H Gen Z είναι γενιά foodie

Οι Gen Z-ers αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης τεχνολογικής επανάστασης του 2000, η οποία επηρέασε τον τρόπο ζωής τους, τη λήψη αποφάσεων, τις προτιμήσεις τους, την κοινωνική τους αντίληψη και τις μελλοντικές τους προοπτικές. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην επηρεάσει και τις διατροφικές τους επιλογές.

Τα μέλη της Gen Z θεωρούν περισσότερο από ποτέ τους εαυτούς τους ως foodies. Τι σημαίνει αυτό; Τους αρέσει να ανακαλύπτουν νέες γεύσεις και να εξερευνούν τεχνικές μαγειρικής την ίδια στιγμή που μετατρέπονται σε αυτοδίδακτους σεφ στο σπίτι με τη βοήθεια των social media.

Συνδέουν άμεσα το τι τρώνε με την ταυτότητά τους και λαμβάνουν υπόψη τους την ηθική, την ευεξία και τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία τους, όταν επιλέγουν τρόφιμα. Δείχνουν σαφή προτίμηση σε υγιεινά τρόφιμα, χωρίς να αποκλείουν και όσα έχουν εξαιρετική γεύση. Τους αρέσει να βγαίνουν για φαγητό ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα εάν μπορούν να επιλέξουν ένα γεύμα από ένα εστιατόριο που κατά την άποψή τους έχει τις ίδιες αξίες με αυτούς και ταιριάζει στην προσωπικότητά τους.

Βιολογικά τρόφιμα χωρίς πρόσθετα

Οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 19 ετών με τα υψηλότερα εισοδήματα είναι εκείνοι που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για τρόφιμα, ενώ τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας θέτουν σε προτεραιότητα τα ρούχα, χωρίς να αποκλείουν τη διατροφή για την οποία ξοδεύουν το 24% του προϋπολογισμού τους. Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές είναι πιο προσεκτικοί στην επιλογή των συστατικών από ό,τι στο παρελθόν, δείχνουν σαφή προτίμηση σε βιολογικά τρόφιμα ή εκείνα χωρίς πρόσθετα.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος των plant-based brands τροφίμων χάρη στη Gen Z

Δημοφιλές το snacking

Η Gen Z προτιμά να τρώει αρκετά μικρά γεύματα ή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά να καθίσει στο τραπέζι για μεσημεριανό. Παρόλο που το 54% από αυτούς προκρίνει μια υγιεινή διατροφική τάση, όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν τα αγαπημένα τους σνακ, μόνο το 3% κατέληξε σε φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς. Μερικά από τα αγαπημένα τους quick snacking brands είναι τα Lay’s, Doritos, Cheetos και Oreo, αλλά και τα healthy Nature Valley.

Διατροφή με λιγότερο κρέας

Μελέτη του 2019 είχε επισημάνει την αυξημένη δεκτικότητα των νέων στην κατανάλωση vegan επιλογών σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Περίπου το 15% έχει ήδη καταναλώσει κρέας φυτικής προέλευσης, ενώ δηλώνουν πρόθυμοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό των ενηλίκων (20%) που δηλώνουν ότι θέλουν να δοκιμάσουν το plant-base κρέας.

Διαβάστε ακόμα: Η προτίμηση στα μη αλκοολούχα ποτά από την Gen Z

Τι αρέσει στη Gen Z να πίνει;

Όταν πρόκειται για μη αλκοολούχα ποτά, οι καταναλωτές της Gen Z αναζητούν πρωτίστως την ενυδάτωση και ροφήματα που παρέχουν ευεξία, τόνωση της ενέργειας και θρεπτική αξία, όπως επίσης και ροφήματα που τους βοηθούν να συνδεθούν με άλλους και δημιουργούν ένα κοινό στοιχείο αναφοράς. Στους Gen Z-ers αρέσουν επίσης οι χυμοί, τα αθλητικά ποτά και τα mocktails με τις παραδοσιακές κατηγορίες του εμφιαλωμένου και του ανθρακούχου νερού, των αναψυκτικών, του τσαγιού και των ενεργειακών ποτών να παραμένουν δημοφιλείς. Το αλκοόλ δεν είναι ελκυστικό για τους καταναλωτές της γενιάς Z, καθώς ανησυχούν για τον αντίκτυπό του στη διάθεσή τους, το επίπεδο ετοιμότητας, ακόμη και την εικόνα τους στα social media. Μόνο το 84% των αγοραστών της Gen Z αγοράζουν αλκοόλ σε σύγκριση με το 90% των Millennials, μια σημαντική διαφορά 6 μονάδων.

Η Gen Z αλλάζει το προφίλ της βιομηχανίας τροφίμων και ροφημάτων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ολιστική προσέγγιση του φαγητού και χρησιμοποιώντας το ως τρόπο έκφρασης.

Με πληροφορίες από το It’s All Goods