18 Απρ 2024
READING

Ο Γαλαξίας θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής για την επόμενη μέρα

4 MIN READ

Ο Γαλαξίας θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής για την επόμενη μέρα

Ο Γαλαξίας θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής για την επόμενη μέρα

Yγιής οικονομική διάρθρωση, πολυμετοχικότητα, μεγάλος αριθμός ιδιόκτητων καταστημάτων με επενδύσεις που έχει κάνει η αλυσίδα στον τομέα του real estate και ένα φιλόδοξο εγχείρημα που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός «συμπυκνωμένου» mall στην περιοχή της Σαλαμίνας με χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Η Πέντε Α.Ε. η επιχείρηση που ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από τα καταστήματα Γαλαξίας, θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις να αποτελέσει ρυθμιστή της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Γαλαξίας μπορεί να ιδρύθηκε το 1971 από πέντε φίλους, από τους οποίους προήλθε και η εταιρική επωνυμία Πέντε Α.Ε. ωστόσο οι μέτοχοι στην πορεία έφτασαν σταδιακά να αγγίζουν σχεδόν τα 200 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και εργαζόμενοι στην αλυσίδα.

Οι επίμονες διαψεύσεις για κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς

Η επιχείρηση υλοποιεί καλά μελετημένα, αργά αλλά σταθερά βήματα σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής της διαδρομής. Κατά καιρούς έχουν εκδηλωθεί ευσεβείς πόθοι από τρίτους για την απόκτησή της, ωστόσο οι ανακοινώσεις από πλευράς της διοίκησης της εταιρείας υπήρξαν πάντοτε ρητές και κατηγορηματικές, διαψεύδοντας κάθε πιθανότητα εξαγοράς. Εξάλλου βασικό εμπόδιο σε οτιδήποτε τέτοιο αποτελεί ο πολυμετοχικός χαρακτήρας της επιχείρησης, καθότι κανένας από τους σημερινούς μετόχους δεν διατηρεί ποσοστό τέτοιο, που θα μπορούσε να καθορίσει τις εξελίξεις σε τέτοιο ποσοστό, αποφασίζοντας ουσιαστικά την πώληση της εταιρείας σε κάποιον τρίτο.

Το βασικό χαρακτηριστικό της αλυσίδας, είναι ότι κινείται με γνώμονα τη σταθερότητα, με σφιχτή οικονομική πολιτική, που δεν επιβάλει μεγάλα ανοίγματα και θεαματικές εξαγορές. Αντιθέτως η Πέντε Α.Ε. και τα στελέχη που την διοικούν, κυνηγούν με κάθε δυνατό τρόπο τις πιθανότητες απόκτησης μικρότερων αλυσίδων, τις οποίες ωστόσο δεν ολοκληρώνουν εάν αυτές δεν είναι απολύτως συμφέρουσες οικονομικά.

Διαβάστε ακόμα: Νέα εποχή για τα Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας

Από πολλούς πάντως ο Γαλαξίας θεωρείται ως ρυθμιστής της αγοράς. Και που ουσιαστικά εάν κάποιος κατάφερνε κάποια στιγμή να τον αποκτήσει από τους καλοβλέποντες αυτόν, θα γινόταν άμεσα κυρίαρχος στην επόμενη μέρα, με ένα ισχυρό δίκτυο καταστημάτων από τα οποία περίπου τα μισά είναι ιδιόκτητα. Στο τέλος του 2021 από τα συνολικά 171 καταστήματα του Γαλαξία, τα 89 ήταν ιδιόκτητα και τα 82 μισθωμένα. Εντός του 2022 αγόρασε και ένα ακόμη οικόπεδο στην περιοχή της Κορίνθου, επιδιώκοντας την κατασκευή ενός ακόμη ιδιόκτητου σημείου πώλησης.

Ο κύκλος εργασιών της Πέντε Α.Ε. το 2021 διαμορφώθηκε στα 503,641 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και εντός της περασμένης χρονιάς η επιχείρηση πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις 19,4 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που δαπάνησε αφορούσαν στην δημιουργία νέων καταστημάτων, καθώς προστέθηκαν δύο ιδιόκτητα σημεία πώλησης σε Λαύριο και Κόρινθο και δύο μισθωμένα σε Μενίδι και Ιπποκράτειο. Στη διάρκεια του 2022 έχει λειτουργήσει ένα εκμισθωμένο κατάστημα στα Καμένα Βούρλα και επίκειται η λειτουργία και του καταστήματος στην Κόρινθο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Το φιλόδοξο εγχείρημα του mall στη Σαλαμίνα

Επενδυτικά ένα από τα πιο φιλόδοξα project προς υλοποίηση αυτή τη στιγμή αποτελεί η κατασκευή του mall της Σαλαμίνας, κάτι που επιβλέπει προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλαξία, Παναγιώτης Πουρσανίδης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που διαφοροποιεί το μέχρι στιγμής ευρύτερα γνωστό επιχειρηματικό προσανατολισμό της επιχείρησης, δίνοντάς της το έρεισμα για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και για λογαριασμό τρίτων στο πεδίο του real estate εκτός από την εκπλήρωση των ίδιων αναγκών που προκύπτουν από τη στέγαση των καταστημάτων Γαλαξίας. Μέχρι στιγμής το project έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια από κρατικούς φορείς και αρχές με δικαίωμα αρνησικυρίας, γεγονός που έχει καθυστερήσει περισσότερο από το αρχικά αναμενόμενο την κατασκευή του.

Διαβάστε ακόμα: Νέες δυνάμεις και ισορροπίες για τα σούπερ μάρκετ του «μεσαίου» χώρου στην Ελλάδα

Ζήτημα θα μπορούσε εκτός των άλλων να αποτελέσει μέσα στα επόμενα χρόνια η υπόθεση που ονομάζεται διαδοχή, με ένα σημαντικό μέρος των στελεχών που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις, να συνεχίζουν να απασχολούνται σε καθημερινή βάση με τα πεπραγμένα της αλυσίδας, χωρίς ωστόσο να έχει διαφανεί ακόμα κάποια κίνηση να περάσει η σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Η σταθερότητα του Γαλαξία έχει υπάρξει οπωσδήποτε παροιμιώδης τα τελευταία χρόνια. Μία σταθερότητα που πολλοί θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν ως μέρος της δικής τους επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να έχουν συναντήσει πρόσφορο έδαφος. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα για μία περίοδο η έντονη φημολογία ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Γαλαξία (κάτι που επίσης διαψεύστηκε από τον δεύτερο, όχι όμως και από τον πρώτο).

Στην επόμενη μέρα που επιτάσσει περαιτέρω συγκέντρωση και μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης για επιχειρήσεις που υφίστανται οικονομικές πιέσεις και διατηρούν υψηλό δανεισμό, ο Γαλαξίας φαίνεται να έχει διαφορετική τύχη. Γιατί ούτε δανεισμό διατηρεί, γραμμή του ισολογισμού του που εμφανίζει τον αριθμό «μηδέν», ενώ και η σταθερότητα που επιδεικνύει τον καθιστά ισχυρό παίκτη στην αγορά παρά το γεγονός ότι ο τζίρος του και οι ευρύτερες οικονομικές του επιδόσεις δεν τον κατατάσσουν στο κλαμπ των «μεγάλων».

Δεν θα χρειαζόταν όμως παρά να κρυφοκοιτάξει κανείς τους ισολογισμούς κάποιων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπου το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσει αφενός μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας καταστημάτων και αφετέρου υψηλό δανεισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.