26 Απρ 2024
READING

Η συγκρατημένη H&M στην Ελλάδα και η απόσταση που τη χωρίζει από τη Zara

5 MIN READ

Η συγκρατημένη H&M στην Ελλάδα και η απόσταση που τη χωρίζει από τη Zara

Η συγκρατημένη H&M στην Ελλάδα και η απόσταση που τη χωρίζει από τη Zara

Συγκρατημένη και σε αρκετή απόσταση από πλευράς τζίρου –καθώς και με μικρότερο δίκτυο καταστημάτων– από τη Zara, εμφανίζεται ως προς την επέκταση του δικτύου της στην ελληνική αγορά η H&M.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στον κόσμο –αλλά και στη χώρα μας- που έχει καταφέρει ωστόσο να κερδίσει πίσω ένα μέρος από τις πωλήσεις που έχασε μέσα στην πανδημία, έκανε τη μοναδική της κίνηση σε επίπεδο επέκτασης του δικτύου της εντός του 2021, που ήταν η δημιουργία και η έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος, COS, που ανήκει στον όμιλο H&M και λειτούργησε στο εμπορικό κέντρο Golden Hall. Το COS είναι το premium brand του ομίλου H&M, το οποίο διαθέτει τόσο γυναικεία όσο και ανδρικά ρούχα και αξεσουάρ.

Την ίδια στιγμή παγκοσμίως εντός του 2022 η H&M είχε ένα ανοδικό τρίμηνο στο τζίρο της με 3%, παρά το αρχικά αδύναμο ξεκίνημα που είχε ο Ιούνιος, ωστόσο η περίοδος έκλεισε εν τέλει θετικά στις 31 Αυγούστου. Εκτιμάται ότι η εικόνα της αγοράς ένδυσης έχει ήδη εμφανίσει τα πρώτα σημάδια κόπωσης λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της H&M κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα: Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

H απόσταση από τη Zara Hellas

Για να αντιληφθεί κανείς πάντως που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η H&M σε σύγκριση με τον ισχυρό της ανταγωνιστή τον όμιλο ITX (Zara, Oysho, Berska, Massimo Dutti κ.λπ.), ο τζίρος της ήταν 122,39 εκατομμύρια ευρώ του 2021. Eνδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι το 2021 η H&M στην Ελλάδα κατέγραψε ζημιογόνα αποτελέσματα μετά από φόρους, που έφτασαν τα 6,77 εκατομμύρια ευρώ, όταν ακόμα και στη χρονιά των lockdown, το 2020 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,28 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία επηρεάστηκε έντονα στη διάρκεια του 2021 από την εκτόξευση των λοιπών εξόδων της που από 107 χιλιάδες ευρώ την προηγούμενη χρονιά εκτοξεύτηκαν στα 6,47 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από φορολογικό πρόστιμο – προσαύξηση που επιβλήθηκε στην εταιρεία. Ωστόσο το ισχυρό της ταμείο στα 24,7 εκατομμύρια ευρώ, είναι αυτό που της διασφαλίζει ισχυρή ρευστότητα.

Φέτος όμως η εικόνα για την H&M αναμένεται ότι θα είναι εντελώς διαφορετική, με συνολικά βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις.

Η πορεία του ομίλου της Zara στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο της Zara, την ITX Hellas είναι σημαντική η απόσταση που τη χωρίζει από τη δεύτερη H&M. Βασική διαφορά όμως μεταξύ των δύο είναι ότι στον όμιλο ITX Hellas ενοποιούνται όλες οι δραστηριότητες στη χώρα μας (οι μάρκες που προαναφέραμε) και όχι μόνο η Ζara. Γι’ αυτό και στη χρήση που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2022, η ITX Hellas τζίραρε 457,9 εκατ. ευρώ από 328,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2021. Σε ό,τι αφορά τις κάτω γραμμές των οικονομικών της αποτελεσμάτων διπλασίασε την κερδοφορία της προ φόρων στα 29,53 εκατ. ευρώ από 14,57 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο για να αποτυπώσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα που σχετίζεται με την απόσταση της H&M με τη Zara στην Ελλάδα στην τελευταία συγκρίσιμη χρονιά πριν ενοποιήσει σε μία όλες τις εταιρείες του ο όμιλος Inditex το 2019 (η ενοποίηση έγινε το 2020), πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τζίρος μόνο για τη Zara Hellas ήταν 296 εκατομμύρια ευρώ (αντίστοιχα 159,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος για την H&M το 2019).

Διαβάστε ακόμα: To Shein αξίζει όσο το Zara και η H&M μαζί. Πώς τα κατάφερε;

Συγκράτηση κόστους για τον δύσκολο χειμώνα και το απρόβλεπτο 2022

Επιστρέφοντας στην H&M, βασική στρατηγική της στη χώρα μας είναι ότι θα κινηθεί με όσο το δυνατόν περιορισμένα λειτουργικά έξοδα για το απρόβλεπτο 2022 – κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία -, μειώνοντας στον μεγαλύτερο εφικτό βαθμό την έκθεσή της στην αγορά, σε μία χρονιά που αναμένεται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο να παρουσιάζει ακόμα σημαντικότερες δυσκολίες, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους. Επομένως ίσως το πιο σημαντικό πεδίο και η πιο απαιτητική άσκηση που καλείται να λύσει τώρα η εταιρεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είναι ο έλεγχος του κόστους.

Η H&M διατηρεί στην Ελλάδα 36 καταστήματα, από τα οποία το 1 είναι αυτό της COS στο Golden Hall. H παρουσία της είναι αισθητή σε όλες τις μεγάλες πόλεις εκτός από την Αθήνα. Τόσο στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και το Αγρίνιο, την Κόρινθο καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε επίπεδο στρατηγικής βιωσιμότητας, η H&M ακολουθεί το μοντέλο του ομίλου H&M έχοντας στο επίκεντρο τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνει, της χρήσης νερού και των πρώτων υλών, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αυξήσει τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν στον καθημερινό κύκλο λειτουργίας της. Επίσης συμμετέχει σε συνεργασία με επίσημους φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α. και Αlpha Green ΑΒΕΕ , σε προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, χαρτιού, αλουμινίου, συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών καθώς και μπαταριών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.