Με έναν διαφορετικό τρόπο μπορεί να ωφεληθεί η αγορά από τον εθισμό που εμφανίζεται να έχει η Gen Z με τα smartphones. Η κοινωνικά υπεύθυνη στάση των retailers απέναντι στις διαταραχές ψυχαναγκασμού που έχουν παρατηρηθεί λόγω αυτού του εθισμού, μπορεί να τους βγει σε καλό.
Αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και εκτιμάται ότι ξοδεύουν 143 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις πολλές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, από την ακριβή στέγαση μέχρι τους πολύ χαμηλούς μισθούς. Οι Gen Z-ers διαθέτουν οικονομικό μυαλό, ανησυχούν για τις μελλοντικές τους προοπτικές και έχουν επιχειρηματική νοοτροπία, ωστόσο η σύνδεση μεταξύ του εθισμού στα smartphones και της καταναγκαστικής αγοραστικής συμπεριφοράς που εμφανίζουν, δεν εναρμονίζεται σε κανένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής.
Έχοντας μεγαλώσει χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες, αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι online πολύ περισσότερο από άλλες. Το 55% της Gen Z χρησιμοποιεί το smartphone του για πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα, ενώ το 31% αισθάνεται άβολα αν μείνει χωρίς το τηλέφωνό του έστω και για 30 λεπτά ή λιγότερο. Εκτός του ότι αποτελούν το κύριο μέσο για κοινωνική αλληλεπίδραση, τα smartphones είναι και ο πιο δημοφιλής τρόπος αγορών. Η τόσο εκτεταμένη χρήση και η εξάρτηση από τα smartphones ωστόσο εκτός από το ότι προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας στους Gen Z-ers, όπως άγχος και στρες, συνδέονται με μια ψυχαναγκαστική αγοραστική συμπεριφορά.
Η ψυχαναγκαστική αγοραστική συμπεριφορά είναι ένας εθισμός που συνδέεται με ενοχές και μια επαναλαμβανόμενη παρόρμηση για αγορά προϊόντων, που μπορεί να είναι φθηνά και άχρηστα. Αυτές οι αγορές γίνονται συνήθως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνέπειες.
Υπάρχουν δύο παράγοντες που ενισχύουν τη σχέση μεταξύ του εθισμού στα smartphones και της ψυχαναγκαστικής αγοραστικής συμπεριφοράς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Και οι δύο έχουν να κάνουν με την ικανότητα διαχείριση της διάθεσης. Πρώτον, οι νέοι με εθισμό στα smartphones μπορεί να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για να διαχειριστούν αρνητικά συναισθήματα και δυσάρεστες διαθέσεις. Δεύτερον, διαπιστώθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποια άτομα σε μια “κατάσταση ροής”, που σημαίνει ότι είναι εντελώς απορροφημένα σε μια δραστηριότητα – στην προκειμένη περίπτωση στην περιήγηση στο τηλέφωνό τους. Κοινώς, χάνουν την αίσθηση του χρόνου.
Ως ψυχαναγκαστικοί αγοραστές βιώνουν μια σύντομη βελτίωση της διάθεσής τους καθώς πραγματοποιούν μια αγορά, η οποία λειτουργεί θετικά και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να αγοράζουν. Όχι όμως για πολύ και όχι με σταθερότητα. Αυτό τους κατατάσσει αυτόματα στους παρορμητικούς καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα υπολογήσιμο αγοραστικό κοινό.
Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν όμως οι ίδιες οι εταιρείες αυτο το φαινόμενο; Η ψυχαναγκαστική αγορά δεν είναι ωφέλιμη ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τις επιχειρήσεις. Μπορεί να φαίνεται παράλογο να περιμένει κανείς από μια εταιρεία λιανικής πώλησης να θυσιάσει την αύξηση των πωλήσεων από τις ψυχαναγκαστικές αγορές που τροφοδοτούνται από τη χρήση των smartphones, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για κοινωνικά υπεύθυνη δράση.
Οι retailers θα μπορούσαν να αναπτύξουν αλγορίθμους που θα εντοπίζουν τους καταναλωτές της Gen Z με ψυχαναγκαστική αγοραστική συμπεριφορά, να τους αφαιρούν από τα newsletters ή να βάζουν ένα όριο στα χρήματα που μπορούν να ξοδευτούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε ακόμα: Millennials, Gen Z και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά
Και ποιο θα ήταν το όφελος τελικά; Μια τέτοια δράση από τις εταιρείες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα μπορούσε να ενισχύσει τις εταιρείες αυτές στα μάτια των καταναλωτών που εκτιμούν όλο και περισσότερο την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Το κόστος ζωής αποτελεί ήδη μια σημαντική ανησυχία για τη Gen Z. Για τη μείωση των κινδύνων της ψυχαναγκαστικής αγοράς και τη διάδοση μιας κουλτούρας υπεύθυνων αγορών, χρειάζεται η εφαρμογή κάποιου ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνου marketing. Για το κοινό καλό.
Με πληροφορίες από Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.