στον εργασιακό χώρο, όπου το στυλ εργασίας, τα κίνητρα και οι προτεραιότητές τους θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Και στην περίπτωση των τεχνολογικών επιχειρήσεων, να βιοποριστούν από την τεχνολογία.
Διαβάστε ακόμα: Ήρθαν οι Gen-trepreneur Z-ers για να επαναπροσδιορίσουν την εργασία
Όσο και εάν το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υπεύθυνο για την προσέλκυση εργαζομένων, οι εργοδότες είναι αυτοί που θα πρέπει να παρέχουν πολύ σαφείς στόχους που οι ομάδες τους θα μπορούν και να επιτύχουν και να καταλαβαίνουν. Για να μείνουν όμως, αυτοί στην εργασία τους, θα πρέπει να αισθάνονται ότι η αποστολή της εταιρείας όπου θα εργαστούν είναι πραγματική. Ενδεικτικό είναι ότι τέσσερις στους 10 Gen Z-ers θα αποδέχονταν ακόμη και μείωση στο μισθό τους, αν αυτό θα τους έκανε να αισθάνονται ότι η δουλειά τους συνεισφέρει στον κόσμο ή στην κοινωνία.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανάγκη να δουν πως η εταιρεία που τους προσεγγίζει για να συνεργαστεί μαζί τους, παρέχει ηθική προσωπική δέσμευση. Τι σημαίνει αυτό; Γνωρίζοντας τους νέους υπαλλήλους και συζητώντας μαζί τους, οι recruiters μπορούν να μάθουν τι είναι σημαντικό για εκείνους και πώς αυτό θα μπορούσε να εναρμονιστεί με τη συνολική αποστολή της εταιρείας. Δεν είναι λίγες εξάλλου οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια διαδικασίας αξιολόγησης και πρόσληψης προσωπικού, αξιοποιούν τη δυνατότητα διάδρασης με το υπάρχον προσωπικό. Από τη μια οι υποψήφιοι εξηγούν τι θέλουν να προσφέρουν στην εταιρεία με βάση τις δικές τους αρχές, ενώ μπορούν να ακούν μηνύματα με τις απόψεις εργαζόμενων για το τι τους αρέσει στη δουλειά τους και τι θα ήθελαν να κάνουν διαφορετικά.
Είναι σημαντικό για του Gen Z-ers να ξέρουν ότι μπορούν να ακουστούν. Και προς όφελος των εταιρειών, να είναι σε θέση να ακούν, να παρακάμπτουν κάθε παρωχημένη διαδικασία και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ειλικρινή feedbacks.
Διαβάστε ακόμα: Πώς κερδίζεται η αφοσίωση της Gen Z
Η επίτευξη αυτού του στόχου περνάει και μέσα από το reverse mentoring. Σε αυτό το νέο ευέλικτο μοντέλο εκπαίδευσης προσωπικού, ένας νεότερος ηλικιακά υπάλληλος καθοδηγεί έναν μεγαλύτερο απ’ αυτόν. Η ιδέα βασίζεται στο ότι ο νέος υπάλληλος μπορεί να μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τον ανώτερο και πιθανότατα μεγαλύτερο ηλικιακά συνάδελφο του, ο οποίος μπορεί να είναι λιγότερο εξοικειωμένος. Το να δοθεί η δυνατότητα στους Gen Z-ers να μοιραστούν τις γνώσεις τους και μάλιστα σε έναν τομέα που τον κατέχουν όπως η τεχνολογία, είναι ιδανικό αρχικά για την προσέλκυση αυτής της γενιάς και στη συνέχεια για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων.
Άρα οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να επιμεληθούν με προσοχή την εταιρική τους κουλτούρα, ώστε να είναι ελκυστική για το είδος των εργαζομένων που χρειάζονται. Χρειάζεται να εξηγήσουν κατανοητά το επιχειρηματικό τους πλαίσιο, ώστε να μπορούν να πουν στους Gen Z-ers “Ελάτε να γίνετε μέλη μας. Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε” και στη συνέχεια να τους δώσουν την ευκαιρία να το κάνουν μαζί.
Με πληροφορίες από το HR Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.