25 Απρ 2024
READING

Γιατί οι e-retailers δεν πρέπει να προσφέρουν πολλές επιλογές στον καταναλωτή

3 MIN READ

Γιατί οι e-retailers δεν πρέπει να προσφέρουν πολλές επιλογές στον καταναλωτή

Γιατί οι e-retailers δεν πρέπει να προσφέρουν πολλές επιλογές στον καταναλωτή

Σήμερα πλέον οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν τα πάντα. Tι θέλουν να αγοράσουν και από πού, πώς θέλουν να το πληρώσουν και πώς θέλουν να το παραλάβουν. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε όλες τις επιλογές που παρουσιάζονται μπροστά τους, χάνεται η αξία της αγοράς ως πράξη. 

Αναρωτιούνται διαρκώς: “Να κάνω την αγορά online ή στο κατάστημα; Θα πρέπει να εμπιστευτώ την πρόταση αυτού του influencer; Θα πρέπει να μοιραστώ τα προσωπικά μου στοιχεία για μια προωθητική ενέργεια; Θα πρέπει να μου το αποστείλουν ή να το παραλάβω από το κατάστημα”; Και οι δυνητικές επιλογές που πιστεύουν ότι έχουν, μπορούν να συνεχίζονται εσαεί.

Κάθε αγορά όμως προϋποθέτει μια ατελείωτη σειρά αποφάσεων που συνήθως πηγάζει από τις ανησυχίες που δημιουργούνται στους καταναλωτές. Και εδώ είναι η πρόκληση για τους retailers. Αυτή η επιλογή των πάντων, μπορεί εύκολα και γρήγορα να μετατραπεί σε επιλογή του τίποτα. Κάθε στιγμή επιλογής μπορεί να δημιουργήσει ένα εμπόδιο, που μπορεί να αποδυναμώσει τη δυναμική ολόκληρης της εμπειρίας αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Buy Now Pay Later: Παγίδα ή εργαλείο για τον σύγχρονο καταναλωτή;

Τα καλά νέα είναι ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για ευκολία και άνεση έχουν εξελιχθεί και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους εμπόρους και τους λιανοπωλητές να υπερβούν τα όρια στις απαντήσεις τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η αγοραστική συμπεριφορά περνάει έναν τεράστιο ψηφιακό μετασχηματισμό. Χάρη στις νέες τεχνολογίες οι αγορές έχουν εξελιχθεί σε μια υβριδική εμπειρία που κινείται απρόσκοπτα online και offline.

Γιατί ανησυχούν όμως οι καταναλωτές και μετατρέπουν κάθε αγορά σε Οδύσσεια; Αρκετοί καταναλωτές έχουν άγχος σχετικά με την προσθήκη προϊόντων στο ηλεκτρονικό τους καλάθι. Καθώς πολλές από τις ανακαλύψεις προϊόντων ξεκινούν πλέον διαδικτυακά, μερικές φορές οι αγορές γίνονται πιο περίπλοκες. Οι καταναλωτές δεν αισθάνονται σίγουροι για το προϊόν εάν δεν το έχουν δει από κοντά ή εάν δεν το έχουν δοκιμάσει στην περίπτωση των ρούχων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα καλά οργανωμένο τμήμα με σχετικές κριτικές θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους μπερδεμένους καταναλωτές. Παράλληλα τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγοραστές να “δοκιμάσουν” το προϊόν.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το μέλλον του online shopping οι ψηφιακοί άνθρωποι-πωλητές;

Οι περισσότεροι καταναλωτές εκμεταλλεύονται την ευκολία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τις αγορές τους, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Ανησυχούν όμως αν αυτό βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση του προϋπολογισμού τους. Αναζητούν, ιδανικά, συνδυασμό της ευκολίας με την εξοικονόμηση – και χρόνου και χρήματος. Η τελική τιμή πρέπει να είναι ξεκάθαρη, χωρίς κρυφές χρεώσεις, να περιλαμβάνει τα έξοδα παράδοσης και ο τρόπος πληρωμής ευέλικτος. Επίσης κίνητρα αγοράς, όπως κουπόνια ή διαδικτυακές εκπτώσεις, θα βοηθούσαν τους αγοραστές να διώξουν τις ανησυχίες τους.

Οι διαδικτυακοί καταναλωτές ανησυχούν όμως για την αξιοπιστία της παροχής προσωπικών στοιχείων σε έναν ιστότοπο. Οι άνθρωποι κάνουν δεύτερες σκέψεις όταν δεν εμπιστεύονται πλήρως έναν retailer, ειδικά όταν πρόκειται για κάποιον που δεν έχουν ξανακούσει και τους ζητάει πληροφορίες που δεν θέλουν να μοιραστούν. Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε e-shop.

Με πληροφορίες από Adweek

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.