19 Απρ 2024
READING

Πώς οι marketers προετοιμάζονται για τις νέες αλλαγές της αγοράς

3 MIN READ

Πώς οι marketers προετοιμάζονται για τις νέες αλλαγές της αγοράς

Πώς οι marketers προετοιμάζονται για τις νέες αλλαγές της αγοράς

Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία των marketers είναι τα δύο κλειδιά που θα βοηθήσουν τους retailers να επιβιώσουν στην αγορά μέσα σε ένα απαιτητικό και ταραχώδες περιβάλλον στο μελλον. Το ερώτημα εάν το μπορούν. 

Η δοκιμασία της πανδημίας έδειξε ότι οι marketers και μπορούν και ξέρουν να επιβιώνουν. Ο κλάδος τους άντεξε εξαλείφοντας παλιές διαδικασίες και τακτικές που δεν υποστήριζαν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Κυρίως όμως επειδή υιοθέτησαν στρατηγικές που είχαν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα στελέχη marketing είδαν ότι είχαν μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίοδο – και μάλιστα περισσότερο από όσο νόμιζαν.

Η έναρξη του τρίτου τριμήνου του 2022, με τον πληθωρισμό, την επιβράδυνση και την οικονομική ύφεση να επηρεάζουν ήδη ολόκληρη την αγορά διεθνώς, βρίσκει τους επικεφαλής του κλάδου να ανησυχούν, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τους προϋπολογισμούς τους.

Διαβάστε ακόμα: Humanized Marketing: Πέρα από την εξατομίκευση

Για τις ομάδες marketing, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση σε μία παρατεταμένη περίοδο συνεχών αλλαγών, όμως, είναι μονόδρομος να κάνουν περισσότερα με λιγότερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χάσουν ούτε μία ευκαιρία προβολής στην αγορά, εξαλείφοντας τους αναποφάσιστους ή αρνητικούς πελάτες, συλλέγοντας δεδομένα και καινοτομώντας με στρατηγικές που δεν μπορεί και να μην είναι ευρέως γνωστές.

Focus στο σωστό κοινό

Είναι η ώρα να επανεξετάσουν οι marketers το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Για το σκοπό αυτό έχουν την επιλογή να προσαρμόσουν το προφίλ του ιδανικού πελάτη στις υπάρχουσες συνθήκες αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να απομακρυνθούν από όσους πελάτες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας αλλά πλέον έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό τους. Γιατί όσο και εάν υπάρχει η πρόθεση και η επιθυμία, αν οι πελάτες-retailers δεν επενδύσουν σε σωστές συνεργασίες marketing, οι καταναλωτές θα οδηγηθούν στον ανταγωνιστή τους και θα χάσουν την όποια ζήτηση υπήρχε για τα προϊόντα τους.

Οι marketers πρέπει επίσης να υιοθετήσουν χρήσιμα εργαλεία μέτρησης, όπως το τρίπτυχο στόχευση προσαρμογής-πρόθεση-δέσμευση, παρακολουθώντας σχολαστικά καμπάνιες και συνομιλίες με υποψήφιους πελάτες με βάση τις αλληλεπιδράσεις, τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, τις συζητήσεις στα social media και τις εκτιμήσεις των ανταγωνιστών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα στο marketing

Ποιες στρατηγικές μπορούν να προσαρμοστούν στο παρόν

Η απόρριψη των στρατηγικών που δεν αποδίδουν τα μέγιστα για την επένδυση που έχει γίνει, δεν είναι ένδειξη αποτυχίας. Αντιθέτως βοηθά τις ομάδες marketing να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση και να διοχετεύσουν το budget των πελατών τους πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα με το account-based marketing, αντί να στοχεύουν σε ένα μεγάλο ακροατήριο ελπίζοντας να προσελκύσουν γενικά κάποιους νέους πελάτες, πλέον απευθύνονται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς (εταιρείες ή κλάδους), οδηγώντας σε συγκεκριμένα και επιθυμητά αποτελέσματα για τους δικούς τους πελάτες.

Μελέτη των δεδομένων

Το να γνωρίζουν τα δεδομένα για κάθε πελάτη τους είναι αυτονόητο και πλέον απαραίτητο. και σε αυτό το σημείο η τακτική του account-based marketing είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η απεικόνιση όλων των πελατών και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται από τη φάση της άγνοιας έως τα βήματα μετά την επίτευξη της πώλησης, δίνει στους marketers τη δυνατότητα να δουν όλη την εικόνα. Και έτσι να λάβουν τις επόμενες αποφάσεις βάσει των τάσεων που έχουν διαπιστώσει ότι διαμορφώνονται, αλλά και να αναλάβουν την επόμενη καλύτερη δράση που επηρεάζει άμεσα τα έσοδα.

Καθώς οι υπεύθυνοι marketing συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη αλλαγή στην αγορά, πρέπει να επικεντρωθούν στους σωστούς αγοραστές, ενώ παράλληλα να προσδιορίσουν ποιες στρατηγικές θα πρέπει να προσαρμόσουν τώρα. Η αξιοποίηση των δεδομένων θα βοηθήσει σε μία σαφή για το μέλλον κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από Digiday

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.