27 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν δωρεάν μεταφορικά και γρήγορη παράδοση

4 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν δωρεάν μεταφορικά και γρήγορη παράδοση

Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν δωρεάν μεταφορικά και γρήγορη παράδοση

Η πανδημία πέρασε, η πανδημία πάει – κληροδότησε όμως μια σειρά από νέες καταναλωτικές συνήθειες και εμπορικές πρακτικές που ήρθαν για να μείνουν, αλλά και να εξελιχθούν περαιτέρω. Ανάμεσά τους, τη γρήγορη παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών και μάλιστα χωρίς κόστος ή μέσω συνδρομής.

Όπως διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα ο κόσμος του λιανεμπορίου δέχθηκε τεράστια πίεση από την στροφή του retail προς τα ηλεκτρονικά κανάλια λόγω των δύο πανδημικών ετών. Λόγω του πρώτου lockdown το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2020 η αύξηση της δραστηριότητας των εταιρειών ταχυμεταφορών ανήλθε στο 75%, φτάνοντας τα επίπεδα των σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 60% και 70% αντίστοιχα.

Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο παραγγελιών προς εξυπηρέτηση, πολύ περισσότερο αυξημένος από όσο μπορούσε εν τέλει να εξυπηρετήσει το σύστημα που ήδη λειτουργούσε. Είχε δε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου χρόνου παράδοσης κατά 10 ημέρες στην Αττική, τη δρομολόγηση σπαστών παραγγελιών και την άνοδο του κόστους εξυπηρέτησης λόγω της επιλογής ύστατων λύσεων διανομής, π.χ. χρήση φορτηγών μεταφοράς με χαμηλή πληρότητα, αξιοποίηση ταξί κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα: Από το courier στο ecommerce

Η εικόνα δεν διέφερε πολύ στις υπόλοιπες χώρες, που είδαν επίσης τις καταναλωτικές απαιτήσεις να εκτοξεύονται και να αδυνατούν να τις εξυπηρετήσουν. Η απάντηση δόθηκε σε πολλές περιπτώσεις από τα ίδια τα ηλεκτρονικά καταστήματα και ιδιαίτερα από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, που επένδυσαν σταδιακά σε δικά τους δίκτυα παράδοσης παραγγελιών. Η εμπειρία που αποκόμισαν πολύτιμη για την εσωτερική τους εξέλιξη, αλλά και για το πώς διαμορφώθηκε η καταναλωτική αγορά μετά τη διάθεση εκατομμυρίων προϊόντων που παραγγέλθηκαν ηλεκτρονικά.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι επιτακτικό. Μετά την επίπονη εμπειρία του παρελθόντος, ο σύγχρονος καταναλωτής θέτει ως πρώτο κριτήριο επιλογής ενός e-shop τη γρήγορη, δωρεάν και αποτελεσματική αποστολή, η οποία καθορίζει τις σχέσεις τους με τα διαδικτυακά brands.

Γιατί πλέον η παραμικρή καθυστέρηση στην παράδοση των παραγγελιών δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας στους καταναλωτές αλλά πλήττει και τα έσοδα των λιανοπωλητών, καθώς το 56% των μη ολοκληρωμένων αγορών οφείλεται στις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις παραδόσεις. Τι σημαίνει αυτό;

Οι καταναλωτές μπορεί να επιλέγουν τα προϊόντα που θέλουν και να τα μεταφέρουν στο ηλεκτρονικό τους καρότσι, αλλά σχεδόν το 25% υπολογίζεται ότι δεν ολοκληρώνουν την αγορά τους εξαιτίας του μεγάλου χρόνου παράδοσης. Μάλιστα, η έλλειψη επιλογών παράδοσης αυθημερόν και παραλαβής από το κατάστημα θεωρούνται βασικοί λόγοι για υπαναχώρηση των καταναλωτών από την επιθυμία αγοράς. Γιατι οι πελάτες αναζητούν ταχύτερες και πιο βολικές επιλογές να κάνουν τις αγορές τους.

Διαβάστε ακόμα: Το πρόβλημα του last mile delivery

Υπάρχει όμως και ένα σενάριο με δυσμενέστερη κατάληξη που αφορά την προθυμία με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να αφήσουν τις αγορές τους στη μέση και να επιλέξουν μία άλλη επιχείρηση, η οποία προσφέρει δωρεάν μεταφορικά. Συνεπώς, φαίνεται ότι οι σημερινοί καταναλωτές ασκούν διαρκή πίεση στους e-retailers να τους προσφέρουν βελτιωμένες και κυρίως δωρεάν μεταφορικές υπηρεσίες. Δεν λένε όμως πάντα όχι στην πληρωμή για ταχύτερη αποστολή. Απόδειξη, μεγάλα κανάλια λιανικής πώλησης, όπως το Amazon Prime.

Η τακτική που εγκαινίασε πρώτο το Amazon Prime για μετατόπιση του κόστους της ταχείας παράδοσης σε μια λιγότερο ορατή μηνιαία συνδρομή, το έφερε πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην αμερικανική αγορά, εκπαιδεύοντάς τους ταυτόχρονα να αναμένουν γρήγορη παράδοση χωρίς επιπλέον κόστος. Τώρα η συγκεκριμένη συνδρομή έχει πάνω από 200 εκατομμύρια μέλη, σημειώνοντας αύξηση περίπου 50 εκατομμυρίων νέων συνδρομητών από τις αρχές του 2020.

Ενδεικτικό της εκπαίδευσης αυτής, είναι ότι πάνω από τα τρία τέταρτα του αγοραστικού κοινού στις ΗΠΑ έχουν γίνει πλέον μέλη τουλάχιστον ενός από τα τρία κορυφαία προγράμματα συνδρομής λιανικής, Amazon Prime, Walmart Plus και Target Redcard. Ενώ αντίστοιχα στην ελληνική αγορά, η Skroutz εγκαινίασε τη συνδρομητική υπηρεσία Plus για δωρεάν μεταφορικά στις παραγγελίες που γίνονται μέσω από το “καλάθι αγορών” της ιστοσελίδας με εντυπωσιακή ανταπόκιση.

Καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρόλο που πλέον οι περιορισμοί της πανδημίας είναι λιγότεροι, για όλες τις ανάγκες των αγορών τους, η ταχεία εκτέλεση και διανομή δεν είναι ένα προαιρετικό θετικό στοιχεία, είναι η προσδοκία των καταναλωτών για κάθε διαδικτυακή αγοραστική εμπειρία. Αν, μάλιστα, οι εταιρείες εφοδιαστικής και οι συνεργάτες τους στο λιανικό εμπόριο θέλουν να αποκρούσουν την απειλή των ισχυρών retailers, όπως του Amazon, αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.