Κατά την πρόσφατη αμερικανική εβδομάδα μόδας πολλοί ήταν οι σχεδιαστές που αγκάλιασαν την αποδόμηση της δυαδικής έννοιας του φύλου, παίζοντας με το χρώμα και τη σχεδίαση με μη συμβατικούς τρόπους που ξεπερνούν τα όρια της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας.
Οι οίκοι μόδας δείχνουν την στροφή προς την τάση gender fluid, δηλαδή της ρευστότητας μεταξύ των δύο φύλων, όπου θηλυκά και αρσενικά χαρακτηριστικά αναμιγνύονται προς μία κατεύθυνση ουδετερότητας.
Η εταιρεία Lifestyle Fred Segal λάνσαρε την πρώτη της συλλογή ρούχων αυτόν τον μήνα με κεντρικό χαρακτηριστικό το gender neutral. Ο ιστότοπος της Stella McCartney παρουσίασε ένα τμήμα unisex που περιλαμβάνει παντελόνια, πουκάμισα, καπέλα, τσάντες και παπούτσια. Ενώ η Prada κυκλοφόρησε τη συλλογή Timecapsule NFT, η οποία επίσης περιλαμβάνει προϊόντα non-gender.
Διαβάστε επίσης: Έρχεται το τέλος στον διαχωρισμό αντρικής και γυναικείας μόδας;
Φυσικά, πρωτεργάτες της τάσης αυτής είναι οι Z-ers και οι Millennium ως εκπρόσωποι δύο γενεών που είναι πιο συνειδητοποιημένες και ευαισθητοποιημένες όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Υποστηρίζουν την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε προσώπου, η οποία πρέπει κατ’ αυτούς να εκφράζεται χωρίς περιορισμούς.
Θεωρούν, μάλιστα, ότι βασικός τρόπος έκφρασης αποτελούν οι στυλιστικές τους επιλογές. Μέχρι πρότινος, ο καθορισμός των σχεδιαστικών συλλογών διακρινόταν σε ανδρική και γυναικεία μόδα με κριτήρια τα σαφή και ξεκάθαρα αρρενωπά και θηλυκά στοιχεία ένδυσης.
Πλέον, όμως, όλες οι έννοιες περί ισότητας των δύο φύλων, αποδοχής των σεξουαλικών προτιμήσεων και ενίσχυσης της διαφορετικότητας, δημιουργούν ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο, όπου τα όρια μεταξύ των φύλων δεν είναι αυστηρά προκαθορισμένα εκ γενετής, αλλά βασίζονται στο πώς νιώθει το κάθε άτομο. Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 1,2 εκατομμύρια Gen Z-ers δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο από τα δύο βιολογικά φύλα.
Επί της ουσίας, υποστηρίζουν ότι δεν είναι το φύλο εκείνο που προσδιορίζει το ύφος της γκαρνταρόμπας, είναι η ανάγκη του καθενός να εκφράσει τις ενδυματολογικές του ανησυχίες μέσω του στιλ, απεγκλωβισμένος από έμφυλους και σεξουαλικούς περιορισμούς. Ακόμη και όσοι έχουν προφανή σεξουαλική ταυτότητα, το gender neutral στιλ δεν είναι αυτό που την αμφισβητεί. Όση θηλυκότητα υπονοεί μία γυναίκα, δένοντας τη γραβάτα στο ανδρόγυνο κουστούμι της, άλλη τόση αρρενωπότητα μπορεί να εκφράσει ένας άντρας δένοντας έναν φιόγκο στην άκρη του see through πουκάμισού του.
Διαβάστε επίσης: Φυλή, φύλο και εκπροσώπηση | Η γκρίζα ζώνη του metaverse
Οι απόψεις τους αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να αντανακλώνται και στην καταναλωτική τους συμπεριφορά. Σύμφωνα με την έκθεση Τhe Gen Z Fashion το 56% των καταναλωτών της γενιάς Ζ αγοράζει ρούχα που δεν απευθύνονται στο βιολογικό τους φύλο. Μάλιστα φετινή έρευνα σε περισσότερους από 4.000 μαθητές Gen Z στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία διαπίστωσε ότι το 45% αναμένει από τα επώνυμα brands να εμπορεύονται gender neutral ρούχα.
Γι’ αυτό οι οίκοι μόδας σπεύδουν να ανταποκριθούν σε αυτό που ζητούν τόσο επιτακτικά οι νέοι καταναλωτές. Δημιουργούν συλλογές με χρώματα και υφάσματα που κολακεύουν τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό σώμα, ενώ αλλάζουν τα μεγέθη και το στυλ των ρούχων. Ωστόσο, οι Gen Z-ers θεωρούν ότι αυτό είναι δεν αρκετό: το 61% πιστεύει ότι οι επωνυμίες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να αποδείξουν ότι «το στυλ δεν πρέπει να έχει φύλο».
Βέβαια, για τη βιομηχανία της μόδας τίποτα δεν είναι τόσο αθώο και κοινωνικά αναγκαίο. Σε μία άκρως διεθνοποιημένη οικονομία, τα υπέρογκα διαφημιστικά συμφέροντα είναι ικανά να διαμορφώνουν τάσεις, χρησιμοποιώντας απλώς την έννοια του εκσυγχρονιστικού, παραβλέποντας την αυθεντικότητα στη μοναδικότητα του στιλ.
Με πληροφορίες από Retail Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.