26 Απρ 2024
READING

H Nestlé υιοθετεί νέα τεχνολογία για τα plant-based προϊόντα της

3 MIN READ

H Nestlé υιοθετεί νέα τεχνολογία για τα plant-based προϊόντα της

H Nestlé υιοθετεί νέα τεχνολογία για τα plant-based προϊόντα της

Ανιχνεύοντας την καταναλωτική στροφή προς τα εναλλακτικά τρόφιμα, η Nestlé μελετά την ανάπτυξη προϊόντων με χρήση μη ζωικών γαλακτοκομικών πρωτεϊνών προκειμένου να αναζητήσει νέους τρόπους για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για διατροφή πιο φιλική προς το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση και τη θρεπτικότητα που επιθυμούν.

Το ενδιαφέρον όμως πλέον επεκτείνεται πέρα από το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου και τα burgers λαχανικών. Οι νέοι vegans ή απλά αυτοί που επιθυμούν να εντάξουν στη διατροφή τους περισσότερες plant-based τροφές, εξερευνούν τις εναλλακτικές που έχουν για το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τι σνακ μπορούν να βρουν χωρις ζωικά συστατικά, δοκιμάζουν συνταγές και πειραματίζονται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, επενδύει σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2017, εξαγόρασε την Sweet Earth, μια εταιρεία που παράγει plant-based κρέας μεταξύ άλλων. Το 2021 παρουσίασε στην ευρωπαϊκή αγορά το εναλλακτικό ρόφημα Wunda, ενώ παράλληλα λάνσαρε τις φυτικές παραλλαγές μερικών από τα κορυφαία προϊόντα της, όπως τις κρέμες γάλακτος Coffee-mate, τα Nescafe Lattes, τις σοκολάτες KitKat V, τις κρέμες γάλακτος Starbucks και την κατεψυγμένη πίτσα DiGiorno.

Διαβάστε ακόμη: Η γενιά Ζ κάνει και την σοκολάτα vegan

Φέτος η Nestlé θα προχωρήσει σε πειραματικό λανσάρισμα σε μερικά καταστήματα της αμερικανικής αγοράς, προϊόντα -σοκολατούχα και μη- που μοιάζουν με γάλα και περιέχουν μη ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες παρασκευάζονται από την επίσης αμερικανική startup εταιρεία Perfect Day. Το νέο στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά, είναι η ζύμωση ακριβείας.

Η ζύμωση είναι μια πανάρχαια τεχνική που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας, kimchi και γιαουρτιού. Έχει όμως κερδίσει γρήγορα έδαφος στην αγορά, επειδή τα προϊόντα που παρασκευάζονται με τη μέθοδο αυτή έχουν πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, μπορούν να παραχθούν γρήγορα και είναι σχετικά φθηνά.

Η startup Perfect Day κατάφερε να ενσωματώσει τη μη ζωική πρωτεΐνη γάλακτος σε όλα τα είδη, από σοκολάτες και μείγματα κέικ μέχρι τυρί κρέμα και σκόνη πρωτεΐνης, δημιουργώντας μια νέα τεχνολογία αιχμής η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Η παραγωγή της πρωτεΐνης γίνεται με ζύμωση ακριβείας, μιας διαδικασίας μέσω της οποίας οι μύκητες τροποποιούνται, ώστε να παράγουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος όταν ζυμώνονται. Η πρωτεΐνη, που είναι πανομοιότυπη με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα, προσφέρει θετικά διατροφικά και λειτουργικά οφέλη, είναι κατάλληλη για vegans και δεν περιέχει λακτόζη.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé λανσάρει υποκατάστατο γαλακτοκομικών προϊόντων τρίτης γενιάς

Εκτός από τη Nestlé όμως και άλλες μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν ενσωματώσει το συγκεκριμένο συστατικό στα προϊόντα τους. Συγκεκριμένα, η Starbucks ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα δοκιμάσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα το γάλα που παρασκευάζεται από την Perfect Day ενώ η Mars δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα συνεργαστεί με την startup για να φτιάξει μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος με γαλακτοκομικές μη ζωικές πρωτεΐνες.

Η περιορισμένη κυκλοφορία του νέου φυτικού ροφήματος πρωτεΐνης, θα της επιτρέψει να ενσωματώσει τις νέες υποσχόμενες τεχνολογίες στα προϊόντα της ενώ θα τη βοηθήσει να παρακολουθήσει την ανταπόκριση των καταναλωτών σε αυτή την κατηγορία λειτουργικών τροφίμων, μελετώντας χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, την υφή και τα επίπεδα γλυκύτητας.

Ανεξάρτητα από το αν το λανσάρισμα του προϊόντος με το Perfect Day είναι επιτυχές, η Nestlé ανακοίνωσε ότι δεν εγκαταλείπει το ζωικό γάλα και πάντα με το βλέμμα στο μέλλον, θα συνεχίσει να αφήνει την επιλογή στον καταναλωτή.

Με πληροφορίες από Food Retail

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.