25 Απρ 2024
READING

3 τρόποι να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα του e-shop σας

3 MIN READ

3 τρόποι να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα του e-shop σας

3 τρόποι να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα του e-shop σας

Με το ηλεκτρονικό εμπόριο ολοένα να κερδίζει τους καταναλωτές, κάθε επιχείρηση που θέλει να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική στην αγορά, διαθέτει e-shop. Πώς μπορεί όμως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να ξεχωρίσει περιλαμβάνοντας μία σειρά από λειτουργίες και δυνατότητες που να βελτιώνουν την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών; 

Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να κάνουν αγορές εκτός των τοπικών παντοπωλείων και φαρμακείων. Έτσι, στράφηκαν στην μόνη εναλλακτική που είχαν, τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Τώρα, παρόλο που δεν υπάρχει πλέον καθεστώς lockdown και οι περιορισμοί έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στις περισσότερες χώρες, οι καταναλωτές δείχνουν πρόθυμοι να συνεχίσουν να αξιοποιούν το ηλεκτρονικό κανάλι για ορισμένες αγορές τους. 

Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος του e-commerce δεν ήταν μόνο μια αναγκαία λύση, αλλά αποδεικνύεται και μια σημαντική τάση για τα επόμενα έτη. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που μπορούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο ανταγωνισμό του διαδικτύου. Έτσι, στόχος κάθε επιχείρησης που στοχεύει στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να προσελκύσει έναν ικανοποιητικό αριθμό πελατών. Πώς θα το πετύχει αυτό;

Διαβάστε ακόμα: Από το courier στο ecommerce

  1. Γρήγορη και εύκολη ολοκλήρωση αγορών 

Μία εύκολη στην χρήση εφαρμογή είναι πάντοτε πιο ευχάριστη. Έχει αποδειχθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών του διαδικτύου, εγκαταλείπει τις αγορές του λόγω των κουραστικών βημάτων κατά την διαδικασία του checkout. Όταν ο χρήστης φτάσει στην σελίδα ολοκλήρωσης των αγορών του, θέλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να συμπληρώσει τα στοιχεία του. Ηλεκτρονικά καταστήματα που αναγκάζουν τους χρήστες να ολοκληρώνουν σταδιακά τα βήματα συμπλήρωσης των στοιχείων τους χάνουν έναν τεράστιο αριθμό πελατών.

Κατά συνέπεια, η σελίδα του checkout θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο χρήστης να συμπληρώνει άμεσα της πληροφορίες χωρίς να νιώθει ότι χάνει τον χρόνο του συμπληρώνοντας στοιχεία. Επιπροσθέτως, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγορές των πελατών, θα πρέπει να παρέχονται όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμών. Αυτό συμπεριλαμβάνει την τραπεζική κατάθεση, την αντικαταβολή, την πληρωμή με κάρτα και φυσικά τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

2. Βελτίωση κατάταξης της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πως το SEO είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μιας ιστοσελίδας. Ειδικότερα, όμως, για ένα e-shop είναι βασικός παράγοντας για την αύξηση των πωλήσεων. 

Ωστόσο, πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τα e-shop για να παρέχουν διαδικτυακή προσβασιμότητα αγορών στο site τους είναι ίδιες με τις τεχνικές SEO: η ύπαρξη εικόνων, περιγραφικών links, λέξεις-κλειδιά γύρω από ένα θεματικό περιεχόμενο και όχι σε μεμονωμένα keywords γύρω από εξειδικευμένες αγορές, keywords γύρω από εξειδικευμένες αγορές (niche markets). 

Με άλλα λόγια, διαμορφώνοντας έναν οργανωμένο ιστότοπο δεν χρειάζεται να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος για να ακολουθήσει στις τεχνικές SEO, γιατί τις έχει εφαρμόσει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας ένα δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε ακόμα: Από το courier στο ecommerce

3. Ενίσχυση της πιστότητας μέσω αρχών ενσωμάτωσης και ένταξης

Οι Millennials και και οι Gen Z-ers προτιμούν να υποστηρίζουν επώνυμα brands που ενδιαφέρονται να ακούν την γνώμη τους και να επικοινωνούν μαζί τους. Υιοθετώντας, λοιπόν, την διαδικτυακή προσβασιμότητα ως βασικό χαρακτηριστικό του e-shop, η αξία του στα μάτια των καταναλωτών θα αυξηθεί. Αυτή η νέα φήμη είναι πιθανό να συγκεντρώσει μαζική προσοχή και σεβασμό, που μεταφράζεται με πιστούς καταναλωτές από ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες και κοινότητες. 

Ένα e-shop για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό πρέπει να αφουγκραστεί και να συμπεριλάβει τους καταναλωτές και τις ανάγκες του. Αυτό που επιθυμούν είναι η εμπειρία των αγορών τους να είναι ευχάριστη, βασιζόμενη στην εύκολη πρόσβαση και χρήση του ηλεκτρονικού καταστήματος για όλους. 

Με πληροφορίες από The Drum 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.